Internet na kartę Pre-paid Niemcy (Netbook)

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomass
Początkujący użytkownik forum

Internet na kartę Pre-paid Niemcy (Netbook)

Post autor: Tomass »

Witam.

Miałbym do Was ogromną prośbę i liczę na Waszą poradę i pomoc.

Mianowicie chodzi mi o internet na kartę Pre-paid na netbooka w Niemczech.

Dokładnie w miejscowości:
Deysingslust 02
99891 Tabarz/Thüringen Niemcy,

Poniżej link z dokładnymi namiarami:

http://www.urlaubspark-grimmenstein.de/urlaubspark.aspx

Proszę Was o pomoc w dobraniu odpowiedniego internetu na kartę, który z pewnością by działał właśnie tam.

Internet ma tylko służyć do sprawdzania poczty e-mail oraz rozmów wideo (skype).

Dziękuje za udzieloną pomoc.

Pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet na kartę Pre-paid Niemcy (Netbook)

Post autor: key »

Wez polskiego prepaida i sprawdz na miejscu co jest dostepne. Nie ma innej pewnej metody.
Nie pomagam na PW.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Wejdź na stronę któregoś z tamtejszych operatorów GSM i na bank mają jak unas mapki z zasiegiem Wybierzesz coś
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Rownie dobrze moze grac w totka. Na tych mapkach mozesz zobaczyc co najwyzej marzenia operatorow.
Nie pomagam na PW.
rafraf74

Post autor: rafraf74 »

Witam,mam wbudowany modem do notebooka bez simlocka,jadę do Niemiec na 3-4 dni(ogólnie tak będę jeździł co jakiś czas)bardzo proszę kogoś kto ma konkretną wiedzę na temat gdzie najłatwiej bez zbędnych problemów zakupić jakiegoś prepaida do internetu,najlepiej by było w niedalekiej odległości od Polskiej granicy,jakiego punktu,stacji,sklepu.itp. szukać żeby nabyć starter?zależy mi żeby nie było większych problemów z uruchomieniem i doładowaniem,będę bardzo wdzięczny za pomoc
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Na to pytanie jest okolo 123847120438 odpowiedzi na forum:
Starter kupisz na stacji benzynowej, w drogeriach, sklepach typu real, media, saturm, lidl, aldi, plus, netto.....

Wypadalo by zebys wiedzial do jakiej sieci chcesz starter, ile danych chcesz zuzywac w miesiacu i jakie sieci maja pokrycie w miejscu gdzie bedziesz przebywac.

BTW: kazdy sim musi byc zerejestrowany zanim zaczniesz go uzywac.
Nie pomagam na PW.
rafraf74

Będę jeździł po całych Niemczech żeby kupić auto,nie wiem jaką mam wybrać sieć,a danych potrzebuje tyle żeby móc przeglądać internet przez 3-4 dni góra 2 razy w miesiącu i może gg kilka razy, i co mnie wyjdzie taniej,czy za każdym razem dokupować starter (chodzi mi o taki bez modemu bo z tego co wiem to aldi sprzedaje tylko z modemem )czy doładowywać?

Co do tej rejestracji sim,czy jest w tym jakiś problem dla laika czy raczej gładko mi to pójdzie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Skoro bedzioesz jezdzic, to siec nie ma znaczenia - czasami jest jedna lepsza, czasami inna.

Najprosciej wziasc karte z Lidl albo Aldi, uruchomic, uzywac.

Rejestracje najlepiej przez WWW - jak znasz troszke niemieckiego to bez problemu to zrobisz.

Starter jest wazny przez 12 miesiecy minimum - wiec kupujesz jeden i aktywujesz pakiet gdy ci jest potrzebny.
Nie pomagam na PW.
rafraf74

Wielkie dzięki za informacje,a co do tych starterów to czy kupię bez modemu?

"Starter jest wazny przez 12 miesiecy minimum - wiec kupujesz jeden i aktywujesz pakiet gdy ci jest potrzebny"

Możesz mi to jakoś rozjaśnić jak działa aktywacja tych pakietów?tzn mogę sobie aktywować kiedy chcę,za ile chcę i na ile chcę?

