"Łapanie" Wifi z ok. 150metrów-jak?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
"Łapanie" Wifi z ok. 150metrów-jak?
Witam.
Jest możliwe abym złapał zasięg od sąsiada oddalonego o około 150m bez żadnych (ewentualnie minimalne) kosztów?
Bo z sąsiadem bym się dogadał tylko warunek musi być taki, że nic u niego nie kombinuję- nie montuję antnet itd. Wszystko u mnie, on mi daje tylko hasło i tyle.
Mam karte wifi TP Link WN551G, antenę samoróbkę kierunkową, ok 3m przewodu od zwykłej anteny dookólnej 3G. Dokładnie nie wiem gdzie on ma router swój, ale raczej "widzimy się" ;]
A jeśli nie to też możecie coś zaproponować. I chciałem zapytac czy można zrobić takie cudo, że łapałoby zasięg na np 1km? albo więcej? Chodzi mi o takie tanie pomysły.
Pozdrawiam!
Jest możliwe abym złapał zasięg od sąsiada oddalonego o około 150m bez żadnych (ewentualnie minimalne) kosztów?
Bo z sąsiadem bym się dogadał tylko warunek musi być taki, że nic u niego nie kombinuję- nie montuję antnet itd. Wszystko u mnie, on mi daje tylko hasło i tyle.
Mam karte wifi TP Link WN551G, antenę samoróbkę kierunkową, ok 3m przewodu od zwykłej anteny dookólnej 3G. Dokładnie nie wiem gdzie on ma router swój, ale raczej "widzimy się" ;]
A jeśli nie to też możecie coś zaproponować. I chciałem zapytac czy można zrobić takie cudo, że łapałoby zasięg na np 1km? albo więcej? Chodzi mi o takie tanie pomysły.
Pozdrawiam!
Ecie pecie w galarecie
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: "Łapanie" Wifi z ok. 150metrów-jak?
Najpierw poczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>
Nie pomagam na PW!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Bez dobrej anteny ciężko będzie ustanowić stabilne łącze.tomek12454 pisze:est możliwe abym złapał zasięg od sąsiada oddalonego o około 150m bez żadnych (ewentualnie minimalne) kosztów?
To nie wszystko. A da się połączyć i normalnie korzystać?tomek12454 pisze: "widzimy się" ;]
Ciężko będzie. Gdyby była dobra widoczność optyczna to może by coś wykombinować ale to nie będzie tanio.tomek12454 pisze:. I chciałem zapytac czy można zrobić takie cudo, że łapałoby zasięg na np 1km? albo więcej? Chodzi mi o takie tanie pomysły.
-
- Użytkownik forum
Jaco- mówię, że z sąsiadem dogadałbym się, wszystko za pozwoleniem.
Czyli raczej nie będę miał internetu? Bo Orange na karte mnie "zjada".
Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam!
nie rozumiem... jesli da mi hasło to prawdopodobnie tak, chyba że są jakieś przeszkody. Jednak najpierw chce złapać zasięg, choćby dla hobby.To nie wszystko. A da się połączyć i normalnie korzystać?
Czyli raczej nie będę miał internetu? Bo Orange na karte mnie "zjada".
Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam!
Ecie pecie w galarecie
- Jaco
Pominąwszy hasło i przeszkody ty nie możesz złapać zasięgu? Bez anten się nie obejdzie.tomek12454 pisze:nie rozumiem... jesli da mi hasło to prawdopodobnie tak, chyba że są jakieś przeszkody. Jednak najpierw chce złapać zasięg, choćby dla hobby.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Dokładnie tak. Czyli choćby nie wiem co to sam nic nie zdziałam, muszę gnębić jego?;)Pominąwszy hasło i przeszkody ty nie możesz złapać zasięgu?
Ecie pecie w galarecie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Anteny samorobki, n.p. Kaffee-Dosetomek12454 pisze:Jest możliwe abym złapał zasięg od sąsiada oddalonego o około 150m bez żadnych (ewentualnie minimalne) kosztów?
Nie da sie.tomek12454 pisze:warunek musi być taki, że nic u niego nie kombinuję- nie montuję antnet
Tak.tomek12454 pisze: I chciałem zapytac czy można zrobić takie cudo, że łapałoby zasięg na np 1km? albo więcej?
Zdefiniuj tanie.tomek12454 pisze: Chodzi mi o takie tanie pomysły.
Nie pomagam na PW.
- Jaco
Tak. Ale tak jak już wojteks, napisał poczytaj to co ci napisał.Czyli choćby nie wiem co to sam nic nie zdziałam, muszę gnębić jego?;)
-
- Użytkownik forum
Tanie, chodzi mi za doslownie kilka zlotych. Zaproponuj jeśli możesz jakąś najtańsza opcję? Najtańsza, skuteczna.Zdefiniuj tanie.
Ecie pecie w galarecie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zapomnij. Ponizej 400 pln to bym sie nawet nie zastanawial.tomek12454 pisze:za doslownie kilka zlotych.
Nie pomagam na PW.
- Jaco
To kup sobie gumę do żucia. Na taką odległość nic taniego nie będzie.tomek12454 pisze:za doslownie kilka zlotych.
-
- Użytkownik forum
Dobra, tylko zapytałem, już żałuję.
To dzięki za pomoc i zainteresowanie,
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Ecie pecie w galarecie
- Jaco
Zupełnie jak w twoim podpisie. Kombinowanie było by jak ,,Ecie pecie w galarecie,, .tomek12454 pisze:Dobra, tylko zapytałem, już żałuję.

