Modem Huawei E398 - z jakiej sieci lepiej wziąć?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jkg12
Początkujący użytkownik forum

Modem Huawei E398 - z jakiej sieci lepiej wziąć?

Post autor: jkg12 »

Witam.
Chcę zakupić na wolnym rynku modem Huawei E398, jednak w Polsce można go kupić z sygnowaniem iPlus'a bądź cyfrowego Polsatu. Moje pytanie jest takie: Z jakiej sieci kupić ten medem, a dokładniej czy jest jakaś różnica w sterowniku, który jest wydajniejszy (polsatowski czy plusowski) i bardziej stabilny?
Modem kupuję przyszłościowo, bo myślę, że to tylko kwestia czasu kiedy LTB będzie na kartę, a mój wysłużony modem trzeba wymienić. Korzystam z internetu mobilnego z Aero2 (takie codzienne sprawy) i Play (ściąganie itp.)
Proszę o pomoc i DZIĘKUJĘ :) z góry.
Ostatnio zmieniony 2012-04-01, 17:08 przez jkg12, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem Huawei E398 - z jakiej sieci lepiej wziąć?

Post autor: wojteks »

jkg12 pisze:Modem kupuję przyszłościowo
Kup modem na krótko, przyszłość może być inna niż myślisz.
Nie pomagam na PW!
jkg12

Post autor: jkg12 »

1. Teraz korzystam z 5 letniego modemu oraz z hot spotu z iPhona 3G. Chcę kupić nowy modem aby nie fatygować już iphona i stary by był dla aero2, a nowy dla play'a.
2. Nie stać mnie aby zmieniać co pół roku-rok modemy.
3. Jestem optymistą i tego się trzymam :) .
4. Mi chodzi tylko o porównanie aplikacji iPlusa i Cyfrowego Polsatu, a może nawet zrezygnuję z play'a i przejdę na LTE od CP albo plusa :D .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jkg12 pisze: Nie stać mnie aby zmieniać co pół roku-rok modemy.
To i tak modemu na lata nie kupisz, modem HSPA+ kosztuje w granicach 130zł nowy.
jkg12 pisze:Mi chodzi tylko o porównanie aplikacji iPlusa i Cyfrowego Polsatu
To to samo, z tym samym e398.
jkg12 pisze:przejdę na LTE od CP albo plusa
LTE CP=LTE Plusa. Jest tylko różnica w samych ofertach (limity).
Nie pomagam na PW!
qq1

Post autor: qq1 »

jkg12 pisze:Witam.
Chcę zakupić na wolnym rynku modem Huawei E398, jednak w Polsce można go kupić z sygnowaniem iPlus'a bądź cyfrowego Polsatu. Moje pytanie jest takie: Z jakiej sieci kupić ten medem, a dokładniej czy jest jakaś różnica w sterowniku, który jest wydajniejszy (polsatowski czy plusowski) i bardziej stabilny?
) z góry.
Jak kupujesz na wolnym rynku to szukaj Polsatowskiego, ich soft jest identyczny jak Mobile Partner ( pokazuje zasieg w dBm, info o btsie, nie trzeba wylaczac-wlaczac programu, zeby zmienic 3g na 4g), tych funkcji nie ma Plusowy soft.
Ja mam z Plusa, ale zawsze zamykam ich aplikacje i wlaczam Polsatowska.
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

qq1 pisze: Jak kupujesz na wolnym rynku to szukaj Polsatowskiego, ich soft jest identyczny jak Mobile Partner ( pokazuje zasieg w dBm, info o btsie, nie trzeba wylaczac-wlaczac programu, zeby zmienic 3g na 4g), tych funkcji nie ma Plusowy soft.
Ja mam z Plusa, ale zawsze zamykam ich aplikacje i wlaczam Polsatowska.
A moje pytanie brzmi, Po jakiego grzyba polsatowską? Sam sobie zaprzeczasz, bo piszesz,że zawsze włączasz inną aplikację, czyli że jest to dowolne. Modem mozesz obsługiwać na sofcie polsatu, plusa, Mobile Partner, albo nasze forumowe Top_netinfo.
Konkluzja: Te dwa modemy możesz obsługiwać takim programem, jakim Ci sie żywnie podoba.
Ostatnio zmieniony 2012-04-15, 13:20 przez jaco97, łącznie zmieniany 1 raz.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

qq1 pisze:nie trzeba wylaczac-wlaczac programu
w Plus Internet też nie
jaco97 pisze:Po jakiego grzyba polsatowską
zgadzam się, jedyne kryterium wyboru to cena
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jkg12 pisze:Modem kupuję przyszłościowo, bo myślę, że to tylko kwestia czasu kiedy LTB będzie na kartę, a mój wysłużony modem trzeba wymienić. Korzystam z internetu mobilnego z Aero2 (takie codzienne sprawy) i Play (ściąganie itp.)
Proszę o pomoc i DZIĘKUJĘ z góry.
Nie ma pewności czy E398 będzie działał w aero2. Ja bym nie ryzykował, zanim wybudują sieć LTE to modemy będą w cenach dzisiejszych HSPA+
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

krystianb pisze:Nie ma pewności czy E398 będzie działał w aero2. Ja bym nie ryzykował, zanim wybudują sieć LTE to modemy będą w cenach dzisiejszych HSPA+
Otóż to. Poza tym nie wygląda na to, żeby E398 był zgodny z siecia LTE od aero2, i się tylko przepłaci. Jak LTE będzie na kartę to ceny modemów będą niższe, i możliwe że na innych częstotliwościach.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
ODPOWIEDZ