Zrywanie połaczenia w iPlusie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zrywanie połaczenia w iPlusie
Witam.
Jestem posiadaczem modemu NetBox2 oraz anteny Atk-10. Od kilku dni mam problemy ze zrywajacym sie polaczeniem;/ Wczesniej nie bylo zadnych problemow i internet smigal z predkoscia 22-27 kB/s. Teraz za to kilka a nawet kilkanascie razy dziennie zrywa mi sie polaczenie zarowno przy sciaganiu wiekszych plikow jak i nawet korzystania z gg. Jaka moze byc tego przyczyna??
Jestem posiadaczem modemu NetBox2 oraz anteny Atk-10. Od kilku dni mam problemy ze zrywajacym sie polaczeniem;/ Wczesniej nie bylo zadnych problemow i internet smigal z predkoscia 22-27 kB/s. Teraz za to kilka a nawet kilkanascie razy dziennie zrywa mi sie polaczenie zarowno przy sciaganiu wiekszych plikow jak i nawet korzystania z gg. Jaka moze byc tego przyczyna??
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Zrywanie połaczenia w iPlusie
Dobrze byłoby skonsultować to z operatorem - może akurat robią konserwację urządzeń nadawczych/przekaźnikowych i jest ograniczona obsługa ilości połączeń. W tym przypadku połączenia głosowe mają priorytet i zrywają połączenia transmisji danych.
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja od tygodnia mam ten sam ból, tez zrywa neta itd. Prawdopodonie jest to spowodowane pracami na nadajniku ktory odbierasz
Z tego co wnioskuje to w moim przypadku robia <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> bo doniedawna nie bylo edge na nadajniku a teraz jest 
ps/ Przepraszam za wulgaryzm użyty w poście przed edycją

ps/ Przepraszam za wulgaryzm użyty w poście przed edycją

Ostatnio zmieniony 2007-05-24, 22:54 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawno mnie tutaj nie było 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tujboo, pamiętaj, ze moderatorzy i administratorzy widzą to, co jest pod słowem cenzura i takich słów (na ch*) tutaj na forum nie tolerujemy!tujboo pisze:U mnie od tygodnia panuje ta sama ***Cenzura***
Dlatego proszę o edycję posta i poprawienie tego wulgaryzmu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Odłączyłem antene i jak na razie nie ma problemów ze zrywaniem połączenia ale prędkość w porywach wynosi do 12 kB/s ;/
- Maciek
Z tego co powiadasz to jednak (chyba) nie wina operatora, tylko zasilania modemu
Kup HUB'a USB (koniecznie aktywnego) i pozamiatane 
Odrazu odradzam kupowania tego hub'a:
http://allegro.pl/item195007947_hub_usb ... ocja_.html
Kupiłem go i po paru dniach padł
Jeżeli nie masz za bardzo kasy to kup tego:
http://allegro.pl/item196988794_aktywny ... _m_ce.html
Jak masz kase kup tego:
http://allegro.pl/item194944841_aktywny ... _usb_.html
Gwarantuje ze nie siądzie tak szybko jak 2 poprzednie

Odrazu odradzam kupowania tego hub'a:

Jeżeli nie masz za bardzo kasy to kup tego:
http://allegro.pl/item196988794_aktywny ... _m_ce.html
Jak masz kase kup tego:
http://allegro.pl/item194944841_aktywny ... _usb_.html
Gwarantuje ze nie siądzie tak szybko jak 2 poprzednie

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
To masz pechatujboo pisze:Odrazu odradzam kupowania tego hub'a:

- Maciek
Hiehe @Fanta o ile pamietam to ty mi go doradziłeśFanta pisze:To masz pechatujboo pisze:Odrazu odradzam kupowania tego hub'a:
Kupiłem go i po paru dniach padłu mnie działa już spory czas i wszystko jest OK.

-
chyba jednak wina operatora... nigdy wczesniej takich problemow nie bylo. a dzis jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> dziala spoko ze spowrotem podlaczona antena. jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> zadnych problemo i transfer do 27 kB/s 

- Maciek
No to w takim razie radzę zadzwonić do operatora
oni na pewno coś powiedzą na ten temat
jak nie powiedzą nic ciekawego to poczekaj jakiś czas, może problem sam się rozwiąże. Jeżeli dalej będzie rwało to zrób tak jak mówiłem
kup HUB'a 
Napisz gdzie mieszkasz i w jakiej odległości od twojego domu (nie musi być dokładnie) znajduje się BTS z którego chwytasz fale

Napisz gdzie mieszkasz i w jakiej odległości od twojego domu (nie musi być dokładnie) znajduje się BTS z którego chwytasz fale

-
Ja używam telefonu jako modemu i też czasem co kilka godzin połączenie mi zanika. Po resecie jest ok...
- Maciek
No to u Ciebie raczej nie ma problemu z zasilaniem jak jedziesz na komiefeniksa pisze:Ja używam telefonu jako modemu i też czasem co kilka godzin połączenie mi zanika. Po resecie jest ok...

