Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Mam problem z modemem commander EDGE a mianowicie według mapki zasięgu moge korzystac z transmisji danych EDGE (iPlus) nie wiem dlaczego ale modem cały czas korzysta z GPRSa i mam transfer nie przekraczający 5,8 kB/s, mam od 2 do 4 kresek zasięgu, nie posiadam innej anteny poza tą dołączoną do zestawu.... mój kolega mieszka ok 6 km ode mnie i u niego transfery dochodzą do 20-22 kB/s (ma modem commander 2) czy wiecie w czym jest problem.... mieszkam w miejscowości Niepiekła, (woj. Mazowieckie)
Rozumiem, ze nie masz zasięgu w domu. Mapki nie są doskonałe a propagacja fal jest różna. Może u Ciebie EDGE jest tylko poza budynkami? Może jesteś na granicy zasięgu?
Rozumiem, ze Twój modem i komputer u kolegi pracują z pełną prędkością EDGE?
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
...W moim przypadku jak jadę na wieś latem - dom jest na granicy trzech anten (EDGE). W każdym pokoju odbieram sygnał z innej anteny... Musiałem ustawić dłuższy czas oczekiwania na sygnał bo inaczej rozłączało modem podczas przejścia na sygnał z innej anteny nadawczej (3-4 s). Moc tych anten też rządzi się swoimi niezrozumiałymi prawami - propagacja czasami jest niezrozumiała nawet dla wytrawnych fachowców...
matt1990 pisze:tak korzystam z iplus menagera i stworzyłem własne połączenie APN i jako preferowany rodzaj połączenia mam ustawione tylko UMTS
Dlaczego UMTS, przecież odbierać może co najwyżej EDGE. Proponuje ponownie zainstalować to na nowym systemie bądź na innym komuterze. Jeśli jednak nigdzie nie uda się uzyskać prędkości właściwych dla EDGE (>>6kB/s) to radzę oddać go do serwisu.