Dziwny problem z identyfikacją sieci przez laptopa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rjeka
Początkujący użytkownik forum

Dziwny problem z identyfikacją sieci przez laptopa

Post autor: rjeka »

Witam
Mam taki dziwny problem, otóż wczoraj był u mnie monter z UPC w celu podmiany routera, aby zwiększyć prędkość netu. Niestety po długiej walce, Panu z UPC nie udało się uzyskać połączenia z internetem, ponieważ komputer nie mógł zidentyfikować sieci. Pan tylko dodał, że nie wie co jest przyczyną takiej sytuacji i stwierdził, iż jest to wina komputera. Ze starym routerem komputer łączy się bezproblemowo. Dodam tylko, że przy tej instalacji nie było mnie w domu, była tylko moja teściowa.
Dzisiaj natomiast byłem z kompem u sąsiadki i niestety miałem ten sam problem co Pan z UPC, czyli połączyłem się z routerem, ale nie komputer nie mógł zidentyfikować sieci - były dostępne tylko połączenia lokalne:(
Co może być przyczyną zaistniałem sytuacji, że łącząc się z moim dotychczasowym routerem internet jest, a z innymi już tego netu nie ma?
Nie mam zainstalowanych żadnych antywirusów czy innych firewallów.
Komputer Samsung, system operacyjny VISTA.
Z góry dziękuję za pomoc
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Dziwny problem z identyfikacją sieci przez laptopa

Post autor: key »

Wylacz modem z pradu, wylacz komputer, wylacz router. Zalacz modem, po 5 minutach router, jak sie uruchomi zalacz komputer.
Nie pomagam na PW.
rjeka

Już tak było robione, w poście napisałem, że laptop łączy się bez problemu ze starym routerem, problem jest przy połączeniu z innymi routerami.
Sorry dzisiaj tak robiłem tylko u sąsiadki,ale to nie pomogło, a co do pana z upc to nie wiem czy tak robił bo mnie przy tym nie było.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

To znaczy gdzie jest problem, polaczenie miedzy routerem a PC czy routerem a modemem?
Mozesz podac jaka marke i typ sprzetu uzywasz?
Nie pomagam na PW.
rjeka

problem jest raczej z komputerem
sytuacja wygląda tak:
aktualnie posiadam router UPC Thomson TWG 850-4U, komputer laptop samsung sytem op. VISTA.
W czwartek był facet z UPC w celu podmiany routera i zwiększenia prędkości netu. Jednak podczas instalacji okazało się, że laptop łączy się z nowym routerem, tylko że komputer nie może zidentyfikować sieci i dostępne są tylko połączenia lokalne. Tego samego dnia poszedłem do sąsiadki sprawdzić czy faktycznie występuje ten problem - ponieważ nie było mnie przy instalacji i miałem wątpliwości - ale jednak okazało się że facet z UPC miał rację ponieważ pojawił się ten sam problem, czyli komputer nie może zidentyfikować sieci i dostępne są tylko połączenia lokalne:(
Natomiast nie mam problemów ze swoim dotychczasowym routerem wszystko śmiga.

[ Dodano: 2012-03-16, 21:11 ]
Problem rozwiązany, uaktualniłem sterowniki do karty sieciowej i połączyłem się z routerem sąsiadki:)
ODPOWIEDZ