- woyark
Ja mam problem od kilku... tygodni
. Korzystam z iplusa przez tel. benq e71. Chodzi o to że bardzo nieregularnie (czasem co kilka minut, czasem co parę godzin) przestaje przesyłać dane. Czasem po paru minutach kontynuuje przesyłanie a czasem zrywa połączenie całkowicie. Na przymulenie mam sposób, trzeba wykonać chociaż krótkie dzwonienie na dowolny numer, np nieistniejący, i net wraca. Dawniej nie miałem takich problemów. I chyba niezależne to jest od lokalizacji, bo w dwóch odległych miejscach Polski dzieje się to samo.

- Maciek
Wygląda na to że to jakiś problem z zasięgiem, napisz ile "kresek" zasięgu masz na komie i czy zasięg jest stabilny
Być może jest to wina telefonu. Za mało info podałeś żeby od razu rozwiązać twój problem 

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Ludzie - uważajcie na dialery!!! Problemy dotykające kiedyś połączeń modemowych TPSA powracają... Nawiązują połączenie z numerem dostępowym (wiadomym) którego operatorzy komórkowi nie mają w zestawie
... A przykład praktyczny - kolega z GC89
... Nie ma jak dobry antyvir... (dlaczego Kaspersky??)...

-
Mieszkam w Szymanach k. Grajewa w woj. podlaskim. Do BTSa jakies 8 km mam. Tyle ze w Grajewie sa 2 BTSy po przeciwnych stronach miasta i chyba oba z EDGE. Od wczoraj tylko raz mi jak na razie tak zerwało połączenie. I gdy juz zostanie ono zerwane nie dziala przycisk rozlacz i trzeba kompa wylaczyc, odlaczyc modem i jeszce raz go podlaczyc. Z tym hubem to nie wiem bo od stycznia mam tego iPlusa i niegdy wczesniej cos takiego sie nie przytrafilo.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Muszę powiedzieć że mam taki sam problem, po jakimś czasie bycia w internecie po prostu albo połączenie zamiera, albo całkowicie rozłącza mnie, nawet dzisiaj kiedy zainstalowałem sobie antenę i ogólnie parametry połączenia się poprawiły, to po mniej więcej dwóch godzinach wyrzuciło mnie z sieci.
Zdaje się chyba że te bts'y są już przeciążone do granic możliwości, chociaż do końca pewnie nie wiadomo.
Trzeba pamiętać że dzisiaj telefon ma każdy, nawet dzieci w szkole, operatorzy pewnie już nie zwracają uwagi że nadajnik może obsłużyć tyle i tyle abonentów, "ile będzie klientów tyle przyjmiemy".
Zdaje się chyba że te bts'y są już przeciążone do granic możliwości, chociaż do końca pewnie nie wiadomo.
Trzeba pamiętać że dzisiaj telefon ma każdy, nawet dzieci w szkole, operatorzy pewnie już nie zwracają uwagi że nadajnik może obsłużyć tyle i tyle abonentów, "ile będzie klientów tyle przyjmiemy".
-
tujboo wyżej napisał
"Odrazu odradzam kupowania tego hub'a:
"
I popieram. Kupilem Hubka u tego dupka i nie działał od pierwszego podłączenia. Odesłałem go juz ponad miesiąc temu i nadal brak odzewu. Pal go diabli, dobrze że nie wysłałem zasiłki to za 18 zeta mam przynajmniej ją. Niech się gostek nażre tą moją kasą ale kupna Hubów u tego gościa zdecydowanie odradzam i sory za mój ton ale gościu mnie wkurzył i chcę ostrzec innych przed takim typkiem jak ON, bo niestety mając problem podobny jak opisywany w tym forum i poście o podobnym problemie z Commander 2 i iPlusem, zasugerowałem się linkiem do tego hubka z tego właśnie forum i niestety ta "reklamka" okazała się całkowitą klapą.
"Odrazu odradzam kupowania tego hub'a:

I popieram. Kupilem Hubka u tego dupka i nie działał od pierwszego podłączenia. Odesłałem go juz ponad miesiąc temu i nadal brak odzewu. Pal go diabli, dobrze że nie wysłałem zasiłki to za 18 zeta mam przynajmniej ją. Niech się gostek nażre tą moją kasą ale kupna Hubów u tego gościa zdecydowanie odradzam i sory za mój ton ale gościu mnie wkurzył i chcę ostrzec innych przed takim typkiem jak ON, bo niestety mając problem podobny jak opisywany w tym forum i poście o podobnym problemie z Commander 2 i iPlusem, zasugerowałem się linkiem do tego hubka z tego właśnie forum i niestety ta "reklamka" okazała się całkowitą klapą.
- Maciek
nach mycha367 
No niestety tak jest z tym HUB'em
Raz że dostałem go praktycznie zmiażdżonego to jeszcze miałem problem z podłączeniem zasilacza bo wykonanie obudowy wykracza poza wszelkie granice <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font>
Nie chce robić antyreklamy ale naprawdę odradzam!
Ja nawet nie odsyłałem tego dziadostwa bo nie warte jest to nawet złotówki
Jeżeli chcecie kupić dobrego HUB'a to weźcie coś znanej i dobrej firmy np Dlink'a, nie róbcie tego samego błędu co ja

No niestety tak jest z tym HUB'em

Ja nawet nie odsyłałem tego dziadostwa bo nie warte jest to nawet złotówki

Jeżeli chcecie kupić dobrego HUB'a to weźcie coś znanej i dobrej firmy np Dlink'a, nie róbcie tego samego błędu co ja