tp link mr 3220
Moderator: Moderatorzy
- vic2099
- Stały użytkownik forum
Re: tp link mr 3220
3G ONLY i WAN Prefered próbowałem.
Teraz np próbuje i obecenie na przedłużaczu USB z grubym kablem - ale juz chyba ostatni raz w życiu. Wczoraj się łączył jak go miałem na biurku, a dziś jak jest poskładany do kupy - to nie. Brak logiki szkoda nerwów.
Teraz np próbuje i obecenie na przedłużaczu USB z grubym kablem - ale juz chyba ostatni raz w życiu. Wczoraj się łączył jak go miałem na biurku, a dziś jak jest poskładany do kupy - to nie. Brak logiki szkoda nerwów.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Mam to samo! Zastanawiam się czy nie ma w tym jakiegoś udziału operator, w moim przypadku Orange.vic2099 pisze:Wczoraj się łączył jak go miałem na biurku, a dziś jak jest poskładany do kupy - to nie.
Poza tym, studiując logi routera (o ile je poprawnie interpretuję) dochodzę do wniosku, że router zabiera się do rzeczy od przeciwnej strony niż powinien; w trybie "3G Preferred" gdy korzysta z łącza WAN i wykryje obecność modemu w gnieździe USB, to najpierw rozłącza WAN, a dopiero potem zaczyna próbować połączyć się przy pomocy modemu 3G.
Ponieważ najpierw ma problemy z identyfikacją modelu modemu, potem ma problemy z połączeniem, następnie kilka razy łączy się i rozłącza, więc w efekcie stabilne połączenie 3G udaje się nawiązać dopiero po upływie ok. 7,5 minuty, o czym już pisałem w poprzednich postach.
W tej sytuacji jakikolwiek zakłócenie w pracy sieci 3G może powodować opisane powyżej konsekwencje.
Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chris-Kr, 
Miałem okazje około m-ca temu testować ten router z kartą Play i Orange (jedną dostałem w zestawie do E-353 za free , drugą z aukcji uaktywniałem), na stałe obsługuje 2-sieci iPlus i Aero2-BDI z żadnym zestawem nie ma problemu.Mam to samo! Zastanawiam się czy nie ma w tym jakiegoś udziału operator, w moim przypadku Orange.
Po kiego licha męczyć się z tym fabrycznym firmware skoro bardzo łatwo do routera możemy wrzucić Open-Wrt Gargoyle by obsy na którym połączenie z siecią jest uruchamiane w locie i przy zastosowaniu dobrego aktywnego HUB-a trzymane tygodniami. Co do gwarancji to jak coś nawali w sprzęcie to reklamacja i już. Przy dzisiejszych kosztach pracy-nikt nie sprawdza co tak naprawdę stało się w sprzęcie wartym ok. 100zł, wymienia się na nowy i już.Ponieważ najpierw ma problemy z identyfikacją modelu modemu, potem ma problemy z połączeniem, następnie kilka razy łączy się i rozłącza, więc w efekcie stabilne połączenie 3G udaje się nawiązać dopiero po upływie ok. 7,5 minuty, o czym już pisałem w poprzednich postach.

jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
Gargoyle też ma swoje wady, jak choćby dość istotne obcięcie przepustowości (o ok. połowę) przy połączeniu WiFi.jarek999 pisze:Po kiego licha męczyć się z tym fabrycznym firmware skoro bardzo łatwo do routera możemy wrzucić Open-Wrt Gargoyle by obsy na którym połączenie z siecią jest uruchamiane w locie i przy zastosowaniu dobrego aktywnego HUB-a trzymane tygodniami.
Krzysztof
- vic2099
- Stały użytkownik forum
Gargoyle nie dzialalo mi. Tzn jeden z laptopow (TYLKO JEDEN) powodowal ze urzadzenie sie restartowalo przy inicjacji polaczenia WiFi. Problem nie do obejscia.
Mieszkam w Legionowie, tam mialem cyrki z tym modemem. Teraz jestem w Warszawie w biurowcu, modem lezy na parapecie, 50 metrow od palacu kultury, Zasieg 3G tu jest. Modem sie nie laczy.
Mieszkam w Legionowie, tam mialem cyrki z tym modemem. Teraz jestem w Warszawie w biurowcu, modem lezy na parapecie, 50 metrow od palacu kultury, Zasieg 3G tu jest. Modem sie nie laczy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po kolejnym zwisie połączenia 3G zainstalowałem Gargoyle; faktycznie łączy bez porównania lepiej.
Od chwili podłączenia modemu do gniazda USB, do momentu uzyskania połączenia 3G upływa 20 sekund, podczas gdy w firmowym oprogramowaniu było to 7,5 minuty.
Ale są i wady, system wciąż jest niedopracowany. Miałem duży problem z zapisywaniem niektórych zmian ustawień routera.
Przykładowo, nie mogłem zmienić adresu IP routera, po ustawieniu połączenia do sieci po złączu WAN, nie mogłem tego ustawienia przełączyć na 3G, nie mogłem zmienić sposobu szyfrowania połączenia WiFi ani zmienić jego hasła. To samo było z przełączeniem szerokości pasma standardu N z 20 na 40 MHz.
Klikałem "Zapisz", ekran się odświeżał, ale parametr który chciałem zmienić pozostawał niezmieniony.
