Witam !
Otóż mam taki problem, a mianowicie: mieszkamy z dziadkiem w sąsiednim bloku, mój dziadek posiada dostęp do internetu wraz z routerem TL-WR941N. Ja chcąc korzystać z internetu muszę siedzieć tuż przy samym oknie z moim laptopem (mam wtedy 2/3 kreski zaisęgu na 5), jednak gdy odejdę od okna komputer traci zasięg. Jest to trochę uciążliwe i chciałbym na parapecie przy oknie postawić jakiś router, który "wyłapywałby" sygnał sieci mojego dziadka i "przedłużał" go lub tworzył z niego nową sieć. Czy jest możliwość takiego połączenia? Dodam, że w grę wchodzi jedynie połączenie bezprzewodowe obydwu routerów. Czytałem trochę o tym i dowiedziałem się, że są 2 opcje: WDS i Repeater. Chciałbym zapytać czym to się różni, bo nadal nie mogę tego pojąć.. Jaki sprzęt muszę kupić, abym w moim całym mieszkaniu miał zasięg dziadka sieci?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi w temacie.
Pozdrawiam !
Przedłużenie sygnału sieci Wi-Fi - potrzebny sprzęt
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Przedłużenie sygnału sieci Wi-Fi - potrzebny sprzęt
Jest jeszcze trzecia możliwość, najbardziej sensowna: Ovislink G.duo, czyli urządzenie z dwoma układami radiowymi.mulerek pisze:Czytałem trochę o tym i dowiedziałem się, że są 2 opcje: WDS i Repeater. Chciałbym zapytać czym to się różni, bo nadal nie mogę tego pojąć.. Jaki sprzęt muszę kupić, abym w moim całym mieszkaniu miał zasięg dziadka sieci?