Problem z Huawei E173s-2, zawieszanie systemu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z Huawei E173s-2, zawieszanie systemu
Witam.
Mam problem z modemem Huawei E173s-2. Problem jest dosyć skomplikowany ponieważ modem na jednym komputerze działa, a na drugim nie.
Od dłuższego czasu borykam się z tym problemem. Laptop Asus wiesza podczas korzystania z internetu mobilnego po jakimś (bliżej nie określonym) czasie. W modemie jest karta T-Mobile. Próbowałem różnych konfiguracji. Różnych wersji Mobile Partner. Nawet łączyłem się za pomocą połączenia sieciowego bez uruchamiania Mobile Partner.
Zmieniałem sterowniki od chipsetu, aktualizowałem bios komputera, a nawet przeinstalowałem system.
Modem sprawdzałem na komputerze Dell, gdzie po instalacji sterowników wbudowanych w modem internet hula godzinami bez żadnego zawieszania na karcie T-Mobile.
Dzisiaj już całkiem zgłupiałem, gdy odkryłem że modem na komputerze Asus działa bez zarzutu z kartą Orange. Ale zaraz po powrocie na kartę T-Mobile problem powraca.
Komputer docelowy Asus:
- laptop
- Windows 7 32bit
Komputer testowy Dell:
- laptop
- Windows 7 32 bit
Proszę mi powiedzieć, czy spotkaliście się już z takim przypadkiem. Gdzie szukać winnego? Uszkodzona karta, modem, czy komputer?
Mam problem z modemem Huawei E173s-2. Problem jest dosyć skomplikowany ponieważ modem na jednym komputerze działa, a na drugim nie.
Od dłuższego czasu borykam się z tym problemem. Laptop Asus wiesza podczas korzystania z internetu mobilnego po jakimś (bliżej nie określonym) czasie. W modemie jest karta T-Mobile. Próbowałem różnych konfiguracji. Różnych wersji Mobile Partner. Nawet łączyłem się za pomocą połączenia sieciowego bez uruchamiania Mobile Partner.
Zmieniałem sterowniki od chipsetu, aktualizowałem bios komputera, a nawet przeinstalowałem system.
Modem sprawdzałem na komputerze Dell, gdzie po instalacji sterowników wbudowanych w modem internet hula godzinami bez żadnego zawieszania na karcie T-Mobile.
Dzisiaj już całkiem zgłupiałem, gdy odkryłem że modem na komputerze Asus działa bez zarzutu z kartą Orange. Ale zaraz po powrocie na kartę T-Mobile problem powraca.
Komputer docelowy Asus:
- laptop
- Windows 7 32bit
Komputer testowy Dell:
- laptop
- Windows 7 32 bit
Proszę mi powiedzieć, czy spotkaliście się już z takim przypadkiem. Gdzie szukać winnego? Uszkodzona karta, modem, czy komputer?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z Huawei E173s-2, zawieszanie systemu
Sprawdź jeszcze jak podłączysz modem do asusa przez aktywny HUB USB z zasilaczem 5V 2000mA.
Nie pomagam na PW!
-
Aktywnego HUBa właśnie nie posiadam, ale sprawdzałem zasilanie podłączając do komputera dwa dyski zewnętrzne 2,5" zasilane z portu USB + modem z kartą Orange i komputer działał bez zarzutu.
Z drugiej strony czy mogłaby być taka różnica poboru napięcia między połączeniem z siecią Orange a T-Mobile która mogłaby powodować zawieszanie się komputera?
Z drugiej strony czy mogłaby być taka różnica poboru napięcia między połączeniem z siecią Orange a T-Mobile która mogłaby powodować zawieszanie się komputera?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pobiera sie prad, nie napiecie.eniek pisze:czy mogłaby być taka różnica poboru napięcia między
Moze byc roznica, jesli nadajesz w roznych czestotliwosciach, 2.1GHz jest ograniczony do .125W (25mA), 0.9GHz mozna (teoretycznie) do 2W(400mA, port USB dostarcza 500mA). Calosc nalezy podzielic przez ilosc dostepnych slotow i pomnozyc przez ilosc slotow ktore zajmujesz.