Poza tym, modem jednak też się rozłącza od czasu do czasu, chociaż niewątpliwym plusem jest fakt, że ponowne połączenie następuje w przeciągu kilkudziesięciu sekund, a nie kilku minut jak przy oryginalnym sofcie.
IE działał bez problemu, na komputerze stacjonarnym problemów z FF nie zauważyłem.
Od chwili podłączenia modemu do gniazda USB, do momentu uzyskania połączenia 3G upływa 20 sekund, podczas gdy w firmowym oprogramowaniu było to 7,5 minuty.
Ale są i wady, system wciąż jest niedopracowany. Miałem duży problem z zapisywaniem niektórych zmian ustawień routera.
Przykładowo, nie mogłem zmienić adresu IP routera, po ustawieniu połączenia do sieci po złączu WAN, nie mogłem tego ustawienia przełączyć na 3G, nie mogłem zmienić sposobu szyfrowania połączenia WiFi ani zmienić jego hasła. To samo było z przełączeniem szerokości pasma standardu N z 20 na 40 MHz.
Klikałem "Zapisz", ekran się odświeżał, ale parametr który chciałem zmienić pozostawał niezmieniony.
Poza tym, modem jednak też się rozłącza od czasu do czasu, chociaż niewątpliwym plusem jest fakt, że ponowne połączenie następuje w przeciągu kilkudziesięciu sekund, a nie kilku minut jak przy oryginalnym sofcie.
Ja zaobserwowałem podobny problem. Na laptopie Firefox z otwartym ekranem administracyjnym Gargoyle wieszał mi się!vic2099 pisze:Gargoyle nie dzialalo mi. Tzn jeden z laptopow (TYLKO JEDEN) powodowal ze urzadzenie sie restartowalo przy inicjacji polaczenia WiFi. Problem nie do obejscia.
IE działał bez problemu, na komputerze stacjonarnym problemów z FF nie zauważyłem.
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Podejrzewam, że luci (interfejs web, chyba że w tej kompilacji jest jakiś inny) jest tu winny a nie sam openwrt. Ja na innym sprzęcie ze zmianą konfiguracji IP z konsoli nie miałem żadnych problemów. Widać co nieco zmienili w systemie, a interfejs został stary.Chris-Kr pisze:Ale są i wady, system wciąż jest niedopracowany.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Być może jakiś problem stanowią ograniczone zasoby routera, bo np. nie byłem w stanie włączyć szyfrowania WPA2 z tym samym 63-znakowym hasłem jakie miałem przy oryginalnym F/W, ale gdy to hasło znacznie skróciłem, to szyfrowanie już udało się włączyć.
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Być może brak obsługi sprzętowego szyfrowania, niestety producenci chipsetów nie zawsze chcą się wiedzą dzielić.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Coś na rzeczy może być bo dokładnie ten sam problem mam z telewizorem Samsung.
TV ma wbudowaną kartę sieciową, może się połączyć z routerem przy szyfrowaniu WPA2 z krótkim hasłem, ale gdy dam długie, 63-znakowe hasło, to już się nie połączy.
TV ma wbudowaną kartę sieciową, może się połączyć z routerem przy szyfrowaniu WPA2 z krótkim hasłem, ale gdy dam długie, 63-znakowe hasło, to już się nie połączy.
Krzysztof
- vic2099
- Stały użytkownik forum
Jak zapowiedzialem wczesniej - kupilem EDIMAX 6002N czy jakos tak.
Od razu powiem - problemy ustąpiły. Testuje sprzet od tygodnia, jeszcze ciut za krótko zeby coś obiektywnego napisać - jednak wszystko wystrzelilo w poprawnym kierunku.
Dzialam ze starociem - E220. Download 2.5 megabita na sekunde przy cyjanowej diodzie (posredniej miedzy zieloną i purpurowo-niebieską). W centrum warszawy łapie mi na niebiesko i zostaje. Niebawem wszystko tu opiszę.
Od razu powiem - problemy ustąpiły. Testuje sprzet od tygodnia, jeszcze ciut za krótko zeby coś obiektywnego napisać - jednak wszystko wystrzelilo w poprawnym kierunku.
Dzialam ze starociem - E220. Download 2.5 megabita na sekunde przy cyjanowej diodzie (posredniej miedzy zieloną i purpurowo-niebieską). W centrum warszawy łapie mi na niebiesko i zostaje. Niebawem wszystko tu opiszę.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem że upgadowany do 7.2.vic2099 pisze:Dzialam ze starociem - E220. Download 2.5 megabita na sekunde
Ten kolor jest uzyskiwany przez zapaleniu obu diod (zielonej i niebieskiej)vic2099 pisze:cyjanowej diodzie (posredniej miedzy zieloną i purpurowo-niebieską)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przypuszczam (bo sam tego nie próbowałem), że rozwiązaniem problemów ze złą współpracą routera z modemami 3G może być ten post: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=393299#393299
Sam tego nie sprawdzałem, gdyż w swoim routerze zmieniłem oryginalne F/W na Gargoyle, które pomimo swoich wad, o których pisałem powyżej, bardzo niezawodnie utrzymuje połączenie.
Sam tego nie sprawdzałem, gdyż w swoim routerze zmieniłem oryginalne F/W na Gargoyle, które pomimo swoich wad, o których pisałem powyżej, bardzo niezawodnie utrzymuje połączenie.
Krzysztof