Zwiększenie zasięgu sieci wi-fi przy pomocy dwóch routerów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piobabinski
Początkujący użytkownik forum

Zwiększenie zasięgu sieci wi-fi przy pomocy dwóch routerów

Post autor: piobabinski »

Nowi użytkownicy

1 Postów:
GG:521225

Napisany Dzisiaj, 00:28

Piszę jako osoba która nie ma prawie żadnej praktyki z konfiguracją sieci Wi-fi
Sytuacja moja wygląda następująco:
Mam dwa poziomy w mieszkaniu; na dole jest gniazdko TP do którego jest podpięty telefon, z tym samym numerem co na górze (mogę podłączać ruter na przemian raz na dole, raz na górze)
na górze jest gniazdko TP do którego jest podłączony ruter Linksys WAG54GS z usługą Orange Freedom
i na górze wszystko jest super pięknie, czyli Internet śmiga po wi-fi, aż miło. Jednakże jak się zejdzie na dół to jest krucho z zasięgiem sieci wi-fi. Dlatego chciałbym zapytać czy da się praktycznie wykorzystać mój drugi ruter NETGEAR DGN1000 który leży nieużywany i podpiąć go do gniazdka telefonicznego na dole ruter NETGEAR DGN1000, tak aby ten modem zachował się jak taki wzmacniacz sygnału Wi-fi (acsses point). Chodzi mi o to czy można przy wykorzystaniu obydwu ruterów mieć lepszy zasięg Wi-fi z Orange Freedom na dole mieszkania.
To dla mnie jest najważniejsze zagadnienie, jeżeli nie da się tak jak to opisałem to czy można zrobić tak, że NETGEAR DGN1000 połączyć do gniazdka znajdującego się na dolnym poziomie mieszkania, i wtedy ewentualnie kablem połączyć od NETGEAR DGN1000 do komputera sygnał Orange Freedom, a na górnym poziomie będzie po staremu, czyli Linksys WAG54GS będzie podłączony do gniazdka TP na górze, i przy pomocy Linksysa WAG54GS będzie sieć Wi-fi która pokrywa górny poziom mieszkania. Bardzo proszę o informację czy jest to do wykonania.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zwiększenie zasięgu sieci wi-fi przy pomocy dwóch routerów

Post autor: wojteks »

Do linii telefonicznej może być podłaczony tylko 1 router. Drugi router musisz podłaczyć kablem ethernet (porty LAN-LAN). Do tego odpowiednia konfiguracja i tyle.
Nie pomagam na PW!
piobabinski
Początkujący użytkownik forum

Re: Zwiększenie zasięgu sieci wi-fi przy pomocy dwóch routerów

Post autor: piobabinski »

dziękuję za podpowiedź
ODPOWIEDZ