Zasiliłem grono Blueconnectowców

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Zasiliłem grono Blueconnectowców

Post autor: hubert »

Witam
Stało się! dzisiaj podpisałem umowę z Erą na usługę blueconnect 79, transfery są stabilne na poziomie 10KB/s także jestem bardzo zadowolony, ale właściwie nie wiem czy można by taką prędkość przypisać technologii EDGE, bo zmieniłem sobie również telefon na nokie 6230, to może na tej nokii trochę lepiej GPRS chodzi, bo z EDGE'M to tu gdzie mieszkam raczej krucho.
A SIMDAT'E będę wspominał z łezką w oku :D
Upss.... chyba zapomniałem zmienić stopkę :lol: ale to może następnym razem.
Pozdrawiam.

EDIT:
Drugi post:
A, już jest nowa stopka :)

--
Sklejenie postow przez Moderatora (BliSki)
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Zasiliłem grono Blueconnectowców

Post autor: Fanta »

hubert pisze:transfery są stabilne na poziomie 10KB/s także jestem bardzo zadowolony
To módl się aby tak zostało :wink:
hubert pisze:bo zmieniłem sobie również telefon na nokie 6230, to może na tej nokii trochę lepiej GPRS chodzi, bo z EDGE'M to tu gdzie mieszkam raczej krucho.
Jeśli masz 10 KB/s to na 100% łapiesz EDGE, pomyśl o zamontowaniu anteny zewnętrznej...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
zefliczek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zefliczek »

Ciesz się kolego, do pierwszego przycięcia transferu! Coś o tym wiem. Era tak obcina, że nie można nic robić w necie. Plus w tym względzie jest przyzwoity, a i pingi są lepsze.
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
asiek120

Post autor: asiek120 »

zefliczek pisze:Ciesz się kolego, do pierwszego przycięcia transferu! Coś o tym wiem. Era tak obcina, że nie można nic robić w necie. Plus w tym względzie jest przyzwoity, a i pingi są lepsze.
true true
hubert

Limit to limit, nie ma co marudzić.
Poza tym te 4GB to nie w kij dmuchał, swobodnie można śmigać.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Szkoda że nie piszesz jakiego łącza używasz.Kabelek BT IRDA.Ja proponuję BT.Postawisz fona gdzie lepszy zasięg i EDGE gwarantowany.Popatrz;
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=32598#32598
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Hmm nie wiem czy jest sie z czego cieszyc - te 10kB/s stabilne to slaby wynik wedlug mnie w edge ... ja w Iplusie mam stabilne 20kB/s a bardzo czesto powyzej 25kB/s , dla porownania u mnie w poludniowym aleksandrowie w erze po edge mam 5-8kB/s - Orange nie mam ale jak testowalem to powyzej 16kB/s nie chcialo mi wejsc...
hubert

Jaco pisze:Szkoda że nie piszesz jakiego łącza używasz.Kabelek BT IRDA.Ja proponuję BT.Postawisz fona gdzie lepszy zasięg i EDGE gwarantowany.Popatrz;
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=32598#32598
Oczywiście łącze komputer z telefonem przez Bluetooth'a, i chyba jest to jedyny rozsądny sposób jeśli chodzi o korzystanie z internetu przez fona.
Awatar użytkownika
asiek120

hubert pisze:Limit to limit, nie ma co marudzić.
Poza tym te 4GB to nie w kij dmuchał, swobodnie można śmigać.
4GB to tez nie jest wiele. Pamiętaj, że w miare jedzienia apetyt wzrasta. Z własnego doświadczenia wiem, że najpierw przeglada sie www później sciąga kilka mp3 a następnie zapomina się w jaki sposób wyłacza sie komputer i ciągnie się filmy :)
Awatar użytkownika
Jaco

asiek120 pisze:ciągnie się filmy
Chyba żartujesz sobie.Komu by się chciało z miesiąc ciągnąć film :lol: Na necie komórkowym wręcz jest to nie możliwe.
Awatar użytkownika
asiek120

Jaco pisze:Chyba żartujesz sobie.Komu by się chciało z miesiąc ciągnąć film

Dobrym przykładem jestem JA :)
Jaco pisze: Na necie komórkowym wręcz jest to nie możliwe.
I tu się mylisz. Jak byłem na wypowiedzeniu w ERA to w ostatnim miesiącu ściągnąłem 7 filmów (po ~700MB) + kilka innych rzeczy. Łączny transfer danych wyniósł ponad 10Gb przy limicie 512MB. Zanim się zorientowałem że mnie nie obcinają to była prawie połowa okresu rozliczeniowego.
Film ściągał się w 2 dni :)
W chwili obecnej będąc 1szy miesiąc w plusie testowałem ile da się u nich wyciągnąć i ograniczyli mnie po przekroczeniu 2GB do ~5kB. (era obcinała różnie(nie zawsze do tej samej prędkości) w pierwszych miesiącach do 4kB a później do 2kB)
Awatar użytkownika
Jaco

