Jaki router 3g (polsat,aero) z klientem OpenVPN?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mailcamel
Początkujący użytkownik forum

Jaki router 3g (polsat,aero) z klientem OpenVPN?

Post autor: mailcamel »

Witam,

przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problemik. Potrzebuję dostawać się do domowej sieci opartej o router wifi z netem po 3G z zewnątrz. Problem póki co rozwiązałem tak, że postawiłem kompa z klientem openvpn, który łączy się do wykupionego serwera vpn. Chcąc się ze świata połączyć do domu, łączę się do serwera i tunelem do domowych urządzeń. Chciałbym zrezygnować z kompa i postawić jedno "specjalizowane" urządzenie. Jaki sprzęt wybrać, by bez lub z modyfikacją softu na ddwrt lub openwrt mieć możliwość łatwego rozwiązania mojego problemu?
Będę wdzięczny za propozycje :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki router 3g (polsat,aero) z klientem OpenVPN?

Post autor: key »

potrzebujesz router ktory obsluguje 3G + OpenVPN. Modele do znalezienia na stronkach tomatousb, dd-wrt, openwrt...
Nie pomagam na PW.
mailcamel

key pisze:potrzebujesz router ktory obsluguje 3G + OpenVPN. Modele do znalezienia na stronkach tomatousb, dd-wrt, openwrt...
Dzięki za odpowiedź, ale niestety nic ona nie wnosi w temacie mojego pytania.
Wiem czego potrzebuję, bo to napisałem :)
Proszę o propozycje modeli konkretnych routerów, które bezproblemowo spełnią powyższe wymagania.
Co z tego, że np. TP-MR3420 teoretycznie spełnia wymagania, jak trzeba kombinować z extrootem, bo pamięci za mało, by wrzucić pakiety openvpn. I tak, może być jeszcze z wieloma innymi modelami, które "teoretycznie" spełniają moje wymagania. Nie chciałbym, by po zakupie okazało się, że moje modemy (E367 i E173U-2) nie współpracują z routerem, albo urządzenie jest niestabilne.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mogles od razu napisac, ze szukasz naiwniaka, ktory nie znajac n.p. Twojego budzetu przekopie sie przez setki routerow dostepnych na rynku i cos dla ciebie wybierze.... A moze jednak sprobowal bys funkcji szukaj + sam troche poczytal?

Ps.: ja bym na slepo bral cos z avm - 7270/7390 lub ktoregos kastrata z tych dwoch lini.
Nie pomagam na PW.
mailcamel

key pisze:Mogles od razu napisac, ze szukasz naiwniaka, ktory nie znajac n.p. Twojego budzetu przekopie sie przez setki routerow dostepnych na rynku i cos dla ciebie wybierze.... A moze jednak sprobowal bys funkcji szukaj + sam troche poczytal?

Nie szukam naiwniaka. Wychodziłem z założenia, że może ktoś korzysta z podobnego rozwiązania i podzieli się nazwą urządzenia. Kopię strony dd-wrt, openwrt i na razie znalazłem Asusa RT-N66U. Nie mam jednak info, czy zadziała z którymś z moich modemów E173U-2 lub E367.

Ps.: ja bym na slepo bral cos z avm - 7270/7390 lub ktoregos kastrata z tych dwoch lini.
To już jest konkret.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

mailcamel pisze:Nie szukam naiwniaka. Wychodziłem z założenia, że może ktoś korzysta z podobnego rozwiązania i podzieli się nazwą urządzenia.
Z doswiadczenia wiem, ze moje sugestie sa kwitowane: ale to jest drogie.... i koncza sie kilometrowymi dyskusjami jak zarabisty jest sprzet z kraju ryzem plynacego.

FYI: Ja mam cos podobnego, z tym ze UMTS jest jako "fall-back", glowne polaczenie na aDSL. Klient z UMTS jest na 7270 + K3565-Z. Server 7390. Dodatkowi klienci na 7140, 7113, WRT54G(L/S), Asus RT-N10, Asus WL500G Deluxe.

Wszystkie frytki leca na freetz, reszta na pomidorku.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