Zwiększenie odbioru sygnału z rutera.
Moderator: Moderatorzy
- stargames
- Użytkownik forum
Zwiększenie odbioru sygnału z rutera.
Witam, zakładam temat, ponieważ nie wierzę opisom aukcji allegro.
Przykład : Zasięg wifi nawet z 20km za 200zł...
Nie wiem czy za założenie tematu nie zostanę zjechany, że to już na forum jest.
Szukałem pół godziny, zajmuję się pozycjonowaniem stron WWW, a jak każdy user miałby poświęcić tyle czasu na szukanie, to temat z dobrym tytułem będzie pomocny <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> dla wielu ludzi...
A więc, moja znajoma we Francji ma obecnie brak dostępu do internetu. Potrzebuje jednak stały dostęp do kontaktu z rodziną.
Znajoma mieszka w bloku na 11 piętrze. Jej patronka na dole ma ruter.
Znajoma chciała by odbierać od niej sygnał.
Chcę kupić wzmacniacz sygnału, i mieć pewność, że to będzie działać ponieważ będę wysyłał urządzenie do francji + zakup urządzenia w Polsce, a wiadomo nikt nie lubi wyrzucać pieniędzy i czasu w błoto i właśnie dlatego zakładam ten temat.
Na allegro widzę, że jest dużo tego, ale szczerze mówiąc opisom nie wierzę póki sam nie sprawdzę lub nie usłyszę wypowiedzi na ten temat od osoby znającej ten temat. A wiem, że na forum jest wielu userów, którzy znają rozwiązanie.
Bardzo ważne jest, żeby było to łatwe do konfiguracji. Najlepiej podłączyć na usb ewentualnie zainstalować.
Cena to do 300zł.
Za odpowiedź będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
Przykład : Zasięg wifi nawet z 20km za 200zł...
Nie wiem czy za założenie tematu nie zostanę zjechany, że to już na forum jest.
Szukałem pół godziny, zajmuję się pozycjonowaniem stron WWW, a jak każdy user miałby poświęcić tyle czasu na szukanie, to temat z dobrym tytułem będzie pomocny <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> dla wielu ludzi...
A więc, moja znajoma we Francji ma obecnie brak dostępu do internetu. Potrzebuje jednak stały dostęp do kontaktu z rodziną.
Znajoma mieszka w bloku na 11 piętrze. Jej patronka na dole ma ruter.
Znajoma chciała by odbierać od niej sygnał.
Chcę kupić wzmacniacz sygnału, i mieć pewność, że to będzie działać ponieważ będę wysyłał urządzenie do francji + zakup urządzenia w Polsce, a wiadomo nikt nie lubi wyrzucać pieniędzy i czasu w błoto i właśnie dlatego zakładam ten temat.
Na allegro widzę, że jest dużo tego, ale szczerze mówiąc opisom nie wierzę póki sam nie sprawdzę lub nie usłyszę wypowiedzi na ten temat od osoby znającej ten temat. A wiem, że na forum jest wielu userów, którzy znają rozwiązanie.
Bardzo ważne jest, żeby było to łatwe do konfiguracji. Najlepiej podłączyć na usb ewentualnie zainstalować.
Cena to do 300zł.
Pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Zwiększenie odbioru sygnału z rutera.
Na dole czyli gdzie?stargames pisze: Jej patronka na dole ma ruter.
- stargames
- Użytkownik forum
W tym samym bloku, oraz w tej samej klatce, różnica pięter.
patronka mieszka na 1 piętrze.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
10 pięter, rozumiem, że to żart, ale raczej marny. Może by się udało jakby na zewnątrz odpowiednio skierowane panele wystawić, ale to zależy od eteru. Może i 5GHz potrzebne by było, a CPE są raczej projektowane do pracy w pionie, w poziomie mogą ulec zamoknięciu. Wszystko oczywiście przy widzialności anten i odpowiednim odsunięciu ich od elewacji/balkonów aby zachować przynajmniej część 1 strefy frensela.stargames pisze:W tym samym bloku, oraz w tej samej klatce, różnica pięter.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- stargames
- Użytkownik forum
Witam, doszło do nieporozumienia.
Sprawa tak naprawdę wygląda następująco.
Ruter znajduje się na 5 piętrze, znajoma mieszka na piętrze 7 piętrze.
Korytarz na poziomie 7 piętra ma długość około 50 metrów, w połowie korytarzu zasięg maleje do minimum, aż całkowicie zanika co przyczynia się do całkowitego braku internetu.
