Identyfikacja BTS - problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Identyfikacja BTS - problem
Witam, ponownie...
Może tym razem ktoś mi tu pomoże...
Udało mi się odczytać dwa BTSy (albo to jeden tylko dwa sektory mi się pokazują) ale nie jestem w stanie go znaleźć na btsearch.
Czy macie jakiś inny pomysł na identyfikację?
LAC: 11048
Cell ID: 1106-43273
i drugi: 1106-43276
Koło mnie BTSów jak mrówków a chciałem określić częstotliwość na jakiej się łączę. Jak już pisałem nie znam się na tym i więlu rzeczy po prostu nie kumam co piszecie a muszę kupić właściwą antenę więc proszę o pomoc.
Wpisywałem już numer 43273 i 43276 do btsearch ale wychodzą jakieś idiotyzmy, bo pokazują się BTSy we Wrocławiu lub Szczecinie a ja mieszkam koło Wawy.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Marcin
Może tym razem ktoś mi tu pomoże...
Udało mi się odczytać dwa BTSy (albo to jeden tylko dwa sektory mi się pokazują) ale nie jestem w stanie go znaleźć na btsearch.
Czy macie jakiś inny pomysł na identyfikację?
LAC: 11048
Cell ID: 1106-43273
i drugi: 1106-43276
Koło mnie BTSów jak mrówków a chciałem określić częstotliwość na jakiej się łączę. Jak już pisałem nie znam się na tym i więlu rzeczy po prostu nie kumam co piszecie a muszę kupić właściwą antenę więc proszę o pomoc.
Wpisywałem już numer 43273 i 43276 do btsearch ale wychodzą jakieś idiotyzmy, bo pokazują się BTSy we Wrocławiu lub Szczecinie a ja mieszkam koło Wawy.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Marcin
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Identyfikacja BTS - problem
To jest jedna stacja Plusa, nie ma jej w btsearch.
Przełącz na GSM, wtedy będzie można po CID zidentyfikować stację, i być może (ale nie koniecznie, jeśli jest bliżej jakaś stacja GSM only) UMTS łapiesz z tej samej lokalizacji.
Przełącz na GSM, wtedy będzie można po CID zidentyfikować stację, i być może (ale nie koniecznie, jeśli jest bliżej jakaś stacja GSM only) UMTS łapiesz z tej samej lokalizacji.
-
Ale czy ja mogę mieć LTE z nadajnika GSM 900?
Przepraszam za głupie pytanie ale po zalogowaniu na 3G pokazuje mi to samo Cell ID. Jak sobie zerknę w programie lokalizującym współrzędne BTSa (taki programik na maca "mAcme") to wskazuje na BTSa, gdzie wg http://bts-gsm.eu/uke/ jest tylko GSM 900.
I dzięki za jakąkolwiek odpowiedź
M.
P.S. W tym samym miejscu jest UMTS 900 Orange...ale ja mam iPlusa.
Przepraszam za głupie pytanie ale po zalogowaniu na 3G pokazuje mi to samo Cell ID. Jak sobie zerknę w programie lokalizującym współrzędne BTSa (taki programik na maca "mAcme") to wskazuje na BTSa, gdzie wg http://bts-gsm.eu/uke/ jest tylko GSM 900.
I dzięki za jakąkolwiek odpowiedź

M.
P.S. W tym samym miejscu jest UMTS 900 Orange...ale ja mam iPlusa.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Szklanej kuli niestety nikt tu nie posiada z tego co wiem...
Jeżeli stacji 3G Plusa z regionu innego niż 2. nie ma w bazie btsearch.pl, to jedyne co pozostaje to samodzielne jej zlokalizowanie.
I gdzie tu LTE ?
Nie piszesz o co dokładnie chodzi, nawet nie jesteś łaskaw określić w pierwszym poście, z usług jakiego operatora korzystasz![:]](./images/smilies/splash.gif)
Tak jak napisałem - to jest jedna i ta sama stacja UMTS2100 Polkomtela.
Jeżeli stacji 3G Plusa z regionu innego niż 2. nie ma w bazie btsearch.pl, to jedyne co pozostaje to samodzielne jej zlokalizowanie.
I gdzie tu LTE ?
Nie piszesz o co dokładnie chodzi, nawet nie jesteś łaskaw określić w pierwszym poście, z usług jakiego operatora korzystasz
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Tak jak napisałem - to jest jedna i ta sama stacja UMTS2100 Polkomtela.
