Ovislink konfiguracja tomato (gry)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Plate
Początkujący użytkownik forum

Ovislink konfiguracja tomato (gry)

Post autor: Plate »

Witam Panów. Jestem typowym noobem który chciał zaoszczędzić życie swojej rodzinie gdy gra ;). A więc czytając to forum postanowiłem zrobić coś z pingami w grach kiedy jednoczesnie rodzinka siedzi na kompach odpala sobie yt , filmy online stronki etc... Kupiłem router ovislink wl-1600 gl. Mam na nim zamiar postawić prawidłowa wersje pomidorka i podpiac go razem z pentagramem adsl. Jako tako wiem jak to zrobić na bazie poprzedników. Kwestia tylko potem jak ustawić w qos te priorytety , wiadomo ze chodzi mi o gry więc pewnie bede musiał dodać tam ich porty... Ale czy to wystarczy?? Posiadam Orange freedom 6mb. Nikt nie korzysta w domu z torrentow i p2p także sprawa może jest uproszczona.. Zależy mi tylko by Ping np w cs drastycznie nie wzrósł kiedy siostra będzie odpadła np yt czy film. Dziękuje
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Ovislink konfiguracja tomato (gry)

Post autor: key »

Plate pisze:Zależy mi tylko by Ping np w cs drastycznie nie wzrósł kiedy siostra będzie odpadła np yt czy film.
Ping i komunikacja miedzy gra i serwerem nie maja z soba wiele wspolnego. Ping jest przekazywany jeda warstwe nizej.

Zrob liste portow ktore maja miec pierwszenstwo, wrzuc je do QOS prio 1 i z paczki.

Alternatywnie mozesz ustawic prio dla danego komputera.
Nie pomagam na PW.
Plate

Tak zrobię dzieki, znalazłem jeszcze na innym forum gotowy skrypt dla graczy razem z klasami może tez go warto wdrożyć ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jednak warto by dla komputera który jest używany do gier zagwarantować część pasma albo resztę ograniczyć do np. 4Mbps.
Nie pomagam na PW!
Plate

Tak na stałe ? Np 2mb ? Da sie tak?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Plate pisze:Tak na stałe ? Np 2mb ? Da sie tak?
Na tomato się da.
Nie pomagam na PW!
Plate

Jaka wersje zalecacie instalowac w wl-1600gl? Czy jest szansa ze ktoś powie mi jak to ustawić (zapłacę ) np telefonicznie lub na gg??
ODPOWIEDZ