Wzmocnienie sygnału przy dużej ilości odbiorców
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Wzmocnienie sygnału przy dużej ilości odbiorców
Poczytaj trochę forum, to nie boli... Jak bys poczytał to byś wiedział, że tutaj inni na 900Mhz polecą Ci TYLKO ATK-10 lub ATK-20, żadnej panelówki.
Z tego co czytałem to nie opłaca się kupować żadnej innej anteny na 900Mhz niż zwykła ATK.
Z tego co czytałem to nie opłaca się kupować żadnej innej anteny na 900Mhz niż zwykła ATK.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa

-
- Mistrz bezprzewodowy
już dawno nie jest dostepna i nie wiadomo kiedy będziedixifixi pisze:A może taka? http://www.cybertech.com....abel-fme-z.html
na 900 MHz to ATK-20
ale tak naprawdę to nie wiesz jak Ci jest potrzebna
jesli nadajnik nadaje w dwóch częstotliwościach to i tak powinieneś przed zakupem anteny sprawdzić w której technologi będziesz miał lepszy transfer
(bo sygnał na pewno będzie silniejszy w 900 MHz, ale poziom sygnału nie przenosi się na transfer)
musisz programem TnI wymusić konkretną częstotliwość (modem huawei przełacza się bez problemu) i sprawdzić szybkość DL i UL
a później zdecydować na jakiej częstotliwości pracować
Ostatecznie możesz kupić obie anteny w cybertechu ATK-20 i panel na UMTS2100 i przełączać wg potrzeb, ale to droższe rozwiązanie
-
- Stały użytkownik forum
I przy okazji destrukcyjne dla gniazda antenowego...kmy pisze:Ostatecznie możesz kupić obie anteny w cybertechu ATK-20 i panel na UMTS2100 i przełączać wg potrzeb, ale to droższe rozwiązanie

Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance

- wojteks
- *** Administrator ***
FME powinno długo wytrzymać, przecież nie będzie przy modemie przełączał anten.jaco97 pisze:I przy okazji destrukcyjne dla gniazda antenowego.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
He, wszystko Ok, tylko jak by koledzy mogli jeszcze pisać językiem ludzkim, to by było gites.
, bo ja nic z tego nie łapie. To jest bardziej rozmowa między Wami, niżeli podpowiedź dla laika. 

-
- Mistrz bezprzewodowy
FME to typ złacza na kablu antenowym od anteny, do tego złacza podłączasz konektor ze złaczem do modemu, złacze w modemie jest bardzo delkatne i łatwo je uszkodzić, ale w opcji z dwiem antenami przełaczenie mozna realizować z jednym konektorem a przełaczać na złaczu FME anteny.
Kupując dwie anteny zyskasz to, że bedziesz miał mozliwość wyboru nadajnika, okresowo np. 1 raz na m-c możesz sprawdzać w godzinach szczytu na którym nadajniku jest wieksze obciążenie i wybierać ten z mniejszym
Ale tak naprawdę, to ekonomicznie nie jest to uzasadnione, lepiej raz sprawdzić i kupic to co potrzeba, aczkolwiek ja mam anteny na oba systemy.
Kupując dwie anteny zyskasz to, że bedziesz miał mozliwość wyboru nadajnika, okresowo np. 1 raz na m-c możesz sprawdzać w godzinach szczytu na którym nadajniku jest wieksze obciążenie i wybierać ten z mniejszym
Ale tak naprawdę, to ekonomicznie nie jest to uzasadnione, lepiej raz sprawdzić i kupic to co potrzeba, aczkolwiek ja mam anteny na oba systemy.

-
- Użytkownik forum
Czy te dwie będą Ok?
http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html
http://www.cybertech.com.pl/p87,antena- ... fme-z.html
http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html
http://www.cybertech.com.pl/p87,antena- ... fme-z.html
-
- Mistrz bezprzewodowy
bardzo dobre, już wcześniej Ci je polecałemdixifixi pisze:Czy te dwie będą Ok?
nie zapomnij o:
dobraniu długości kabla - jak najkrótszy, u nich możesz zamówić dowolną długość np. 7 mb, nie musi to być 10 m
konektorze do modemu Huawei
a z anten na pewno będziesz zadowolony, sa bardzo skuteczne

