Podłączenie portu WAN routera z jednym z jego portów LAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Podłączenie portu WAN routera z jednym z jego portów LAN
Witam, czy można wykonać takie podłączenie jak na rysunku?

- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Podłączenie portu WAN routera z jednym z jego portów LAN
Można ale nie zawsze będzie działać prawidłowo (nie każdy router tak prawidłowo zadziała, publiczne IP będą musiały być ręcznie skonfigurowane).wirusss pisze: czy można wykonać takie podłączenie jak na rysunku?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co chcesz osiagnac i dlaczego chcesz zewrzec port LAN i WAN?
Nie pomagam na PW.
-
Chcę mieć dostępne w sieci LAN wszystkie publiczne adresy od TP, podłączenie bezpośrednio do WAN ogranicza mnie tylko do jednego, który do tego trzeba przypisać routerowi. router jest dość wiekowy (Netgear FWG114p v2) ..niestety konfiguracja jego portu wAN jest mocno ograniczona
Ostatnio zmieniony 2012-03-12, 21:40 przez wirusss, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
w takim wypadku ty nie potrzebujesz routera a zwykly switch. Adress IP z tej samej puli po stronie WAN i LAN routera jest bez sensu.
Nie pomagam na PW.
-
..może inaczej. router jest potrzebny bo w sieci lan jest kilkanaście komputerków które mają mieć najzwyczajniej dostep do internetu. W sieci jest też kilka urządzeń, które potrzebuję wystawić na zewnątrz oraz podpiąć pod domeny. Czyli, jeden publiczny adres przypisuję dla routerka a pozostałe przypisuję do urządzeń tego wymagających, takie które nie muszą być w sieci LAN
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To sie robi przez DMZ, VLAN lub przekazywanie portow. Ewentualnie wlozenie switcha przed router. O ile ISP da wystarczajaca pule adresow.wirusss pisze:W sieci jest też kilka urządzeń, które potrzebuję wystawić na zewnątrz oraz podpiąć pod domeny.
Jak bys troche wiecej opowiedzial co chesz zrobic, to bylo by latwiej cokolwiek doradzic. Pomysl z mostkowaniem portow WAN i LAN nie jest dobry.
Nie pomagam na PW.
-
...właśnie wcześniej miałem tak zrobione ale na dodatkowym switchu i dzialao dobrze ..teraz mi sie troszkę pozmieniało i dodatkowy swith musiałbym kupować dlatego pytam czy można tak zrobić na switchu wbudowanym w sam router. Zaraz dołączę schemacik co potrzebuje osiągnąć.

Więc urządzonka zielone mają sobie być normalnie w sieci LAN pod jednym adresikiem publicznym, natomiast czerwone mają mieć swoje własne publiczne adresy
Więc urządzonka zielone mają sobie być normalnie w sieci LAN pod jednym adresikiem publicznym, natomiast czerwone mają mieć swoje własne publiczne adresy
Ostatnio zmieniony 2012-03-12, 22:03 przez wirusss, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli jest odpowiedni router, to nie ma problemu. Po prostu inaczej konfigurujesz switch w routerze.wirusss pisze:dlatego pytam czy można tak zrobić na switchu wbudowanym w sam router.
Nie pomagam na PW.
-
Niestety router jest jaki jest (swego czasu był dość drogi
Netgear FWG114P v2 i nie ma takich możliwości) ...chciałbym się upewnić, że podpinając to w ten sposób nic sienie zjara
..bo przez switch zewnetrzny wiem że nic się nie stanie
..bo tak miałem skonfigurowane wcześniej i wszystko działało bez zarzutu przez kilka lat. jednak wcześniej modem od TP i router był na parterze i wszystko było podpięte przez switch który już tam jest, teraz po zmianie łącza router i nowy modem (w zasadzie to jest chyba wszystko w jednym, ma nawet wifi niestety dostępu nie chca dać do konfiguracji
) wyladowały na poddaszu.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zjarac sie nic nie zjara, ale nie wyobrazam sobie sensownej konfiguracji tego. Masz dwie podsieci i nie bardzo wplyw na to jak poszczegolne urzadzenia beda przypisane do kazdej z nich. Dodatkowo nie dziala Ci firewall. Ja bym to staral sie jakos inaczej rozwiazac.
Co to za czerwone urzadzenia?
Co to za czerwone urzadzenia?
Nie pomagam na PW.
-
Urządzenie od TP nie posiada żadnego DHCP, po prostu mam na jego porcie kilka adresów publicznych które muszę ręcznie przypisać abym mógł z nich korzystać. Z tego względu wydaje mi sięże sama konfiguracja nie powinna tutaj stanowić problemu. Dla mojego routera przypiszę dla WAN jeden z tych adresów, pozostałe będa dostępne w sieci LAN jednak trzeba będzie je skonfigurować ręcznie (zreszta już tak miałem zrobione i działało jednak połączenie było przez switch zewnętrzny). Urządzeni które będa ustawione na DHCP otrzymają wewnetrzne ip z routera, inne skonfigurowane recznie chciłbym wystawić na zewnątrz ...pozostaje mi tylko kwestia czy takie sprzężenie z wbudowanym switchem niczego nie uszkodzi, bo jeśli nie to nawet dla testów bym to tak podłaczył, jeśli by nie działało to po prostu dokupię switch i podepnę przez niego.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Fizycznie nie. Logicznie masz loop w sieci, nie jest to najzdrowsze. Moze sie skonczyc calkowitym zablokowaniem sieci.wirusss pisze:pozostaje mi tylko kwestia czy takie sprzężenie z wbudowanym switchem niczego nie uszkodzi,
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Masz TP DSL i 4 IP?wirusss pisze:Urządzenie od TP nie posiada żadnego DHCP
Jeżeli tak to tylko jedno IP jest do użytku a reszta jest zastrzeżona.
Nie pomagam na PW!
-
Czy ja oby nie napisałem już kilka razy że wcześniej miałem tak zrobione i wszystko działo jak należy?wojteks pisze:Masz TP DSL i 4 IP?
Jeżeli tak to tylko jedno IP jest do użytku a reszta jest zastrzeżona.

Łącze to nie DSL ..łącze to symetryk z dowolną ilością publicznych adresów, ja naprwdę wiem co mam wsieci i pytam tylko czy mogę sprzęgnąć WAN z LAN bez konsekwencji uszkodzenia sprzetu

- wojteks
- *** Administrator ***
Możesz, nic się nie uszkodzi, najwyżej nie będzie działać.wirusss pisze:czy mogę sprzęgnąć WAN z LAN bez konsekwencji uszkodzenia sprzetu
Zależy od routera, w ostateczności dokup switch (skoro tak wcześniej działało).wirusss pisze: ewentualnych problemów własnie z jkimś loopem
Nie pomagam na PW!
-
...dobra między czasie pogrzebałem jesze w sieci ...i widzę ze poprzednio rozwiązanie jakoś działało ale chyba jednak nie powinno siętak robić jeśli urządzenia nie obsługują spanning tree, a ten router z tego co widzę tego nie obsługuje
...być może przy zewnętrznym swithu to jeszce jakoś działało natomiast przy wewnetrznym to być mozę będą problemy ..nic poszukam innego rozwiązania. Dziękuję za porady

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wirusss, jedyna dobra rada to odpowiedni router.