laik prosi o pomoc --> Internet na miesiąc we Włoszech...

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ML

laik prosi o pomoc --> Internet na miesiąc we Włoszech...

Post autor: ML »

Cześć! Wysyłam moja piecioletnią córeczkę na ponad miesiąc do rodziny, do Włoch. :cry: Chciałabym rozmawiac z nią codziennie przez skypa i widzieć się przez kamerkę wideo. :!: Niestety w okolicy, w której będzie mieszkać (pagórki w okoliczach Rimini/ Cesena) nie ma możliwości zainstalowania stałego czy szybkiegio łącza i internet przez kabel telefoniczny jest bardzo powolny i nie wytrzymuje skypa. Pozostaje tylko internet bezprzewodowy. Ale jaki??? Która technologia pozwala na prowadzenie wideokonferencji w skypie? :?:
Ja natomiast często podróżuję po Polsce w związku z pracą, jaka opcja jest najlepsza, żeby korzystać z internetu na wyjazdach, cały czas z myslą o wiodeokonferencji?
Proszę o radę, ale nie technicznym slangiem, tylko po bozemu, łopatologicznie... :?

--
Zmieniłem troszkę temat (Fanta)
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: laik prosi o pomoc --> Internet na miesiąc we Włoszech...

Post autor: Maciek »

Najlepszą opcją było by: laptop + kamerka video + modem UMTS (na gprs'ie i edge'u skype tnie :( ) obawiam się jednak ze jest to nie mozliwe poniewaz za granicą trudno będzie złapać UMTS :(
Dawno mnie tutaj nie było :)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: laik prosi o pomoc

Post autor: Ufo atakuje »

Jesli w tych Włochach rzeczywiście jest takie odludzie to i 3G pewnie tam nie będzie. Trzeba sprawdzić na mapach włoskich operatorów zasięg 3G. Poza tym takie łącze w prepaidzie będzie kosztować krocie. Według mnie będzie ciężko to wykonać tą metodą. Tutaj bardziej muszisz liczyć na tą rodzinę we Włoszech. Może jednak działa tam jakiś inny operator.

Co do polskich warunków, to zależy gdzie przebywasz podczas tych wyjazdów. Jeśli jest tam darmowe Wifi to wystarczy zwykła karta jakie standardowo montują w laptopach. Jeśli nie ma tej technologii, musisz liczyć na UMTS/HSDPA, czyli umowa z którąś ze sieci +porządny modem (zajrzyj też do FAQ).
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: laik prosi o pomoc

Post autor: zDaleKi »

Podsumowując:
Jeżeli chodzi o technologie komórkowe, to tylko 3G (np. HSDPA) umożliwi Ci w miarę bezproblemowe wideokonferencje na Skype. Każda starsza technologia EDGE/GPRS raczej nie nadaje się do wideokonferencji.

Co do WiFi - Hotspotów, to teoretycznie ich parametry powinny umożliwić wideokonferencje na Skype, ale nie ma tu żadnej reguły. Znam HotSpoty, na których tego typu usługi są blokowane.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Gringo
Stały użytkownik forum

Re: laik prosi o pomoc --> Internet na miesiąc we Włoszech...

Post autor: Gringo »

Jeśli rodzina w włoszech ma telefon stacjonarny polecam program voip discount
http://www.voipdiscount.com/en/index.html można rozmawiać prawie za darmo koszt około 5euro doładowania można kupić na allegro. Kumpel na tym dzwoni do włoch, usa, polski także program pewny i sprawdzony. Tu masz stawki
http://www.voipdiscount.com/en/rates.html na włoskie komórki koszt 0.274euro za minute także może jakiś prepaid włoskiej sieci.
ODPOWIEDZ