Konfiguracja routera TL-WR743ND - sieć radiowa.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja routera TL-WR743ND - sieć radiowa.
Mam problem z konfiguracją routera z tematu.
Płytki do niego nie mam.
Sieć radiowa - antena Nano station 5 - w pomieszczeniu zasilacz anteny czy nie wiem jak to nazwać - kabelek od anteny wchodzi do jednego wejścia a drugi wychodzi z wyjścia LAN i szedł do komputera.
Chciałem teraz mieć też wifi w domu i kabelek który szedł do komputera podłączyłem pod WAN. Zaś pod lan kolejny osobny kabelek i do komputera.
Potem standardowo 192.168.1.1 i dałem konfigurację - wybrałem AP Router oraz dynamiczny IP. Wpisałem nazwę sieci kanał automatyczny. DHCP oczywiście włączone i sklonowałem MAC karty sieciowej.
Dokładnie to podłączałem u brata - u siebie mam tak samo i wszystko mi działa a tam nie.
Kontrolka WAN się nie świeci - u mnie jest na jednym i drugim routerze.
I w ogóle WAN to nie mam nic, nic nie przydziela. wszędzie 0.0.0.0
Co jest grane ?
U mnie tego routera nie mogę skonfigurować bo musiałbym mu przypisać mac mojego routera a nie wiem czy to możliwe.
Ktoś pomoże ? Bo opadam z sił nie mam pomysłu...
Płytki do niego nie mam.
Sieć radiowa - antena Nano station 5 - w pomieszczeniu zasilacz anteny czy nie wiem jak to nazwać - kabelek od anteny wchodzi do jednego wejścia a drugi wychodzi z wyjścia LAN i szedł do komputera.
Chciałem teraz mieć też wifi w domu i kabelek który szedł do komputera podłączyłem pod WAN. Zaś pod lan kolejny osobny kabelek i do komputera.
Potem standardowo 192.168.1.1 i dałem konfigurację - wybrałem AP Router oraz dynamiczny IP. Wpisałem nazwę sieci kanał automatyczny. DHCP oczywiście włączone i sklonowałem MAC karty sieciowej.
Dokładnie to podłączałem u brata - u siebie mam tak samo i wszystko mi działa a tam nie.
Kontrolka WAN się nie świeci - u mnie jest na jednym i drugim routerze.
I w ogóle WAN to nie mam nic, nic nie przydziela. wszędzie 0.0.0.0
Co jest grane ?
U mnie tego routera nie mogę skonfigurować bo musiałbym mu przypisać mac mojego routera a nie wiem czy to możliwe.
Ktoś pomoże ? Bo opadam z sił nie mam pomysłu...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja routera TL-WR743ND - sieć radiowa.
Daj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z działającego z netem kompa, czyli zanim podłączysz router.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wepnij kabel w port LAN i sprawdz czy zaswieci sie kontrolka.Damiano88 pisze:Kontrolka WAN się nie świeci
Nie pomagam na PW.
-
Na chwile obecną mogę tyle podać:
Proszę o info co mam sprawdzić bo jutro będę w miejscu docelowym i będę chciał się z tym uporać...
Kod: Zaznacz cały
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Arek-Komputer
Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 6C-62-6D-3E-36-4E
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.216(Preferowane)
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 28 marca 2012 14:04:38
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 28 marca 2012 16:30:34
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.20
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.20
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.20
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
WAN i LAN musza miec rozne IP. Zmien z strony LAN na routerze na 192.168.100.1Damiano88 pisze:Potem standardowo 192.168.1.1 i dałem konfigurację
Nie pomagam na PW.
-
To co podałem jest oczywiście bez użycia routera - tak jak mi normalnie dotychczas działał internet.
Czyli jutro tak - mam podpiąć kabel z tego zasilacza pod LAN i z drugiego wejścia LAN do kompa tak ?
Oraz zmienić ip LAN na statyczne 192.168.100.1 tak ?
Aha i dobrze konfiguruję na początku - ma by AP Router tak ? Czy AP Client Router ?
Czyli jutro tak - mam podpiąć kabel z tego zasilacza pod LAN i z drugiego wejścia LAN do kompa tak ?
Oraz zmienić ip LAN na statyczne 192.168.100.1 tak ?
Aha i dobrze konfiguruję na początku - ma by AP Router tak ? Czy AP Client Router ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
WANDamiano88 pisze:mam podpiąć kabel z tego zasilacza pod LAN
Tak.Damiano88 pisze:ma by AP Router tak
Nie pomagam na PW.
-
Rewelacja - to co kolega napisał to było przyczyną, teraz wszystko działa jak należy.
Mam takie pytanie jeszcze przy okazji dotyczące zasięgu tego routera. Standardowo posiada on antenę 5dbi na której nie mam zasięgu dwa pokoje dalej. Po zamontowaniu anteny TP-Link 8dbi jest dwa pokoje dalej zasięg słaby czasem zanika.
Czy kupienie anteny jeszcze mocniejszej nie koniecznie z TP-Link wzmocni zasięg jeszcze bardziej i dwa pokoje dalej od routera będzie lepszy zasięg niż w tej chwili ?
Mam takie pytanie jeszcze przy okazji dotyczące zasięgu tego routera. Standardowo posiada on antenę 5dbi na której nie mam zasięgu dwa pokoje dalej. Po zamontowaniu anteny TP-Link 8dbi jest dwa pokoje dalej zasięg słaby czasem zanika.
Czy kupienie anteny jeszcze mocniejszej nie koniecznie z TP-Link wzmocni zasięg jeszcze bardziej i dwa pokoje dalej od routera będzie lepszy zasięg niż w tej chwili ?