Zrywanie połaczenia w iPlusie

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawelch
Początkujący użytkownik forum

Zrywanie połaczenia w iPlusie

Post autor: pawelch »

Witam.
Jestem posiadaczem modemu NetBox2 oraz anteny Atk-10. Od kilku dni mam problemy ze zrywajacym sie polaczeniem;/ Wczesniej nie bylo zadnych problemow i internet smigal z predkoscia 22-27 kB/s. Teraz za to kilka a nawet kilkanascie razy dziennie zrywa mi sie polaczenie zarowno przy sciaganiu wiekszych plikow jak i nawet korzystania z gg. Jaka moze byc tego przyczyna??
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Zrywanie połaczenia w iPlusie

Post autor: mar_kow »

Dobrze byłoby skonsultować to z operatorem - może akurat robią konserwację urządzeń nadawczych/przekaźnikowych i jest ograniczona obsługa ilości połączeń. W tym przypadku połączenia głosowe mają priorytet i zrywają połączenia transmisji danych.
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

Ja od tygodnia mam ten sam ból, tez zrywa neta itd. Prawdopodonie jest to spowodowane pracami na nadajniku ktory odbierasz :) Z tego co wnioskuje to w moim przypadku robia <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> bo doniedawna nie bylo edge na nadajniku a teraz jest :D

ps/ Przepraszam za wulgaryzm użyty w poście przed edycją :oops:
Ostatnio zmieniony 2007-05-24, 22:54 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawno mnie tutaj nie było :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

tujboo pisze:U mnie od tygodnia panuje ta sama ***Cenzura***
Tujboo, pamiętaj, ze moderatorzy i administratorzy widzą to, co jest pod słowem cenzura i takich słów (na ch*) tutaj na forum nie tolerujemy!

Dlatego proszę o edycję posta i poprawienie tego wulgaryzmu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pawelch

Odłączyłem antene i jak na razie nie ma problemów ze zrywaniem połączenia ale prędkość w porywach wynosi do 12 kB/s ;/
Awatar użytkownika
Maciek

Z tego co powiadasz to jednak (chyba) nie wina operatora, tylko zasilania modemu :) Kup HUB'a USB (koniecznie aktywnego) i pozamiatane :P

Odrazu odradzam kupowania tego hub'a:
http://allegro.pl/item195007947_hub_usb ... ocja_.html
Kupiłem go i po paru dniach padł :lol:

Jeżeli nie masz za bardzo kasy to kup tego:
http://allegro.pl/item196988794_aktywny ... _m_ce.html

Jak masz kase kup tego:
http://allegro.pl/item194944841_aktywny ... _usb_.html
Gwarantuje ze nie siądzie tak szybko jak 2 poprzednie :wink:
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

tujboo pisze:Odrazu odradzam kupowania tego hub'a:
Kupiłem go i po paru dniach padł
To masz pecha :wink: u mnie działa już spory czas i wszystko jest OK.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Maciek

Fanta pisze:
tujboo pisze:Odrazu odradzam kupowania tego hub'a:
Kupiłem go i po paru dniach padł
To masz pecha :wink: u mnie działa już spory czas i wszystko jest OK.
Hiehe @Fanta o ile pamietam to ty mi go doradziłeś :twisted: No niestety mi padł :(
pawelch

chyba jednak wina operatora... nigdy wczesniej takich problemow nie bylo. a dzis jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> dziala spoko ze spowrotem podlaczona antena. jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> zadnych problemo i transfer do 27 kB/s :D
Awatar użytkownika
Maciek

No to w takim razie radzę zadzwonić do operatora :wink: oni na pewno coś powiedzą na ten temat :lol: jak nie powiedzą nic ciekawego to poczekaj jakiś czas, może problem sam się rozwiąże. Jeżeli dalej będzie rwało to zrób tak jak mówiłem :) kup HUB'a :wink:

Napisz gdzie mieszkasz i w jakiej odległości od twojego domu (nie musi być dokładnie) znajduje się BTS z którego chwytasz fale :wink:
feniksa

Post autor: feniksa »

Ja używam telefonu jako modemu i też czasem co kilka godzin połączenie mi zanika. Po resecie jest ok...
Awatar użytkownika
Maciek

feniksa pisze:Ja używam telefonu jako modemu i też czasem co kilka godzin połączenie mi zanika. Po resecie jest ok...
No to u Ciebie raczej nie ma problemu z zasilaniem jak jedziesz na komie :) w twoim przypadku na 99% to wina sieci ale u ziomka który założył temat nie wiadomo co może być przyczyną na 100% bo możliwe jest że to sieć ale nie wyklucza się że zasilanie :)
Awatar użytkownika
woyark