Koleżance zależy aby miała internet u siebie w pokoju czyli po tej stronie po której obecnie nie ma zasięgu.
Myślicie, że "antena aktywna" rozwiąże sprawę i zasięg będzie odpowiedni do rozmowy na skype?
Przepraszam za całe zamieszanie, ale przez rozmowę telefoniczną źle zrozumiałem jak wygląda ta cała sytuacja.
Pozdrawiam.
Sprawa tak naprawdę wygląda następująco.
Ruter znajduje się na 5 piętrze, znajoma mieszka na piętrze 7 piętrze.
Korytarz na poziomie 7 piętra ma długość około 50 metrów, w połowie korytarzu zasięg maleje do minimum, aż całkowicie zanika co przyczynia się do całkowitego braku internetu.
Koleżance zależy aby miała internet u siebie w pokoju czyli po tej stronie po której obecnie nie ma zasięgu.
Myślicie, że "antena aktywna" rozwiąże sprawę i zasięg będzie odpowiedni do rozmowy na skype?
Przepraszam za całe zamieszanie, ale przez rozmowę telefoniczną źle zrozumiałem jak wygląda ta cała sytuacja.
Pozdrawiam.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie ma takiej możliwości. Moc nadawania reguluje prawo.
- stargames
- Użytkownik forum
Czyli mam rozumieć, że prawnie jest to zabronione ?
A jeżeli koleżanka ma gdzieś państwo i mimo to chce ?
Priorytetem jest to, że potrzebuje stały dostęp do internetu u siebie w pokoju, ponieważ w chwili obecnej nie ma kontaktu z rodziną od kilku tygodni.
Chcę tylko wiedzieć czy np. taka antena :
http://allegro.pl/antena-aktywna-wifi-sky-internet-10km-5m-usb-tir-i2173858461.html
sobie z tym poradzi.
A jeżeli koleżanka ma gdzieś państwo i mimo to chce ?
Priorytetem jest to, że potrzebuje stały dostęp do internetu u siebie w pokoju, ponieważ w chwili obecnej nie ma kontaktu z rodziną od kilku tygodni.
Chcę tylko wiedzieć czy np. taka antena :
http://allegro.pl/antena-aktywna-wifi-sky-internet-10km-5m-usb-tir-i2173858461.html
sobie z tym poradzi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To niestety musi pytać na forum, które też państwo i prawo ma gdzieś.stargames pisze:A jeżeli koleżanka ma gdzieś państwo i mimo to chce ?
Nie. Chyba, że potrzebuje przerośniętej packi na muchy.stargames pisze:Chcę tylko wiedzieć czy np. taka antena :
http://allegro.pl/antena-...2173858461.html
sobie z tym poradzi.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nikt jej nie zabroni. I nikt za nia nie zaplaci kary, ktora w panstwie gdzie aktualnie mieszka zaczynaja sie od 2000€. 2x - potrzebuje zlamac prawo w dwoch miejscach. Ta kasa spokojnie starcza na szybki i legalny internet przez 10 do 20 lat.stargames pisze:A jezeli kolezanka ma gdzies panstwo i mimo to chce ?
To nie jest ani problem ustawodawcy ani sytuacja nie do rozwiazania. Nawet w zacofanej francji jest masa firm, ktore w zamian za niewielka oplate udostepnia jej internet.poniewaz w chwili obecnej nie ma kontaktu z rodzina od kilku tygodni.
Nie.stargames pisze:Chcę tylko wiedzieć czy np. taka antena :
Nie pomagam na PW.
- stargames
- Użytkownik forum
Osoba od której chce ciągnąć internet się na to zgadza... jest to pracodawca który nie ma nic przeciwko.
Zostaje tam na 2 miesiące i nie chce bawić się w jakieś umowy. ;P
Nie obchodzą ani mnie, ani jej konsekwencje jakie można ponieść, chcemy aby to poprostu działało a userów tego forum chcę jedynie prosić o doradzenie co powinienem kupić...
Czytam od rana i myślę, że najlepszym rozwiązaniem była by karta sieciowa wraz z anteną lub ALFA AWUS036H 1000mW RTL8187L WARDRIVING BT3.
Skoro na jednym poziomie w połowie korytarzu jest zasięg a w drugiej połowie korytarzu nie ma więc przy nowej karcie sieciowej + antena ustawiona na korytarz powinien być zasięg? Dobrze myślę?
Zostaje tam na 2 miesiące i nie chce bawić się w jakieś umowy. ;P
Nie obchodzą ani mnie, ani jej konsekwencje jakie można ponieść, chcemy aby to poprostu działało a userów tego forum chcę jedynie prosić o doradzenie co powinienem kupić...
