LTE - czy to tylko ściema marketingowa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE - czy to tylko ściema marketingowa?
Stóje przed zakupem internetu z tabletem ,przeczytałem wiele opini ale zdziwiła mnie jedna opinia
http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=48& ... 90274c6c0c
http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=48& ... 90274c6c0c
-
- Użytkownik forum
lte
ściema, nie ściema - ale ja miałem też ostatnio problemy z łączeniem LTE, dziś zaczeło działać - co prawda na razie nie w mojej lokalocacji tylko w wawie, ale tydzień temu jeszcze nie działało - widać wyraźnie że PLUS ma jakieś problemy - ale na infolinii cicho sza
- slobodan
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: LTE - czy to tylko ściema marketingowa?
Prawda jest taka że jest coś na rzeczy. W Poznaniu LTE działało wolniej niż Play Online
Oprócz tego według mapy zasięgu LTE jest dostępne w Solcu Kujawskim koło Bydgoszczy. Tymczasem modem nie loguje się tam do LTE , nawet nie wykrywa zasięgu ... Śmiga tylko na 3G
W zasadzie nie wiadomo o co chodzi, a reklama w TV śmiga 

-
- Stały użytkownik forum
Ja miałem taką samą jazdę jak autor tamtego wpisu.
Wziąłem LTE 'na próbę' w grudniu 2011, żeby przetestować, czy u mnie w mieścinie LTE już działa. Za cholerę nie chciało zagadać, mimo że próbowałem w wielu miejscach w Grodzisku i Warszawie. Problem zgłoszony ale nie było szans na jego rozwiązanie w czasie 7 dni testów. Umowę rozwiązałem, bo zależało mi tylko na LTE, HSPA mogłem mieć od innego operatora na lepszych warunkach. Ale kilka dni później pogadałem z sąsiadem, okazało się że on ma LTE i hula bez problemów. Postanowiłem zaryzykować i w ciemno podpisałem nową umowę z modemem ( już bez próby, bo nie można wg regulaminu dwa razy ). I co? Zadziałało od pierwszego strzału.
IMO mają problem z autoryzacją nowych kart w systemie i tego nie ogarniają w sensownym czasie. Tak jak limitów/lejków na LTE. Albo karty są wadliwe.
Atri Tobie działa już lte w Grodzisku? Jak chcesz możemy zrobić spota i obadać temat Twojego zestawu karta/modem, bo u mnie hula bez przerw i problemów.
Wziąłem LTE 'na próbę' w grudniu 2011, żeby przetestować, czy u mnie w mieścinie LTE już działa. Za cholerę nie chciało zagadać, mimo że próbowałem w wielu miejscach w Grodzisku i Warszawie. Problem zgłoszony ale nie było szans na jego rozwiązanie w czasie 7 dni testów. Umowę rozwiązałem, bo zależało mi tylko na LTE, HSPA mogłem mieć od innego operatora na lepszych warunkach. Ale kilka dni później pogadałem z sąsiadem, okazało się że on ma LTE i hula bez problemów. Postanowiłem zaryzykować i w ciemno podpisałem nową umowę z modemem ( już bez próby, bo nie można wg regulaminu dwa razy ). I co? Zadziałało od pierwszego strzału.
IMO mają problem z autoryzacją nowych kart w systemie i tego nie ogarniają w sensownym czasie. Tak jak limitów/lejków na LTE. Albo karty są wadliwe.
Atri Tobie działa już lte w Grodzisku? Jak chcesz możemy zrobić spota i obadać temat Twojego zestawu karta/modem, bo u mnie hula bez przerw i problemów.
-
- Użytkownik forum
lte
dzięki za odzew, no na razie w grodzisku korzystałem z HDSPA, dziś musiałem trochę ściągnąć GB, a mam 0-12 iplusopobieracz, więc wziąłem do pracy w wawie, no i połączyło mi się po LTE, a jeszcze w zeszłym tygodniu nie działało ani w warszawie, ani w grodzisku, więc w domu sprawdzę wieczorem. Co prawda aktualnie ściągam po HSDPA do idze ok 5 mbit, LTE poniżej 1, więc jest pełne obciążenie. Dziwne sprawy się dzieją w PLUSIE, wczoraj przyszła odpowiedź na reklamacje dotyczącą braku LTE - ale w reklamacji piszą że przekroczyłem limit i dlatego działa wolno - ale ja tego im nie zgłaszałem - LTE nie działało wcale. Wydaje mi się że problem leży w braku/problemach w komunikacji na linii PLUS - właściciel infrastruktury LTE
-
- Początkujący użytkownik forum
Widzę że użytkujecie LTE/HSPA w Grodzisku Maz , właśnie kończy mi sie umowa z PLAY na internet mobilny z szybkością do 1MB/s i chcę zmienić na cyfrowy polsat pakiet LTE/HSPA za 49zl z możliwością pobrania towaru do 5GB i tu mam gorącą prośbę do Was czy warto z ich oferty skorzystać i jak to śmiga w Grodzisku .....czytam że oferują ogromne prędkości a jak czytam w Waszych postach to wielka ściema i z 20Mb robi się 1 Mb prędkości ...jak to jest w realu .
Teraz mogę w PLAY otrzymać 2Mb w tej cenie ...zostać czy jednak przejść do polsatu ?
Teraz mogę w PLAY otrzymać 2Mb w tej cenie ...zostać czy jednak przejść do polsatu ?
-
- Stały użytkownik forum
Nie wiem jak polsat, ja mam plusa, ale korzystam z tej samej infrastruktury.
Maksimum uzyskane na modemie bezpośrednio wpiętym w laptopa to ok 40Mbs. Na co dzień uzyskuję max 16Mbs, bo ogranicza mnie ruter i wifi. I jest to w zupełności wystarczające, strony ładują się błyskawicznie, streaming video bez zacięć, gry online z rewelacyjnym pingiem. Oczywiście występują wahania transferów w zależności od pory dnia czy pogody, ale naprawdę nie ma się do czego przyczepić ( nie licząc wpadki z aktywacją karty
). W porównaniu do wcześniej używanego orange mam wrażenie jak bym trafił do bezprzewodowego internetowego nieba 
Maksimum uzyskane na modemie bezpośrednio wpiętym w laptopa to ok 40Mbs. Na co dzień uzyskuję max 16Mbs, bo ogranicza mnie ruter i wifi. I jest to w zupełności wystarczające, strony ładują się błyskawicznie, streaming video bez zacięć, gry online z rewelacyjnym pingiem. Oczywiście występują wahania transferów w zależności od pory dnia czy pogody, ale naprawdę nie ma się do czego przyczepić ( nie licząc wpadki z aktywacją karty

-
- ### BAN ###
Wszystko zależy od zasięgu,miejscowości w której mieszkamy oraz modemu- nie ma co ukrywać,pod starsze typu modemów LTE raczej nam nie pójdzie. To nowa technologia i na rzetelne opinie przyjdzie nam jeszcze troche poczekać.