Post autor: woyark »

Ja mam problem od kilku... tygodni :/ . Korzystam z iplusa przez tel. benq e71. Chodzi o to że bardzo nieregularnie (czasem co kilka minut, czasem co parę godzin) przestaje przesyłać dane. Czasem po paru minutach kontynuuje przesyłanie a czasem zrywa połączenie całkowicie. Na przymulenie mam sposób, trzeba wykonać chociaż krótkie dzwonienie na dowolny numer, np nieistniejący, i net wraca. Dawniej nie miałem takich problemów. I chyba niezależne to jest od lokalizacji, bo w dwóch odległych miejscach Polski dzieje się to samo.
Awatar użytkownika
Maciek

Wygląda na to że to jakiś problem z zasięgiem, napisz ile "kresek" zasięgu masz na komie i czy zasięg jest stabilny :wink: Być może jest to wina telefonu. Za mało info podałeś żeby od razu rozwiązać twój problem :)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Ludzie - uważajcie na dialery!!! Problemy dotykające kiedyś połączeń modemowych TPSA powracają... Nawiązują połączenie z numerem dostępowym (wiadomym) którego operatorzy komórkowi nie mają w zestawie :lol: ... A przykład praktyczny - kolega z GC89 :lol: ... Nie ma jak dobry antyvir... (dlaczego Kaspersky??)...
pawelch

Mieszkam w Szymanach k. Grajewa w woj. podlaskim. Do BTSa jakies 8 km mam. Tyle ze w Grajewie sa 2 BTSy po przeciwnych stronach miasta i chyba oba z EDGE. Od wczoraj tylko raz mi jak na razie tak zerwało połączenie. I gdy juz zostanie ono zerwane nie dziala przycisk rozlacz i trzeba kompa wylaczyc, odlaczyc modem i jeszce raz go podlaczyc. Z tym hubem to nie wiem bo od stycznia mam tego iPlusa i niegdy wczesniej cos takiego sie nie przytrafilo.
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: hubert »

Muszę powiedzieć że mam taki sam problem, po jakimś czasie bycia w internecie po prostu albo połączenie zamiera, albo całkowicie rozłącza mnie, nawet dzisiaj kiedy zainstalowałem sobie antenę i ogólnie parametry połączenia się poprawiły, to po mniej więcej dwóch godzinach wyrzuciło mnie z sieci.
Zdaje się chyba że te bts'y są już przeciążone do granic możliwości, chociaż do końca pewnie nie wiadomo.
Trzeba pamiętać że dzisiaj telefon ma każdy, nawet dzieci w szkole, operatorzy pewnie już nie zwracają uwagi że nadajnik może obsłużyć tyle i tyle abonentów, "ile będzie klientów tyle przyjmiemy".
mycha367

Post autor: mycha367 »

tujboo wyżej napisał
"Odrazu odradzam kupowania tego hub'a:
Kupiłem go i po paru dniach padł :lol: "

I popieram. Kupilem Hubka u tego dupka i nie działał od pierwszego podłączenia. Odesłałem go juz ponad miesiąc temu i nadal brak odzewu. Pal go diabli, dobrze że nie wysłałem zasiłki to za 18 zeta mam przynajmniej ją. Niech się gostek nażre tą moją kasą ale kupna Hubów u tego gościa zdecydowanie odradzam i sory za mój ton ale gościu mnie wkurzył i chcę ostrzec innych przed takim typkiem jak ON, bo niestety mając problem podobny jak opisywany w tym forum i poście o podobnym problemie z Commander 2 i iPlusem, zasugerowałem się linkiem do tego hubka z tego właśnie forum i niestety ta "reklamka" okazała się całkowitą klapą.
Awatar użytkownika
Maciek

nach mycha367 :lol:

No niestety tak jest z tym HUB'em :) Raz że dostałem go praktycznie zmiażdżonego to jeszcze miałem problem z podłączeniem zasilacza bo wykonanie obudowy wykracza poza wszelkie granice <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> :lol: Nie chce robić antyreklamy ale naprawdę odradzam!

Ja nawet nie odsyłałem tego dziadostwa bo nie warte jest to nawet złotówki :wink:

Jeżeli chcecie kupić dobrego HUB'a to weźcie coś znanej i dobrej firmy np Dlink'a, nie róbcie tego samego błędu co ja :evil:
ODPOWIEDZ