Czytam od rana i myślę, że najlepszym rozwiązaniem była by karta sieciowa wraz z anteną lub ALFA AWUS036H 1000mW RTL8187L WARDRIVING BT3.
Skoro na jednym poziomie w połowie korytarzu jest zasięg a w drugiej połowie korytarzu nie ma więc przy nowej karcie sieciowej + antena ustawiona na korytarz powinien być zasięg? Dobrze myślę?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Roznice miedzy prawodawca a pracodawca rozumiesz?stargames pisze: jest to pracodawca
Modem UMTS + karte typu pre-paid. Na dwa miesiace wyjdzie nawet taniej niz badziewie na ktore linkujesz.stargames pisze:chcemy aby to poprostu działało a userów tego forum chcę jedynie prosić o doradzenie co powinienem kupić...
Zle - jesli latarka jestes w stanie oswietlic pol korytarza, to niewazne jak mocne okulary ubierzesz na koncu dalej bedzie ciemno.stargames pisze:Dobrze myślę?
Nie pomagam na PW.
- stargames
- Użytkownik forum
Nie wierzę, że nie ma na to sposobu.
Mimo wszystko będę czytał, szukał, aż znajdę i napiszę na forum jak mi to działa.
Ludzie w kosmos latają a nie potrafią wzmocnić sygnału Wifi w 21 wieku ?
Mimo wszystko będę czytał, szukał, aż znajdę i napiszę na forum jak mi to działa.
Ludzie w kosmos latają a nie potrafią wzmocnić sygnału Wifi w 21 wieku ?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sposoby sa. Ale nie legalne albo sensowne. I zadne z nich nie oplaca sie finansowo.stargames pisze:Nie wierze, ze nie ma na to sposobu.
Jeszcze raz: dostales sensowna odpowiedz: UMTS.Mimo wszystko bede czytal, szukal, az znajde i napisze na forum jak mi to dziala.
Modem kosztuje ~10€
Starter orange 7,90€, z tego 5€ do odzyskania
Miesiac internetu bez kombinacji -> 9€
Na dwa miesiace wychodzi:
10+7,9-5+9+9 -> 30,90€ to jest jakies 120 PLN, z czego ponad 50PLN jest inwestycja w sprzet ktory mozna uzywac w innych lokalizacjach.
Zeby zrobic to inaczej potrzebujesz 2x antene (od 100 PLN), AP ze strony dostarczajacej net (~90 PLN), Karte WiFi w kompie (50 PLN), kable -> ~ 350 PLN na cos, co po dwoch miesiacach bedzie do wyrzucenia.
Nie pomagam na PW.
- stargames
- Użytkownik forum
Cytat z innego tematu na tym forum
Ruter wysyła sygnał z 5 na 7 piętro i po lini prostej nad ruterem jest dobry zasięg, nie wystarczyło by w tym miejscu postawić antenki która by rozsyłała i odbierało by się internet na laptopie kilkanaście metrów dalej tego samego poziomu?
A jak wiadomo internet ma służyć głównie do skype.W skrócie, 5 euro miesięcznie za korzystanie z internetu codziennie w godzinach 20-8 lub w drugiej opcji 9 euro miesięcznie za korzystanie bez limitów godzinowych. Orange zastrzega że za przeginanie w sciaganiu danych może przyciac limit miesięcznego transferu do 0,5 giga. Rozmowy voip (min Skype), sieci p2p zablokowane.
Nie za dużo tego ?Zeby zrobic to inaczej potrzebujesz 2x antene (od 100 PLN), AP ze strony dostarczajacej net (~90 PLN), Karte WiFi w kompie (50 PLN), kable -> ~ 350 PLN na cos, co po dwoch miesiacach bedzie do wyrzucenia.
Ruter wysyła sygnał z 5 na 7 piętro i po lini prostej nad ruterem jest dobry zasięg, nie wystarczyło by w tym miejscu postawić antenki która by rozsyłała i odbierało by się internet na laptopie kilkanaście metrów dalej tego samego poziomu?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niby skad wiadomo?stargames pisze:A jak wiadomo internet ma sluzyc glównie do skype.
Skoro chesz gadac: sa operatorzy oferujacy za malusienkie pieniazki rozmowy do pl. Ja place dokladnie tylesamo co na rozmowy wewnatrz niemiec. Biorac n.p. koszty zrobienia calosci rzedu 50€ masz jakies 2500 minut do przegadania - daje 40 minut dziennie przez 2 miesiace.