-
- Użytkownik forum
napisz jaki router ma sąsiad, jakie dokłądnie stoją przeszkody(jaka ściana, drzewo) na drodze od routera sąsiada do twojego okna bądź miejsca gdzie możesz przymocować antenę a będzie można coś wymyśleć
OLE:)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co wymyslisz i przede wszystkim jak chcesz ustabilizowac niesymetryczny link?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
chciałem narysowac ale nei wiem czemu nie mogę dodać załącznika.
[ Dodano: 2012-03-15, 00:01 ]
Nie wiem jak ustabilizować "to", nie wiem wogle co to.
Wyobraź sobie, jest droga, Moja działka a po przeciwnej stronie jakieś 150m w lewo (dwie działki dalej) jest właśnie on. Sory, nie wiem jaki ma router...Przeszkadzać nam raczej nic nie powinno, jedna choinka o wysokości jakieś 3m iglasta, cieńki pień, zielona. a jakies 400m za tym domem jest też sieć wifi darmowa w mojej miejscowości, ale właśnie ten dom mi zasłania. Kiedy stoję na drodze koło niego to łapię tę darmową i tę jego;] Ja niestety mam kompa w najdalszej z możliwych pozycji więc za blisko nie podejdę. Szczerze to już jestem trochę zrezygnowany, szczególnie że mam mało kabla, chyba, że od TV 75ohm ale to mnie wyśmiejecie.
chciałem narysowac mniej wiecej ale nie dam rady złączynika dodąć.
[ Dodano: 2012-03-15, 00:01 ]
Nie wiem jak ustabilizować "to", nie wiem wogle co to.
Wyobraź sobie, jest droga, Moja działka a po przeciwnej stronie jakieś 150m w lewo (dwie działki dalej) jest właśnie on. Sory, nie wiem jaki ma router...Przeszkadzać nam raczej nic nie powinno, jedna choinka o wysokości jakieś 3m iglasta, cieńki pień, zielona. a jakies 400m za tym domem jest też sieć wifi darmowa w mojej miejscowości, ale właśnie ten dom mi zasłania. Kiedy stoję na drodze koło niego to łapię tę darmową i tę jego;] Ja niestety mam kompa w najdalszej z możliwych pozycji więc za blisko nie podejdę. Szczerze to już jestem trochę zrezygnowany, szczególnie że mam mało kabla, chyba, że od TV 75ohm ale to mnie wyśmiejecie.
chciałem narysowac mniej wiecej ale nie dam rady złączynika dodąć.
Ecie pecie w galarecie
-
- Użytkownik forum
Moja wyobraźnia nie jest najlepsza w piątek przed weekendem,ale spróbuję.
Zrobiłbym to tak. Na Twoim budynku mieszkalnym(barierka na tarasie, jakiś maszt) wieszasz antenę http://www.cyberteam.pl/produkt/show/56 ... i_5m/RPSMA, (długość kabla bierzesz odpowiednią dla Ciebie) , podłączasz do swojej karty w kompie i strzelasz w dom sąsiada(raz w poziomej polaryzacji raz w pionowej, tzn anenkę obracasz w dłoni mając uchwyt z lewej strony a później u dołu).
Jeżeli dalej sygnał jest za słaby mam taką propozycję, tą antenę http://www.cyberteam.pl/produkt/show/93 ... _Ghz_24dBi instalujesz u siebie, a tą antenkę wymieniasz u sąsiada w routerze http://www.cyberteam.pl/produkt/show/16 ... M_P_6901-3.
Żeby nie było śmiechów i chichów od wielkich tego świata, to z góry uprzedzam że są to tylko przykłady instalacji (u niektórych zdesperowanych klientów to działało)
@Key nie mam zamiaru zestawiać linku 10/10MB jedynie pomóc na swój sposób Tomkowi.
Ciekaw tylko jestem Tomek jakie łącze ma sąsiad, bo może lepiej zainwestować w Aero2?
Zrobiłbym to tak. Na Twoim budynku mieszkalnym(barierka na tarasie, jakiś maszt) wieszasz antenę http://www.cyberteam.pl/produkt/show/56 ... i_5m/RPSMA, (długość kabla bierzesz odpowiednią dla Ciebie) , podłączasz do swojej karty w kompie i strzelasz w dom sąsiada(raz w poziomej polaryzacji raz w pionowej, tzn anenkę obracasz w dłoni mając uchwyt z lewej strony a później u dołu).
Jeżeli dalej sygnał jest za słaby mam taką propozycję, tą antenę http://www.cyberteam.pl/produkt/show/93 ... _Ghz_24dBi instalujesz u siebie, a tą antenkę wymieniasz u sąsiada w routerze http://www.cyberteam.pl/produkt/show/16 ... M_P_6901-3.
Żeby nie było śmiechów i chichów od wielkich tego świata, to z góry uprzedzam że są to tylko przykłady instalacji (u niektórych zdesperowanych klientów to działało)
@Key nie mam zamiaru zestawiać linku 10/10MB jedynie pomóc na swój sposób Tomkowi.
Ciekaw tylko jestem Tomek jakie łącze ma sąsiad, bo może lepiej zainwestować w Aero2?
-
- Użytkownik forum
Dzięki marzocco82 za zainteresowanie.
Sąsiad ma łącze 1MB, dla mnie wystarczyłoby nawet część tego ;p
Wszytko ładnie mi napisałeś ale mam wielce deficyt z kasą...
Sąsiad ma łącze 1MB, dla mnie wystarczyłoby nawet część tego ;p
Wszytko ładnie mi napisałeś ale mam wielce deficyt z kasą...
Ecie pecie w galarecie
- Jaco
No kolego !!! Jak ty nawet nie wiesz co on posiada tu pachnie kradzieżą bez jego wiedzy. Tu nie pomagamy kraść.tomek12454 pisze: Sory, nie wiem jaki ma router...Przeszkadzać nam raczej nic nie powinno,
Temat uważam za wyczerpany i zamykam.