asiek120 pisze:Dobrym przykładem jestem JA :)
No to już wiemy dlaczego inni narzekają na słabe osiągi hehe :wink:
Awatar użytkownika
asiek120

po części masz rację. Narzekać głównie mogą użytkownicy gdzie BTSów jest jak na lekarstwo (wioski, mniejsze miasta). Z własnego doświadczenia widzę, że w większych miastach, problemów z osiągnięciem maksymalnych prędkości nie ma.
Awatar użytkownika
Pawe???
Użytkownik forum

Post autor: Pawe??? »

Jaco pisze:
asiek120 pisze:ciągnie się filmy
Chyba żartujesz sobie.Komu by się chciało z miesiąc ciągnąć film :lol: Na necie komórkowym wręcz jest to nie możliwe.
Możliwe i to bardzo :) A jak film jest jeszcze w RMVB to 6 godzin i jest :D Najwięcej ile udało mi się ściągnąć danych/filmów na iPlusie to 10GB w jednym z okresów rozl. ale komp. pracował wtedy non stop.
iPlus 110 + Comander2 ~20kB/s
Awatar użytkownika
asiek120

Dobra ja juz nie opisuje plusów iPlusa bo @hubert sie załamie. I tak już nie bierze udziału w dyskusji
hubert

asiek120 pisze: Pamiętaj, że w miare jedzienia apetyt wzrasta.
Tu masz racje, jak miałem Simdate to zawsze myślałem że mi to wystarczy.
Awatar użytkownika
asiek120

a tak wracając do sprzętu którym łaczysz się z netem to w granicach 10KB tez osiągałem jak łączyłem się przez n6230 przez bt, podobnie jest na n5140i (przez kabelek). I nie była to wina ustawień we właściwościach połączenia bo ustawione było na 230400 b/s.

Ja bym na twoim miejscu zainwestował w modem usb lub PCMCIA + antenę
hubert

Za kilka dni jadę do Warszawy, zabiorę laptopa telefon i wtedy zobaczę na co stać ten telefon i jego EDGE.
Awatar użytkownika
asiek120

wiedz, że jest to moje odczucie subiektywne
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

PlusGSM

Post autor: mar_kow »

...Popieram zalety operatora jakim jest Polkomtel - lepszy zasięg, lepsze pokrycie EDGE, brak większych zakłóceń... A to ze względu na bardzo dobre planowanie - dobry operator zawsze podchodzi do sprawy w szerszym pojęciu i planuje "nadmiarowo". Wszystkie przekaźniki jeszcze dwa lata temu były obciążone w 20% - teraz jedynie rozwój UMTS i HSDPA poszerzy coraz węższe gardło transmisji. Dlatego też oferta PlusGSM prawie zawsze była droższa - chłopaki wiele zainwestowali - ale z dobrym skutkiem...
.:Kuzan

Re: PlusGSM

Post autor: .:Kuzan »

mar_kow pisze:..lepsze pokrycie EDGE, brak większych zakłóceń...
...z tym w Plusie wcale nie jest tak dobrze :)
mar_kow pisze:..... to ze względu na bardzo dobre planowanie - dobry operator
tu ok ...
mar_kow pisze:..... teraz jedynie rozwój UMTS i HSDPA poszerzy coraz węższe gardło transmisji. Dlatego też oferta PlusGSM prawie zawsze była droższa - chłopaki wiele zainwestowali - ale z dobrym skutkiem...
...to fakt, a Polkomtel fajnie się rozwija, jeśli chodzi o ilość nadajników i chwała im za to, a moim zdaniem wcale nie są droźsi w porównaniu z innymi operatorami vide orange i OF60 i 0,5GB :), bo za tą samą kasę mamy 500 MB więcej...

...a co się tyczy ściągania filmów, to mimo że zasięg jest dobry i prędkość na poziomie 45,5kB/s to niestety po 1GB ściągniętych danych od razu dosteję smsa na 6630, że przekroczyłem transfer i są kwiatki :(

...jedyne czego brakuje w tak fantastycznej usłudze jak internet bezprzewodowy to zniesienielimitów transferu (!) lub dodanie do 60zł abonamentu 4GB lub zmniejszenie abonamentu (ależ się rozmarzyłem :)) ).

...ponadto stwierdzam, że ostatnio często iPlus sam zrywa połączenie...ot tak sobie, a infolinia techniczna jest o kant d****y...itd Reszta jest ok.

pozdrawiam !
ODPOWIEDZ