DynDNS pytanie
Moderator: Moderatorzy
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
DynDNS pytanie
Witam, znajomy poprosił mnie o skonfigurowanie monitoringu rejestrator z LAN + 2 kamery podłączone go niego,cała sieć działa oczywiście na Neo i zmienne IP, rejestrator podłączony pod router Pentagram P6352 ma on opcję DYNDNS, dlatego wybrałem, lecz z tego co zauważyłem nie ma już możliwości utworzenia bezpłatnego konta tylko płatne konto jest więc wybrałem to:
DYNDNS PRO - Dynamiczna usługa DNS używane do zdalnego łączenia się z rejestratorem,, kamery komputerem lub wielu innych urządzeń. Użytkownicy domowi patrząc na zdalny dostęp do ich DVR, kamery, komputer, etc. KOSZT 20dolców.
I teraz pytanie czy po utworzeniu konta, wykupieniu konta na rok, i wpisaniu w router ustawień coś jeszcze będę musiał konfigurować? Nie chcę żeby po porostu 20dolców poszło w śmietnik. Proszę o jakieś sugestie lub podpowiedzi.
EDIT:
Znalazłem opcję testu przez 14 dni ale mam problem:
14 dni DynDNS
1. wpisuję swoj host name
2.Typ usługi:
- Host z adresem IP
- WebHop Redirect (usługa przekierowanie URL)
- Offline Hostname
co wybrać?
3.Adres IP? Jaki mam tu podać? obecny który jest na NEO?
4. Mail routing ale tego nie potzrebuje.
Proszę o pomoc w tych dwóch kwestiach. Bardzo mi zależy żeby to wypróbować.
DYNDNS PRO - Dynamiczna usługa DNS używane do zdalnego łączenia się z rejestratorem,, kamery komputerem lub wielu innych urządzeń. Użytkownicy domowi patrząc na zdalny dostęp do ich DVR, kamery, komputer, etc. KOSZT 20dolców.
I teraz pytanie czy po utworzeniu konta, wykupieniu konta na rok, i wpisaniu w router ustawień coś jeszcze będę musiał konfigurować? Nie chcę żeby po porostu 20dolców poszło w śmietnik. Proszę o jakieś sugestie lub podpowiedzi.
EDIT:
Znalazłem opcję testu przez 14 dni ale mam problem:
14 dni DynDNS
1. wpisuję swoj host name
2.Typ usługi:
- Host z adresem IP
- WebHop Redirect (usługa przekierowanie URL)
- Offline Hostname
co wybrać?
3.Adres IP? Jaki mam tu podać? obecny który jest na NEO?
4. Mail routing ale tego nie potzrebuje.
Proszę o pomoc w tych dwóch kwestiach. Bardzo mi zależy żeby to wypróbować.
Ostatnio zmieniony 2012-03-21, 12:29 przez Cz3ski, łącznie zmieniany 1 raz.
EeePC 904HD + Huawei E169
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: DynDNS pytanie
w sumie jest, ale trzeba najpierw uruchomić usługe na próbę i zrezygnować w ciągu 14 dni, wówczas pozostaje Ci prawo do jednego hosta za freeCz3ski pisze:niema już możliwości utworzenia bezpłatnego konta
Host z IPCz3ski pisze:co wybrać?
takCz3ski pisze:Adres IP? Jaki mam tu podać? obecny który jest na NEO?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma znaczenia - updater zalatwia to za ciebie.Cz3ski pisze:Adres IP? Jaki mam tu podać? obecny który jest na NEO?
Nie pomagam na PW.
- Cz3ski
Dzięki za odp.
Rozumiem że utworzony adres np. testkamer.dyndns.org login i hasło w prowadzam w pentagrama, wiem że obsługuje on dyndsn.org. Pytanie co dalej ewentualnie robić?
Czy po wejściu z innego PC i IP na testkamer.dyndns.org powineinem zobaczyć okno logowania jak się zaloguje co powinno się tam ujrzeć czy już widok z kamer?
Rozumiem że utworzony adres np. testkamer.dyndns.org login i hasło w prowadzam w pentagrama, wiem że obsługuje on dyndsn.org. Pytanie co dalej ewentualnie robić?
Czy po wejściu z innego PC i IP na testkamer.dyndns.org powineinem zobaczyć okno logowania jak się zaloguje co powinno się tam ujrzeć czy już widok z kamer?
Ostatnio zmieniony 2012-03-21, 12:41 przez Cz3ski, łącznie zmieniany 1 raz.
EeePC 904HD + Huawei E169
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przekierowac porty.Cz3ski pisze:Pytanie co dalej ewentualnie robić?
Nie pomagam na PW.
- Cz3ski
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W panelu konfiguracyjnym routera.Cz3ski pisze:Gdzie znajdę przekierowanie portów?
-
- Stały użytkownik forum
Tutaj masz tą opłatę roczną. Ja polecam sprawdzić czy może rejestrator umożliwia ustawienie DDNS'a na no-ip.com bo jest bezpłatne jak się będziesz logował co jakiś czas. A jak nie ma takiej opcji to można pokusić się na zakup dodatkowego routera, który umożliwia uruchomienie innego DDNS'a. Ja mam np Dlink'a DIR 635. Umożliwia on uruchomienie dowolnego dostawcy DDNS'a.
Na forum otrzymałem pomoc jak takie coś uruchomić podpinając drugi router masz to w tym temacie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33644
Na forum otrzymałem pomoc jak takie coś uruchomić podpinając drugi router masz to w tym temacie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33644