przy WPA-PSK D-Link DI 614+ nie łączy się z intel N1030

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ukib
Początkujący użytkownik forum

przy WPA-PSK D-Link DI 614+ nie łączy się z intel N1030

Post autor: ukib »

Witam, mam problem jak w temacie. Mój laptop Dell xps l502x z WIN 7 x64 i karta wifi od intela N1030 nie łączy się z siecią wifi kiedy ustawiam zabezpieczenie WPA-PSK, jednocześnie netbook samsung mojej dziewczyny z win 7 starter łączy się bez problemu. Kiedy zmieniam zabespieczenie na WEP to obydwa komputery łączą się z routerem i z siecią ale z wiadomych powodów wolałbym zmienić zabespieczenie na WPA. Dodam że wgrałem do routera najnowszy (ale niestety chyba z 2006r) firmware ze strony D-linka jak i zainstalowałem najnowsze sterowniki do mojej karty sieciowej (ver. dosłownie sprzed tygodnia) ale nic z tych uaktualnień mi nie pomogło. (Na starym firmware i ze starymi sterownikami też nie łączyło mnie przez WPA).

Pytanie moje jest takie, czy ma ktoś pomysł co mogę zrobić aby moj komputer poprawnie się łączył z siecią przez WPA ?

Na marginesie dodam że wczytując się w zagraniczne fora, na stronach della i intela znalazłem wątki że te karty sieciowe mają ogólnie dużo problemów, transfer przy standardzie N spada i często się rozłączają(lekarstwem na to maja byc ostatnie stery ale nie mam okazji przetestowac bo nie mam routera 802.11n) mój router jest w standardzie G i wszystko działa w miarę ok tylko nie z WPA...

Mam też pytanie dodatkowe mianowicie czy to normalne że przez kabel na tym dlinku osiągam ok 15 Mbit/s u mojego dostawcy a przez WiFi max 5 a zazwyczaj ok 3 do 4 ??? Dodam że to przy zabezpieczeniu WEP 128 Bit, ASCI
Ostatnio zmieniony 2012-03-20, 12:45 przez ukib, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: przy WPA-PSK D-Link DI 614+ nie łączy się z intel N1030

Post autor: Jo_gurt »

Co konkretnie się dzieje jak nie łączy? Jakiś błąd? Po prostu rozłącza?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jak upgrade firmware nie pomógł to czas najwyższy na wymianę routera, to jest router z wifi B a nie G. Więcej niż 5Mb/s w jedną stronę nie da się na nim osiągnąć.

[ Dodano: 2012-03-20, 12:50 ]
Jo_gurt, To jest stary dlink tu nic nie działa poprawnie, albo się wiesza, albo się rozłącza, albo nie chce się połączyć. Ja w 624+ musiałem zrezygnować z wpa2 (które notabene pojawiło się po upgrade firmware do nowszej wersji) bo raz się komp łączył 5 razy nie chciał (telefon to samo, do tego telefon nie chciał się połączyć przy statycznym dhcp)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
ukib

Po zmianie ustawien routera na WPA-PSK i oczywiscie zmianie ustawien polaczenia w moim lapku na WPA-PSK, przy próbie łączenia wyskakuje "łączenie..." a po chwili że "system nie może nawiązać połączenia". Klikałem też rozwiązywanie problemów ale nic to nie daje, resetowałem router, komputer i ciągle to samo... Wydaje mi się że ten problem dotyczy mojej karty sieciowej pod systemem 64x bo podobne wpisy znajdywałem na innych forach ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania tego problemu...

[ Dodano: 2012-03-20, 13:08 ]
Hmm... zdaję sobie sprawę że ten dlink jest stary i zawsze miałem z nim różne problemy ale dziwne jest to że inny netbook bezproblemu się z nim łączy przy WPA... tylko że w tym innym kompie jest win 7 starter 32bity i inna karta sieciowa więc coś musi nie grać w mojej konfiguracji. Jeśli nie rozwiąże tego problemu to i tak zakupie inny router bo 5Mb to troche mało ale <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie mam kasy na nowy sprzęt...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Na 99% to wina rotuera, na starym firmware komórka mi się nie chciała łączyć przy włączonym wpa, po upgradzie nie ma problemów, dopóki nie włączę wpa2...
Awatar użytkownika
ukib

krystianb masz racje mój router działa w standardzie B a nie G, ale napisałem G bo gdzieś mi mignęło w ustawieniach 802.11g i teraz nie wiem gdzie to widziałem i gdzie wtedy szperałem... Wiecie może gdzie w panelu sterowania w win albo gdzie w ustawieniach mojego routera moze byc zapisane w jakim standardzie działa to połączenie? bo może coś windows mi źle rozpoznaje (o ile to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> możliwe bo nie znam sie zabardzo na tych wszystkich sieciowych standardach i ustawieniach) może jak gdzieś zmienie to G na B to bedzie chodzic normalnie ??? Dałbym sobie ręke uciąć że napisałem to G w poście bo gdzieś w ustawieniach zobaczyłem: "802.11g"
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Menażer urządzeń/ właściwości karty sieciowej. Tam może byś ustawiony tryb g only.
ODPOWIEDZ