Który router
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Który router
Witam
Muszę wymienić router do neostrady. Zależy mi na mocnym wi-fi gdyż potrzebuje inetrnet w budynku obok. Zastanawiam się nad modelami:
1. Pentagram P 6341
2. Pentagram P 6343
3. Tp-link TD-W8960N
Teraz moje pytanie, który z nich najlepiej się nada. Czym się kierować, ilością anten, ich mocą, mimo, czy już sam nie wiem. Wymieniać anteny na lepsze ?
Proszę o radę fachowców w temacie.
Muszę wymienić router do neostrady. Zależy mi na mocnym wi-fi gdyż potrzebuje inetrnet w budynku obok. Zastanawiam się nad modelami:
1. Pentagram P 6341
2. Pentagram P 6343
3. Tp-link TD-W8960N
Teraz moje pytanie, który z nich najlepiej się nada. Czym się kierować, ilością anten, ich mocą, mimo, czy już sam nie wiem. Wymieniać anteny na lepsze ?
Proszę o radę fachowców w temacie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Który router
Regulamin nie pozwala na podział poza lokal.belek pisze:Zależy mi na mocnym wi-fi gdyż potrzebuje inetrnet w budynku obok.
Nie pomagam na PW!
-
To jest jedno gospodarstwo domowe. Dwa budynki na jednej działce. To pozwala.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeśli już to ten.belek pisze:3. Tp-link TD-W8960N
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja bym się akurat od pentagrama w ADSL trzymał z daleka. Miałem sporo problemów z ich różnymi modelami.
- wojteks
- *** Administrator ***
Też miałem problemy, w tym samym miejscu Tp-Link/Linksys działały dobrze.Jo_gurt pisze:pentagrama w ADSL trzymał z daleka
Nie pomagam na PW!
-
Ponieważ posiadam już router adsl, który może posłużyć jako modem to zastanawiam się jeszcze nad kupnem routera ethernetowego, które są dużo lepsze i mocniejsze. Np TP-link TL-WR1043ND. Co sądzicie ?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Dobry jest skubaniec i tani.belek pisze:Np TP-link TL-WR1043ND. Co sądzicie ?

Romek
- pegaz
Tani ,dobry,mocny(bardzo mocny 1000mW) i sprawdzony w boju to gigabitowy ruter od Sapido GR-1733 .Ma USB do którego podłączysz dysk twardy lub pendriva.Będziesz zadowolony.Sprzęt typu odpal i zapomnij
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Znasz przepisy obowiazujace w PL? Dlaczego nawiasz do przestepstwa?pegaz pisze:bardzo mocny 1000mW
Do momentu az pod dom nie podjedzie autko z takimi smiesznymi antenkami. Potem stan konta bardzo dlugo przypomina, ze lepiej bylo kupic sprzet z homologacja.pegaz pisze:Sprzęt typu odpal i zapomnij
Wzglednie. To co sugerujesz srednio nadaje sie do czegos wiecej niz robienie ludzi w bambuko. Podkrecic koncowke mocy potrafi kazdy przedszkolak. Zostaje kiepska czulosc toru RX, przeglos, SNR, saturacja toru RX u klienta, niesymetrycznosc lacza i parenascie innych niezbyt latwych do rozwiazania wyzwan.pegaz pisze:Będziesz zadowolony.
Nie pomagam na PW.
- pegaz
@key
To co piszesz to wodolejstwo,całkowita nieznajomość tematu a w dodatku straszysz ludzi.
Tu nie jest na szczęście Niemcownia a czarne wozy z antenkami krążyły po Warszawie tylko w czasie okupacji.
Ale do rzeczy.
Każdy router sprzedawany w Polsce musi mieć homologację.Sapido GR-1733 ma taką.Szczegóły u oficjalnego dystrybutora http://www.sunnyline.com.pl
GR-1733 jest urządzeniem sprawdzonym i uzyskał wiele dobrych opinii nawet o uczestników tego forum.Dokładny test jest zamieszczony
http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout ... do-gr-1733
Niewiele jest na rynku podobnie dobrych urządzeń za niewielkie pieniądze.Jest sprzedawany przez wiele renomowanych firm.
