RouterBoard 433 a 411 - różnice

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bobi1326
Stały użytkownik forum

RouterBoard 433 a 411 - różnice

Post autor: bobi1326 »

Witam. Wiem, że różnice to 3 porty LAN oraz 3 miejsca na karty w 433, ale chciałem zapytać do czego można wykorzystać te trzy porty na LAN oraz trzy miejsca na karty WiFi. Aktualnie mam zamiar przesłać internet na działkę do siebie i planuję wykorzystać 411 ale zastanawia mnie czy 433 da mi jakieś większe możliwości. A jeżeli tak to jakie? Jak wsadzę jedną kartę WiFi to mogę zrobić z tego trzy sieci LAN, każda z innego zakresu? Albo czy jak wsadzę trzy karty WiFi to będę mógł je podłączyć do jednej anteny (chyba musi być wtedy bazowa i taka która będzie umożliwiała podpięcie trzech kart WiFi) i wtedy także zrobić trzy osobne sieci LAN lub jedną sieć LAN z większą przepustowością?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: RouterBoard 433 a 411 - różnice

Post autor: Jo_gurt »

- z 3 portów ethernetowych możesz zrobić: 3x bridged LAN czyli zwykły switch, 1x WAN + 2x LAN (coś jak zwykły router ze switchem), 2x WAN + 1x LAN (np. load balancing albo fail over)
- z 3 kart WiFi możesz np. zrobić stację przekaźnikową (jedna jest linkiem do dostawcy, druga rozsyła na miejscu a trzecia przesyła linkiem dalej), 3 osobne sieci WiFI (np. darmowy hot spot z ograniczeniami + zabezpieczony dla siebie), albo jeśli po drugiej stronie jest coś podobnego to nstreme dual: http://www.cyberbajt.pl/raport/273/
- w zasadzie to jest po prostu w sumie 6 interfejsów, więc możesz robić kombinacje w/w
itp itd, Mikrotik jest dość uniwersalny, ale też mało kto w domowych zastosowaniach skorzysta z więcej niż 2-3 wspomnianych możliwości.
bobi1326
Stały użytkownik forum

Dzięki za odpowiedź i te przykłady. Czyli urządzenia są bardzo mocno konfigurowalne.

A jak sprawa by wyglądała (czego bym potrzebował jeżeli chodzi o routerboard'y nie o anteny) jeżeli w jednym budynku mam modem z którego czerpię internet (dostawca to sieć kablowa) i tam bym chciał założyć mikrotika i uzyskać jakieś cztery porty LAN z tym internetem, a interfejs WiFi wykorzystać do przesłania internetu do drugiego budynku.

Jakie urządzenia potrzebuje w budynku pierwszym tam gdzie jest moodem? Wystarczy platforma 411 i jakiś switch (zarządzalny mikrotika i jeden port ustawić jako WAN i tu podpiąć modem, w kolejny włożyć mikrotika a reszta by działała jako LAN? Czy potrzebuje platformę 433?).

I jakie urządzenie potrzebuje w budynku dwa tam gdzie bym odbierał sygnał od pierwszego mikrotika? Wystarczy 411 i w jego port wpiąć jakiegoś switcha (tu też bym chciał mieć kilka portów z LAN'em)?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

bobi1326 pisze:jeżeli w jednym budynku mam modem z którego czerpię internet i tam bym chciał założyć mikrotika i uzyskać jakieś cztery porty LAN z tym internetem, a interfejs WiFi wykorzystać do przesłania internetu do drugiego budynku.
Policzmy na paluszkach - jedna reka powinna wystarczyc:
Ethernet
1 - Modem
2 - LAN -> Switch

Teraz WiFi
1 - Link do budynku 2
(2) - WiFi w budynku

Potrzebujesz urzadzenie majace 2 porty LAN i minimalnie 1 port WiFi. Czyli 411 odpada.

Dalej:
bobi1326 pisze:I jakie urządzenie potrzebuje w budynku dwa tam gdzie bym odbierał sygnał od pierwszego mikrotika?
Znow liczymy:

Ethernet:

1 - Switch

WiFi:

1 - Link do budynku 1

411 - wychodzi na styk. Jesli ma byc WiFi w budynku 2, to bral bym tez 433.
Nie pomagam na PW.
bobi1326
Stały użytkownik forum

A mnie zastanawia trochę inne rozwiązanie. Mianowicie tam gdzie stoi modem daje najpierw switch (może zarządzalny od mikrotika)/router kablowy i w to wpiąć modem, a z jednego portu wyjść na RB411, a z drugiej strony sygnał z LAN też chyba mogę dać na switch/router przewodowy.

Jeżeli taka opcja wchodzi w grę to co lepiej kupić? Switche (zarządzalne?) czy routery? Chyba przy modemie powinien stać router, aby można było tam poadresować całą sieć, a dalsze urządzenia byłyby w tej sieci LAN tego routera. I na końcu dać za routerboard'em switch.
ODPOWIEDZ