-
- Mistrz bezprzewodowy
nie, LTE jest z nadajników Mobyland na 1800 MHzkensei pisze:Ale czy ja mogę mieć LTE z nadajnika GSM 900
-
Już zatem wyjaśniam:
To co mi się udało ustalić:
1) nie ma tej stacji w btsearch
2) lokalizacja wskazuje na stację PlusGSM 900 w Pieńkowie
3) kiedy loguję się w ramach LTE do loguję się do tego samego nadajnika
To co mi się nie zgadza to:
1) kierunek - stacja jest na zachód ode mnie co trochę kłóci się z oznaczeniem sektora "6" (jak rozumiem najczęściej jest to sektor zachodni, co by oznaczało, że patrząc ode mnie stacja powinna być na wschód)
2) LTE jest na częstotliwości 1800 więc jak to możliwe, że łączę się na LTE ze stacji 900 (albo 2100)
Wybacz, że zadaję tego typu głupie pytania...dla mnie to na razie czarna magia i próbuję to jakoś ogarnąć.
Pozdrawiam,
Marcin
To co mi się udało ustalić:
1) nie ma tej stacji w btsearch
2) lokalizacja wskazuje na stację PlusGSM 900 w Pieńkowie
3) kiedy loguję się w ramach LTE do loguję się do tego samego nadajnika
To co mi się nie zgadza to:
1) kierunek - stacja jest na zachód ode mnie co trochę kłóci się z oznaczeniem sektora "6" (jak rozumiem najczęściej jest to sektor zachodni, co by oznaczało, że patrząc ode mnie stacja powinna być na wschód)
2) LTE jest na częstotliwości 1800 więc jak to możliwe, że łączę się na LTE ze stacji 900 (albo 2100)
Wybacz, że zadaję tego typu głupie pytania...dla mnie to na razie czarna magia i próbuję to jakoś ogarnąć.
Pozdrawiam,
Marcin
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
15 lat temu tak było.kensei pisze:jak rozumiem najczęściej jest to sektor zachodni
Teraz wyznaczanie kierunku na podstawie końcówki CellID to jest tylko bezwartościowy kaprys autora TNI.
[ Dodano: 2012-03-21, 13:47 ]
Łączysz się z UMTS !kensei pisze: LTE jest na częstotliwości 1800 więc jak to możliwe, że łączę się na LTE ze stacji 900 (albo 2100)
-
Czyli skoro widzę przy wskaźniku mocy sygnału w aplikacji Plus Internet napis LTE (i przy nim 3-4 kreski) i wciskam przycisk "Połącz" to nie łączę się z nadajnikiem Mobylandu jak sugeruje kolega kmy tylko zamiast tego łączę się z BTSem UMTS Plusa (pytanie na jakiej częstotliwości) pomimo tego, że Plus Internet pokazuje LTE?
Dla mnie jest tu jakaś niespójność.
Przy okazji dziękuję za cierpliwość
M.
Dla mnie jest tu jakaś niespójność.
Przy okazji dziękuję za cierpliwość

M.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Trzeba było tak od razu. 1106-43273 kojarzy mi się z RNC ID 1106 i Cell ID 43273, czyli ze schematem typowym dla Plusa 3G.kensei pisze:Czyli skoro widzę przy wskaźniku mocy sygnału w aplikacji Plus Internet napis LTE
Stacji LTE nie ma w bazie btsearch, pozostaje samodzielna ich lokalizacja.
-
- Mistrz bezprzewodowy
klikasz połacz, a póżniej modem próbuje połaczyć, w końcu nie łaczy tak?kensei pisze:Czyli skoro widzę przy wskaźniku mocy sygnału w aplikacji Plus Internet napis LTE (i przy nim 3-4 kreski)
poprawna praca LTE to:
po podłaczeniu modemu i uruchomieniu Plus Internet po około 1 minuty powinna dioda na modemie świecić na stałe na jasnoniebiesko
po kliknięciu połacz dioda cały czas świeci na niebiesko a po około 20 s powinien się pojawić napis połaczono z LTE
czasami modem może łapać sygnał innego BTS a program Plus internet pokazuje LTE, bo taki ma wybrany APN, jesli faktycznie jest to BTS LTE to dioda świeci na jasnoniebiesko na stałe już po zalogowaniu, po połączeniu z netem dalej świeci na stałe jasnoniebiesko
-
Podobny Problem
proszę usunać