ŹródłoHuawei po raz kolejny wykluczony został z jednego z dużych przetargów na dostawę infrastruktury telekomunikacyjnej. Tym razem stanowcze nie powiedziała Australia.
Przypomnijmy. W 2010 roku Kongres USA zablokował realizację umowy Huawei na dostawę podzespołów dla sieci Sprint Nextel. Argumentacją było znaczące ryzyko takiej umowy.
Teraz podobny argument wytoczył rząd australijski który stwierdził, że Huawei nie może wziąć udziału w przetargu na budowę publicznej sieci szybkiej transmisji danych. Według premiera Australii, udział chińskiej firmy mógłby narazić na szwank bezpieczeństwo sieci, a także przesyłanych za jej pomocą danych.
Przedstawiciel Huawei stwierdził, że zarzuty te są bezpodstawne, a podejrzenia o udział firmy w tzw. wojnie cyfrowej wynikają tylko z tego, że firma pochodzi z Chin. Takie postrzeganie firmy zostało określone przez niego jako śmieszne.
Wartość przetargu, z którego wykluczony został Huawei, to 30,6 mld dolarów amerykańskich.
[NEWS] Huawei wykluczony z dużego przetargu w Australii
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
[NEWS] Huawei wykluczony z dużego przetargu w Australii
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: [NEWS] Huawei wykluczony z dużego przetargu w Australii
No to jak to w końcu jest z tą chińszczyzną? Teorie spiskowe teoriami spiskowymi ale skoro takie "stanowcze nie" jest naprawdę bardzo stanowcze to ja już sam nie wiem.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: [NEWS] Huawei wykluczony z dużego przetargu w Australii
I niestety się nie dowiemy... Albo chronią swoje bezpieczeństwo albo eliminują taniego i silnego konkurenta...Maciek764 pisze: to ja już sam nie wiem.