Osobiście nie mam żadnego urządzenia Sapido.Mam niezawodnego Netgeara WNDR3700v2 ale w ostatnim czasie zrobiłem kilka instalacji dla swoich przyjaciół właśnie na urządzeniach Sapido i byłem zadziwiony jak sprawnie i bez kłopotów mi to poszło i mogę poleci to co sam sprawdziłem.
To co piszesz to wodolejstwo,całkowita nieznajomość tematu a w dodatku straszysz ludzi.
Tu nie jest na szczęście Niemcownia a czarne wozy z antenkami krążyły po Warszawie tylko w czasie okupacji.
Ale do rzeczy.
Każdy router sprzedawany w Polsce musi mieć homologację.Sapido GR-1733 ma taką.Szczegóły u oficjalnego dystrybutora http://www.sunnyline.com.pl
GR-1733 jest urządzeniem sprawdzonym i uzyskał wiele dobrych opinii nawet o uczestników tego forum.Dokładny test jest zamieszczony
http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout ... do-gr-1733
Niewiele jest na rynku podobnie dobrych urządzeń za niewielkie pieniądze.Jest sprzedawany przez wiele renomowanych firm.
Osobiście nie mam żadnego urządzenia Sapido.Mam niezawodnego Netgeara WNDR3700v2 ale w ostatnim czasie zrobiłem kilka instalacji dla swoich przyjaciół właśnie na urządzeniach Sapido i byłem zadziwiony jak sprawnie i bez kłopotów mi to poszło i mogę poleci to co sam sprawdziłem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak sobie to tlumacz. A jak juz sie poczujesz wielki i niesmiertelny, to poczytaj i co wazniejsze zrozum normy. Sugeruje zaczac szkolenie od doszkolenia sie co to jest EIRP i jakie sa wartosci graniczne w sieciach WiFi.pegaz pisze:To co piszesz to wodolejstwo,całkowita nieznajomość tematu a w dodatku straszysz ludzi.
Nie musi. Dopiero w momencie gdy go uruchamiasz potrzebna jest homologacja. Pomylilo Ci sie z CE - ktore tak na prawde swiadczy tylko o tym, ze producentowi sie wydaje, ze spelnil wszystkie normy.pegaz pisze:Każdy router sprzedawany w Polsce musi mieć homologację.
Daj linka na ten dokument pls. - na podawanej przez ciebie stronce nie znalazlem. Na stronce producenta tez nic nie znalazlem - poza marketingowym belkotem nie ma ani homologacji ani zadnej wzmianki o mocy nadawczej routera.pegaz pisze:Sapido GR-1733 ma taką.
Te wozy nie sa czarne i nie kraza. Zazwyczaj podjezdzaja gdy sasiad przez chlam typu proponowanego przez ciebie zakloca prace homologowanego sprzedu powierzchni kilometra kwadratowego.pegaz pisze:Tu nie jest na szczęście Niemcownia a czarne wozy z antenkami krążyły po Warszawie tylko w czasie okupacji.
Chip testuje pozytywnie wszystkie produkty, ktorych dystrybutorzy kupuja wystarczajaca powierzchnie reklamowa.pegaz pisze:Dokładny test jest zamieszczony
Jestem dumny z Ciebie. Dazac tym ciagiem rozumowania, piwo tez jest dobre, jesli jest tanie i uda ci sie sprawnie i szybko oproznic butelke?pegaz pisze:byłem zadziwiony jak sprawnie i bez kłopotów mi to poszło i mogę poleci to co sam sprawdziłem.
Nie pomagam na PW.
- pegaz
@key
w tym temacie napisałeś już chyba z 1000 słów ale ani jedno nie poświęciłeś na odpowiedź dla proszącego o radę kolegi belek.
Twoje uwagi typu
w tym temacie napisałeś już chyba z 1000 słów ale ani jedno nie poświęciłeś na odpowiedź dla proszącego o radę kolegi belek.
Twoje uwagi typu
przedstaw na kibolskim forum FC Nürnberg .Kolega belek nie o taką radę prosiłpiwo tez jest dobre, jesli jest tanie i uda ci sie sprawnie i szybko oproznic butelke
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Temat chyba wyczerpany. Zamykam, bo dyskusja przeszła w inne rejony.