[NEWS] T-Mobile i Orange wspólna sieć do 2014 r.

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

[NEWS] T-Mobile i Orange wspólna sieć do 2014 r.

Post autor: ja.michal »

[center]Obrazek [/center]
Jeszcze w połowie tego roku Polska Telefonia Cyfrowa i PTK Centertel mogą uruchomić na wspólnych zasobach radiowych usługi transmisji danych w sieci UMTS900. Warunkiem będzie pomyślne przeprowadzenie testów polowych tego rozwiązania. Nowa sieć ma być kolejnym krokiem w uwspólnianiu infrastruktury obu operatorów, jaką zapoczątkowało utworzenie spółki Networks! rok temu

- W przeciwieństwie do obecnie planowanej współpracy na innych zasobach w ramach sieci UMTS900 operatorzy współkorzystaliby wzajem ze swoich częstotliwości radiowych. Usługa na tej infrastrukturze mogłaby wystartować w tym roku, a do końca przyszłego zyskać ogólnopolski zasięg – mówił dzisiaj podczas spotkania prasowego Milan Zika, członek zarządu Polskiej Telefonii Cyfrowej do spraw techniki. Siecią UMTS900 dysponują obaj wielcy konkurenci obu telekomów: P4 dzięki własnym zasobom, a Polkomtel dzięki dostępowi do sieci Aero2.

Nową infrastrukturą PTC i Centertela będzie zarządzać Networks!, powołana w ubiegłym roku spółka obu operatorów.

- Na początku II kwartał uruchomimy pierwsze wspólne stacje bazowe. Ich zasięg będzie stopniowo rósł i zgodnie z zapowiedziami do 2014 r. obejmą cały kraj – mówił podczas tego samego spotkania Leszek Lis, członek zarządu Networks! Spółka podzieliła kraj na 51 obszarów zwanych projektami, w których stopniowo realizuje uwspólnianie sieci. Mniejszą jednostką są klastry, obejmujące ok. 30 już uwspólnionych lokalizacji. Infrastruktura i zasoby radiowe pozostają własnością obu operatorów, którzy – za pośrednictwem Networks! – udostępniają je sobie wzajem, rozliczając się za te usługi.

– Nie mamy planów co do jakiegokolwiek transferu fizycznych zasobów obu firm. Własność pozostaje bez zmian – podkreślał Piotr Muszyński, wiceprezes Telekomunikacji Polskiej. – Realnie jesteśmy czysto usługową firmą – dodał Andrzej Drzewiecki, członek zarządu Networks! z ramienia PTC.

Uwspólnianie sieci postępuję wraz z wymianą infrastruktury, ponieważ na mocy rozstrzygniętego w ubiegłym roku kontraktu Huawei i NokiaSiemens Networks dostarczają nowy sprzęt obu operatorom. Dostawy Huaweia obejmują region południowo-zachodniej Polski, a NSN północno-wschodniej. PTC i Centertel pozostawiły rozdzielnie zaopatrzenie w urządzenia backhaullu radiowego. Na mocy niezależnych kontraktów dla Centertela dostarcza je Huawei (jako nowy dostawca), a dla PTC Ericsson i Aviat Networks. Infrastruktura backhaullowa nie zostanie na razie uwspólniona, podobnie jak żaden z elementów sieci szkieletowej. Obaj operatorzy zapowiadają zresztą stopniowe zastępowanie radiolinii stacjonarnymi łączami optycznymi, gdzie to będzie możliwe i opłacalne – szczególnie w rejonach gęsto zasiedlonych.

Networks! zatrudnia dzisiaj ok. 800 osób. Dysponuje 33 centrami lokalizacji swoich służb technicznych. Jak mówił Piotr Muszyński PTK Centertel do tej pory na większa skalę korzystała z outsourcingu w utrzymywaniu swojej sieci, natomiast PTC w większym stopniu realizowała to własnymi siłami.

Przedstawiciele spółek nie chcieli podać wyniku finansowego Networks! za ubiegły rok, ale utrzymują, że jest dodatni. Twierdzą, że spółka jest otwarta na współpracę z innymi partnerami i świadczenie im usług, ale przyznają, że dzisiaj nie mają wysoko w priorytetach poszukiwania klientów spoza grupy swoich właścicieli. Ubiegłoroczne i tegoroczne inwestycje spółki określone zostały na „kilkadziesiąt milionów złotych”.
www.networks.pl

Źródło
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Re: [NEWS] T-Mobile i Orange wspólna sieć do 2014 r.

Post autor: adziu82 »

Witam ,więc na czym to będzie polegało?Jak GSM jest na 900 to czy na tej samej częstotliwości będzie 3g?Nie do końca to rozumie.Można tak ,,łopatologicznie'' zależy mi na necie w 3g w mojej miejscowości gdzie mam tylko EDGE ,może coś w końcu się ruszy z tym.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

GSM900 pozostanie tak jak jest. Sieci 3G na 2100MHz będą niezależne, ale często na jednym maszcie. Sieć 3G 900MHz będzie zbudowana wspólna dla Orange i T-mobile. Obydwie spółki wydzielą część swoich kanałów w 900MHz na potrzeby tej inwestycji. Powstanie wspólna sieć 3G 900MHz, która będzie miała nowy kod (chyba 260 34).
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

No tak,ale czy to będzie coś dobrego ,jest szansa że na wioskach takich jak moja będzie wreszcie 3g czy oczywiście zrobią tak jak zawsze dla miast.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Do końca 2014 ma być pokryta cała Polska zasięgiem 3G. Jest szansa. Na razie w Nowym Sączu T-mobile testuje 3G 900.
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/49.61959 ... 95215/z/13

Ustaw przy mapie tylko sieci UMTS 850/900.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

A oni maja stawiać nowe stacje czy będą korzystać z tego co jest?W odległości ode mnie jest play na 900.Dzieki za pomoc ja.michal
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zależy w jakim sensie nowe. Na pewno osprzęt będzie nowy. Lokalizacje nie wiem będą nowe. Pewnie tak. Na pewno część istniejących stacji będzie zlikwidowana, a dokładniej przeniesiona na jedno miejsce (np. likwidacja masztu Orange i przeniesienie osprzętu na pobliski masz T-mobile).
ODPOWIEDZ