Przede wszystkim Witam
Nie bijcie panowie i panie, wiem, ze znalazlbym odpowiedz na pytanie ale za kilka dni wyjezdzam do pracy na statku i nie mam mozliwosci przejzenia forum i wgryzienia sie w temat, dziecko, sprawy do zalatwienia. Jak wyzej napisalem jestem marynarzem i czasem w porcie mam mozliwosc kupienia karty do netu i pogadania sobie z zona na skypie. mam 2 modemy. Jeden vodafona z hong-kongu ZTE K3520-z bez simlocka ale ma on ta denerwujaca przypadlosc, ze musze wszystko ustawiac recznie, glownym problemem jest (bodajze sie to nazywa ) APN- nazwa dostawcy czy jakos tak. Problem w tym , ze jak mam karte z chin albo innego krzaczkowatego kraju to ciezko cos wyczytac z instrukcji karty. Drugi to ZTE MF 180 od ruskich z St petersburga ma chyba sim locka bo inne karty nie chwytaja. Kiedys koles na statku mial modem, ktory sam jakby zczytywal ustawienia, wkladal karte i mu sie pojawialo polaczenie ze wszystkimi ustawieniami.
Kupilbym modem w kraju na allegro badz w jakims sklepie w Gdansku, tylko jaki, zeby mi ustawial automatycznie wszystko no i zauwazylem, ze sa modemy z mozliwoscia podpiecia zewnetrznej anteny - fajna sprawa bo nadbudowka statku to stal i z zasiegiem kiepskawo a tak antene na magnesie za okno i byloby lepiej.
Prosze pomozcie, jade w poniedzialek wiec do konca tygodnia cos bym jeszcze kupil.
Pozdrawiam
Prosze nie bijcie-jaki modem + antena na szybko
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Prosze nie bijcie-jaki modem + antena na szybko
To nie przypadlosc modemu, ale softu ktory go obsluguje. Zainstaluj sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> poskladaj odpowiednie profile i po krzyku.Tkk pisze:ma on ta denerwujaca przypadlosc, ze musze wszystko ustawiac recznie,
Nie wszystkie karty SIM serwuja odpowiednie ustawienia. Moj iPhone niby robi to samo, na 10 sieci 8 nie podaje poprawnych wiadomosci.Tkk pisze:Kiedys koles na statku mial modem, ktory sam jakby zczytywal ustawienia, wkladal karte i mu sie pojawialo polaczenie ze wszystkimi ustawieniami.
Z antena moga byc problemy. Jesli kupisz dookolny patyk, to zysk bedzie nijaki - wygrywasz jedynie przeniesieniem punktu odbioru. Przy sektorowce bedziesz mial problemy z przesuwaniem sie statku wzgledem BTS'a. Wazne zeby kabelek byl mozliwie krotki.Tkk pisze:ajna sprawa bo nadbudowka statku to stal i z zasiegiem kiepskawo a tak antene na magnesie za okno i byloby lepiej.
Nie pomagam na PW.