Nie kupie LTE dopoki nie wprowadza IPv6
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Nie kupie LTE dopoki nie wprowadza IPv6
Witam,
Nie kupie LTE dopoki nie wprowadza IPv6, potrzebny mi jest staly adres IP, a to umozliwia jedynie IPv6
Nie kupie LTE dopoki nie wprowadza IPv6, potrzebny mi jest staly adres IP, a to umozliwia jedynie IPv6
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Nie kupie LTE dopoki nie wprowadza IPv6
Człowiek się dowiaduje codziennie czegoś nowegowalker pisze:potrzebny mi jest staly adres IP, a to umozliwia jedynie IPv6

- wojteks
- *** Administrator ***
Od kiedy tak jest?walker pisze: potrzebny mi jest staly adres IP, a to umozliwia jedynie IPv6
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
walker pisze:potrzebny mi jest staly adres IP, a to umozliwia jedynie IPv6

Ten został wyczerpany przez Ciebie w tym jednym zdaniu? Może jakieś argumenty?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kod: Zaznacz cały
,/`|;V\.;
,\;`~\,;\;`\,
/;|\_|,\~/`,\/;,
`\`/;`\,`;`|;\`\'
;|V`,;'|'/'`/'/|\
`/;'|`\V'/;\,\_V/
`;|\, |;`,_|_,'
`,`\_\/;'
\;`/ _____________
\\| | | WARNING! |
_oo| | |SOME TROLLS! |
`\.| | |_____________|
---....__/ `\,____ | |
_,-' `- ""|---.|...
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Jak chcesz zmienne IP to wbijaj na neta przez proxy 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
I co sie tak znecacie nad Walkerem, bo ma racje gosc, dopiero ipv6 zapewni kazdemu staly ip bo bedzie ich tyle ze kazdemu starczy.
a ja kupie internet LTE dopiero wtedy jak bedzie po 100GB LIMITU, bo aktualnie to zabawka dla dzieci.
a ja kupie internet LTE dopiero wtedy jak bedzie po 100GB LIMITU, bo aktualnie to zabawka dla dzieci.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Marketingowy belkot. Brak stalych IP w IPv4 ma tylko i wylacznie strategiczne powody dla ISP (n.p. utrudnienie stawiania serwerow). Pomijam uryny w ktorych "provider" dzieli Neo lub podobne i nie stac go na wykupienie puli.hubert pisze:dopiero ipv6 zapewni kazdemu staly ip bo bedzie ich tyle ze kazdemu starczy
Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Sugerujesz że nawet po pełnym upowszechnieniu się standardu ipv6 nadal będziemy mieli problemy z adresami z puli publicznej?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sugeruje, ze przy IPv6 bede mial dokladnie taka sama konfiguracje sieci jak teraz: IP "publiczny" (cokolwiek by to nie znaczylo) do routera i "prywatne" wewnatrz sieci. Nie widze powodu dla ktorego wnetrze mojej sieci mialo by miec adresy osiagalne z internetu.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
nie, jak bedzie ipv6 bedziesz mogl podlaczyc 4 miliardy maszyn ze stalym publicznym IP bez zadnych dodatkowych kosztowhubert pisze:Sugerujesz że nawet po pełnym upowszechnieniu się standardu ipv6 nadal będziemy mieli problemy z adresami z puli publicznej?
[ Dodano: 2012-03-07, 16:44 ]
dodam tylko jeszcze ze obecnie koszt jednego IPv4 to okolo 1.5$ czyli ok 5zlhubert pisze:Sugerujesz że nawet po pełnym upowszechnieniu się standardu ipv6 nadal będziemy mieli problemy z adresami z puli publicznej?
[ Dodano: 2012-03-07, 16:54 ]
moze oczywiscie "na sile" byc prywatne, ale ipv6 jest tak skonstruowane zeby nie bylo potrzeby uzywac prywatnych adresow, adres ipv6 to w sumie 16 bajtow, pierwszych 8 bajtow to prefix ktory dostajesz od dostawcy internetu, drugie 8 bajtow (MAC Twojej karty sieciowej) jest dla Ciebiekey pisze:Sugeruje, ze przy IPv6 bede mial dokladnie taka sama konfiguracje sieci jak teraz: IP "publiczny" (cokolwiek by to nie znaczylo) do routera i "prywatne" wewnatrz sieci. Nie widze powodu dla ktorego wnetrze mojej sieci mialo by miec adresy osiagalne z internetu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie na sile, tylko dla spokojnego snu.walker pisze:moze oczywiscie "na sile" byc prywatne
Po co publiczna adresacja wnetrzna mojej sieci? Wytlumacz mi, dlaczego radio internetowe, NAS, Amplituner czy TV musi byc widoczny z sieci?walker pisze:ale ipv6 jest tak skonstruowane zeby nie bylo potrzeby uzywac prywatnych adresow
Super. Teraz mam 4 bajty zewnetrzny IP routera i (po zalogowaniu sie do mojej sieci) 4 bajty wewnetrznej adresacji. 0 roznicy....walker pisze:pierwszych 8 bajtow to prefix ktory dostajesz od dostawcy internetu, drugie 8 bajtow jest dla Ciebie
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Długi czas IPv6 nie posiadał w definicji czegoś takiego jak NAT. Dopiero niedawno jednak go zaimplementowali, ale z zupełnie innych pobudek niż bezpieczeństwo.
key, a to o czym mówisz, czyli "oddzielenie" urządzeń od świata, to powinno być załatwione firewallem a nie NATem. Taka funkcja NATa jest raczej "przy okazji".
key, a to o czym mówisz, czyli "oddzielenie" urządzeń od świata, to powinno być załatwione firewallem a nie NATem. Taka funkcja NATa jest raczej "przy okazji".
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Powinno. Tylko wytlumacz to 95% uzytkownikow dzisiejszego netu lacznie z opisem jak to skonfigurowac.Jo_gurt pisze:to powinno być załatwione firewallem a nie NATem
Jo_gurt pisze:Taka funkcja NATa jest raczej "przy okazji".
I "przy okazji" daje IMHO czysta strukture netu. Ale moze po prostu stary jestem i nie chce mi sie zakochiwac w kazdej nowince.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A to jest zupełnie inna sprawakey pisze:Tylko wytlumacz to 95% uzytkownikow dzisiejszego netu lacznie z opisem jak to skonfigurowac.

-
- Początkujący użytkownik forum
W orange w lte jest dostępny apn internetipv6. Odblokowana xperia z ładnie chodzi. Niestety zasięg cienki.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
polandipv6, fakt. Działa IPv6 w Orange. Niestety jest to takie niepełne IPv6. W praktyce dostajemy też IPv4 i bramy w Orange są również IPv4. Nie wszystko jest IPv6.
-
- Początkujący użytkownik forum
W orange apn internetipv6 to apn z typem pdp=ipv6. Po nawiązaniu połączenia urządzenie dostanie tylko prefix ipv6. Adres ipv4 widoczny jest na wyjściu do internetu ipv4 gdyż ruch "idzie" przez nat64. Nat64 ma na wyjściu pulę ipv4.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez polandipv6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
A jak wygląda sprawa zewnętrznego IP w Cyfrowym Polsacie?