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Moge sie spytac na podstawie czego to okreslasz?kmy pisze:sa bardzo skuteczne
Mi w ofercie brakuje paru podstawowych informacji jak n.p. wykres zysku (polarny i vs czestotliwosci) albo dopasowania.
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
na podstawie własnych doświadczeńkey pisze:Moge sie spytac na podstawie czego to okreslasz?
w swojej lokalizacji mam (abonament w PLUS):
UMTS900 Aero2 odległość 15,6 km od nadajnika, modem E398, bez anteny ATK-20 sygnał -105dbm i brak możliwości otwierania stron w net, choć połączenie jest,
z anteną około -75dbm, bez problemu ciągłe połaczenie z net, wszystko chodzi jak trzeba
UMTS2100 Plus odległość 10,5 km modem E398 bez panela brak zasięgu -113 dbm z panelem 15dbi oczywiście Cybertecha pozim sygnału około -85dbm i brak jakichkolwiek zakłóceń w połaczeniu z net.
to chyba mogę wysnuć twierdzenie, że sa skuteczne, aczkolwiek fakt, charakterystyki paneli Cybertecha nie znalazłem
testy robiłem poprzez program TnI, na modemie wymuszałem konkretną technologie i częstotliwość aby się sam nie przełączał
robiłem jeszcze test panelu LTE1800 Cybertecha, 13,7 km od nadajnika miałem około 40 % sygnału i połaczenie w LTE panel za przednią szybą samochodu, ale widoczność optyczna z nadajnikiem była, oczywiście bez panelu -113 dbm i zero połaczenia
Ostatnio zmieniony 2012-03-12, 17:18 przez kmy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mozesz, o ile dopowiesz, ze te dwie ktore ty masz sa w twoich warunkach skuteczne.kmy pisze:to chyba mogę wysnuć twierdzenie, że sa skuteczne
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
OK, te anteny, które testowałem i które mam są w mojej lokalizacji skuteczne,key pisze:Mozesz, o ile dopowiesz
aczkolwiek nie jestem tu sam, który ma takie anteny i również są skuteczne w ich lokalizacjach
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Spojrz na liczby ktore sam podales:
IMHO oba "testy" nie mowia nic na temat zysku anteny. Nie masz zadnej gwarancji, ze modem przeniesiony w miejsce w ktorym masz anteny nie "zobaczy" n.p. 50 dB wiecej.
Pomijam ze nie wiesz ile zysku ma antena wewnatrz modemu.
Antena ma 16.5 dBi zysku, ty podajesz 30 dB, bez uwzglednienia kabla, polaczen.kmy pisze:bez anteny ATK-20 sygnał -105dbm .... z anteną około -75dbm
Podobnie: -85 dBm - (-113 dBm) = 28 dB na antenie 15dBikmy pisze:bez panela -113 dbm z panelem 15dbi poziom sygnału około -85dbm
IMHO oba "testy" nie mowia nic na temat zysku anteny. Nie masz zadnej gwarancji, ze modem przeniesiony w miejsce w ktorym masz anteny nie "zobaczy" n.p. 50 dB wiecej.
Pomijam ze nie wiesz ile zysku ma antena wewnatrz modemu.
Zapomnij, szyby w samochodzie swietnie tlumia fale EM, dodatkowo masz kawal blachy w pierwszej sferze Fresnela.kmy pisze:panel za przednią szybą samochodu
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
takie są w TnI, sam ich nie wymyśliłemkey pisze:Spojrz na liczby ktore sam podales:
tak testowałem antene w terenie i działało, nie bedę polemizowałkey pisze:Zapomnij, szyby w samochodzie swietnie tlumia fale EM
akurat mam, testowałem także w terenie modem i antenę i obydwa te urządzenia były obok siebie i różnice w sile sygnału w tnI były znaczącekey pisze:Nie masz zadnej gwarancji, ze modem przeniesiony w miejsce w ktorym masz anteny nie "zobaczy" n.p. 50 dB
ale nie to jest najważniejsze, najważniejsze jest to, że z panelem mam net z Plusa, w miejscu, gdzie wg mapy zasiegu Plusa jest biała plama a zasięg zaczyna się 3,5 km od mojej lokalizacji

Pozdrawiam key, i szacunek dla Twojej wiedzy, sam juz z niej skorzystałem

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale chyba rozumiesz ze roznice nie moga wynikac tylko z anteny - i tym samym nic nie mowia o jakosci anteny?kmy pisze:takie są w TnI, sam ich nie wymyśliłem
Przy 2.1GHz dlugosc fali to ~ 14 cm. Tym samym przesuniecie o 3.5cm moze calkowicie wyeliminowac sygnal - bardzo niewiele w stosunku do wielkosci anteny. O polaryzacji, masach, kierunkowosci anten etc itp nie bede pisal.kmy pisze:obydwa te urządzenia były obok siebie i różnice w sile sygnału w tnI były znaczące
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Kupiłem antene ATK-10. Pobieranie jest spoko, ale wysyłanie niczym nie różni się od tego co było wcześniej na samym modemie. W czym może być problem?