Czy możesz mi podesłać jakiegoś linka do próbnej rejestracji sima żeby trochę poćwiczyć w domu online żeby na miejscu to gładko i szybko poszło?No i jaką sieć byś polecił
która by miała spore pokrycie?

Aha,jeśli możesz to prosiłbym o krótkie zdanie po niemiecku jak należy się zwrócić w sklepie po ów starter do internetu żeby sprzedający mnie zrozumiał,z góry wielkie dzięki.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

rafraf74 pisze:Możesz mi to jakoś rozjaśnić jak działa aktywacja tych pakietów?
Wybijasz odpowiedni numer na telefonie lub przez stronke WWW.
rafraf74 pisze:tzn mogę sobie aktywować kiedy chcę,za ile chcę i na ile chcę?
Dziala to jak zegar postojowy - raz uruchomiony pakiet leci przez okreslony czas. Nie ma mozliwosci odnowic albo wylaczyc wczesniej. Mozesz "pracowac" z roznymi kartami.
rafraf74 pisze:możesz mi podesłać jakiegoś linka do próbnej rejestracji
http://www.alditalk.de/talk/registrierung/
rafraf74 pisze:No i jaką sieć byś polecił która by miała spore pokrycie?
Ja mam Aldi (Eplus) i jestem w miare zadowolony. Sluzbowy Vodafone ma podobne pokrycie.
rafraf74 pisze:jeśli możesz to prosiłbym o krótkie zdanie po niemiecku
Ein Starter-Set für (nazwa sieci/operatora) bitte.
Nie pomagam na PW.
rafraf74

Ogromne dzięki za pomoc,a jak z zakupem tych starterów?gdzieś krążą plotki że w aldi tylko w zestawie z modemem,czy to prawda?mam swój wbudowany i nie potrzebny mi będzie dodatkowy
key
*Mistrz bezprzewodowy*

rafraf74 pisze:gdzieś krążą plotki że w aldi tylko w zestawie z modemem,czy to prawda?
Nie wierz w plotki. Do rozmow i netu jest ten sam sim - mozna go uzywac na przemian.
Nie pomagam na PW.
rafraf74

http://www.alditalk.de/web/internet-pre ... _flatrate/

Rozumiem że mam wybrać tą opcję na 30 dni ten mobilny ryczałt na 30 dni za 7,99?

Co z niewykorzystaniem środków?przepadają czy jak doładuję kolejny pakiet na 30 dni to będę miał większą ilość GB do wykorzystania?(tak apropo to ile jest danych do wykorzystania za te 14,99?)
Jak minie te 30 dni i przyjadę do Niemiec po 50 dniach od aktywacji to muszę od nowa aktywować ten pakiet tak?

Aha i cos piszesz o tym Vodafone że masz i też działa nieźle,gdzie go można dostać i czy rejestracja i doładowanie działa mniej więcej tak samo?

Sorki za tyle pytań ale chciałbym wiedzieć jak najwięcej przed wyjazdem ze nie wpaść w zakłopotanie na miejscu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ta co pokazales (5 GB) albo ta tu:
http://www.alditalk.de/web/internet-pre ... _flatrate/
(500 MB)
rafraf74 pisze:Co z niewykorzystaniem środków?
Nie rozumiem. Kupujesz internet na 30 dni, maksymalnie 0.5/5GB. Kasa na koncie jest wazna do konca waznosci konta (czyli 24/12 miesiecy), potem mozesz ja kazac wplacic na jakies niemieckie konto bankowe.
ak minie te 30 dni i przyjadę do Niemiec po 50 dniach od aktywacji to muszę od nowa aktywować ten pakiet tak?
Pakiet przedluza sie samoczynnie, jesli jest wystarczajaca kasa na koncie i nie deaktywujesz odnowienia. Jesli przedluzenie sie nie uda (n.p. nie ma kasy) to po uzupelnieniu kasy musisz pakiet odnowic.
Nie pomagam na PW.
rafraf74

Ok,wielkie dzięki za porady,myślę że sobie poradzę bez większych problemów,pozdrawiam
ODPOWIEDZ