Nie, nie za duzostargames pisze:Nie za duzo tego ?
Da sie, ale nie ma sensu. Mozesz uzyc jakiegos repeatera lub routera z dwoma radiami - wychodzi cenowo podobnie lub drozej od tego co pisalem powyzej.stargames pisze:Ruter wysyla sygnal z 5 na 7 pietro i po lini prostej nad ruterem jest dobry zasieg, nie wystarczylo by w tym miejscu postawic antenki która by rozsylala i odbieralo by sie internet na laptopie kilkanascie metrów dalej tego samego poziomu?
Nie pomagam na PW.
- stargames
- Użytkownik forum
Jesteś pewien, że ustawiając mocną antenę podłączoną do karty sieciowej w lini prostej do miejsca w której jest zasięg ( długość około 10-20 metrów ) nie polepszy sytuacji ?
Dziś byłem u znajomego który mieszka około 500m od swojej szkoły która udostępnia internet w budynku. Ma antenę ustawioną na szkołę ( szkołę widać gołym okiem, brak drzew budynków...) i łączy się bez problemu przez wifi i ma zasięg 4/5.
10-20 metrów a pół kilometra to znaczna różnica, na skype nie wystarczy ? Dodam, że internet we francji ma większy transfer od tego w szkole na wsi u znajomego.
Nie chcę żadnych konfliktów w tym temacie, ale uwierzcie mi, że jest to dla mnie bardzo ciężkie do zrozumienia.
Z komputerem mam doczynienia od kilkunastu lat po kilka-kilkanascie godzin dziennie pracując pisząc strony www/cms & pozycjonowanie, naprawa formatowanie etc...
Dziwne dla mnie to wszystko jest, z anteną będę miał taki sam zasięg jak bez anteny...
jakim sposobem ? Po co zatem jest antena ? Na chłopski rozum ma ona odbierać zasięg z okolicy. A 20m w lini prostej <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> w tej okolicy by się znajdowało...
Za przybliżenie będę wdzięczny.
Póki co, mimo waszych postów jestem zdecydowany powiedzieć znajomej żeby kupiła kartę sieciową usb + antenę i przetestowała. Wierzę że to będzie działać. Pozdrawiam.
Dziś byłem u znajomego który mieszka około 500m od swojej szkoły która udostępnia internet w budynku. Ma antenę ustawioną na szkołę ( szkołę widać gołym okiem, brak drzew budynków...) i łączy się bez problemu przez wifi i ma zasięg 4/5.
10-20 metrów a pół kilometra to znaczna różnica, na skype nie wystarczy ? Dodam, że internet we francji ma większy transfer od tego w szkole na wsi u znajomego.
Nie chcę żadnych konfliktów w tym temacie, ale uwierzcie mi, że jest to dla mnie bardzo ciężkie do zrozumienia.
Z komputerem mam doczynienia od kilkunastu lat po kilka-kilkanascie godzin dziennie pracując pisząc strony www/cms & pozycjonowanie, naprawa formatowanie etc...
Dziwne dla mnie to wszystko jest, z anteną będę miał taki sam zasięg jak bez anteny...
jakim sposobem ? Po co zatem jest antena ? Na chłopski rozum ma ona odbierać zasięg z okolicy. A 20m w lini prostej <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> w tej okolicy by się znajdowało...
Za przybliżenie będę wdzięczny.
Póki co, mimo waszych postów jestem zdecydowany powiedzieć znajomej żeby kupiła kartę sieciową usb + antenę i przetestowała. Wierzę że to będzie działać. Pozdrawiam.
- stargames
- Użytkownik forum
Dziś kupi tp-link 422 i zobaczymy.
Jak nie będzie działać będziemy próbować z AP
P.S myślicie że dobrą kartę usb wybrałem ? I czy pomoże tutaj coś jeżeli zakupi lepszą antenkę do tej karty sieciowej??
Jak nie będzie działać będziemy próbować z AP
P.S myślicie że dobrą kartę usb wybrałem ? I czy pomoże tutaj coś jeżeli zakupi lepszą antenkę do tej karty sieciowej??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja widzę dużą różnicę pomiędzy na wolnej przestrzeni przy czystym eterze, a 20 metrami murów i pewnie setką routerów na 2.4GHz... Ale rób jak chcesz, my nie będziemy mieli problemów.stargames pisze:10-20 metrów a pół kilometra to znaczna różnica,
- stargames
- Użytkownik forum
Ale tutaj jest 10-20 metrów wolnej przestrzeni do miejsca w którym jest zasięg i internet działa prawidłowo...