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zasilanie[edytuj]Standardowym napięciem zasilania dla pojedynczego urządzenia podłączonego do portu USB 1.1/2.0 jest 5 V przy czym specyfikacja określa, że powinno być ono między 4,75 V a 5,35 V. Dla portu USB 3.0 podstawowe napięcie jest takie samo, lecz dopuszczalny zakres jest szerszy i wynosi 4,45 – 5,25 V[4]. Dla portu USB 2.0 podstawową jednostką zasilania jest 100 mA, a dla USB 3.0 - 150 mA i są to minimalne wartości prądu jakie może podać port. Otrzymuje się je odpowiednio przy napięciach 4.0 V i 4,4 V. Przy standardowym napięciu zasilania prąd płynący w obwodzie jest 5 razy większy dla standardu USB 2.0 (wynosi on 500 mA) i 6 razy większy dla USB 3.0 (czyli 900 mA). Są to wartości maksymalne dla tych specyfikacji. Jeśli urządzenie podłączone do odpowiedniego portu jest wysokoprądowe, to domyślnie jest zasilane maksymalnym prądem. Natomiast urządzenie niskoprądowe inicjowane jest minimalną wartością prądu, ale może ono zażądać wartości maksymalnej i otrzyma ją, tylko gdy magistrala ma taka możliwość[5]. Jeśli urządzenie wymaga więcej prądu niż maksymalny jakim jest w stanie zasilić go port, wtedy nie może być ono zasilane z pojedynczego portu. Takie urządzenia zwykle pozwalają na podłączenie dodatkowego portu USB i zasilanie go jednocześnie z obu[6]. Przy podłączeniu koncentratora portów USB do portu bazowego, przydziela on sobie 1 jednostkę zasilania (odpowiednio 100/150 mA), a pozostałe 4 rezerwuje dla później przyłączanych urządzeń. Jeśli zostanie podłączone jedno urządzenie to koncentrator przydzieli mu tylko 1 jednostkę zasilania, a pozostałe rezerwuje. Inaczej jest, gdy koncentrator ma własne zasilanie. W takim przypadku może on podawać maksymalną wartość prądu dla każdego urządzenia.key pisze:port USB dostarcza 500mA). Calosc nalezy podzielic przez ilosc dostepnych slotow i pomnozyc przez ilosc slotow ktore zajmujesz.
W specyfikacji USB w 2007 roku zdefiniowano nowy typ portów służący do ładowania urządzeń (baterii) - są to tzw. charging ports. Pozwalają one na uzyskanie prądu zasilającego powyżej 500 mA bez jakiejkolwiek negocjacji z kontrolerem. Jeśli jednak podłączone urządzenie będzie przeciążać port, to zostanie automatycznie na nim odcięte zasilanie. Rozróżnia się dwie odmiany ładujących portów USB. Należą do nich downstream charging ports pozwalające na przesyłanie danych, i dedicated charging ports, w których piny D- i D+ są zmostkowane (nie pozwalają na transmisję danych). W pierwszej odmianie portów zbyt duży prąd zasilania mógłby interferować z przewodami sygnałowymi służącymi do przesyłania danych, dlatego maksymalny prąd zasilający został ograniczony do 900 mA. W przypadku portów dedykowanych nie ma takiej obawy, więc wartość maksymalnego prądu jaki może podać port wynosi 1,5 A w przypadku USB 2.0 i 1,8 A dla USB 3.0[7].
Innym rodzajem portów USB są porty zasilane (powered USB), które potrafią dostarczyć prąd o natężeniu 6 A i napięciu 5 V, 12 V lub 24 V. Pozwala to uzyskać do 144 W zasilania na port.
źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przekopiowales mase informacji ktore nic nie wnosza. Jak dobrze doczytasz, to zauwazysz ze pojawily sie dokladnie te same wartosci.
Piszac "slot" mam na mysli kawalek czasu jaki przydziela Ci BTS w TDM.
Piszac "slot" mam na mysli kawalek czasu jaki przydziela Ci BTS w TDM.
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
przed wszystkim przybliżają schemat zasilania portów USB w szerszym aspekcie, co moim zdaniem pozwoli zrozumieć innym, że problemy w działaniu modemów mogą wynikać z niewystarczającego zasilaniakey pisze:Przekopiowales mase informacji ktore nic nie wnosza.
doczytałem dokładniekey pisze:Jak dobrze doczytasz
a ja tego nie kwestionuję, wskazałem tylko koledze eniek, źródło informacji o problemie, który poruszyłeśkey pisze:te same wartosci
-
Dzięki Waszym podpowiedziom udało mi się rozwiązać problem.
Po wybraniu w opcjach sieci Mobile Partner'a: "Tylko HSDPA/UMTS" lub "Tylko WCDMA" w zależności od wersji oprogramowania problem zawieszania systemu zniknął.
Miejmy nadzieję że więcej nie powróci.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.
Temat do zamknięcia.
Po wybraniu w opcjach sieci Mobile Partner'a: "Tylko HSDPA/UMTS" lub "Tylko WCDMA" w zależności od wersji oprogramowania problem zawieszania systemu zniknął.
Miejmy nadzieję że więcej nie powróci.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.
Temat do zamknięcia.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
U nas <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.