PLUS LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: PLUS LTE
w końcu się do nich dodzwoniłem i mi powiedział koleś, że dzisiaj do 21 powinienem oddać jeżeli chce zrezygnować a nie do jutra.. pojadę lepiej dzisiaj bo mi wcisną ten kit na dobre. dzięki za pomoc !
-
- Użytkownik forum
E tam przez 7 dni nie możesz stwierdzic, że to kit bo kit wychodzi po paru miesiącach ;D
-
no pewnie, że nie jest się wstanie stwierdzić przez 7 dni ale słyszałem , że przez tydzień próby jest ok a potem są problemy z łącznością, nie ma lte itp. Teraz mam problemy z łączeniem się.. za 10 razem załapuje dopiero. Też tak macie ? Może ktoś ma na umowę już po 7 dniach? jak to wygląda ? prędkości są jakie były ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
ja wziąłem LTE w Plusie, ale bez próby, i jak jestem w zasięgu to nie mam problemu z połączeniem (w zasięgu tzn. w większym mieście)jackshepard pisze:Może ktoś ma na umowę już po 7 dniach?
-
a jak wygląda prędkość ? chodzi mi o to ,że na próbę dają to prędkość jest kosmiczna a potem ulega pomniejszeniu z "niewiadomych" przyczyn.. teraz np w Bydgoszczy miałem 42 Mb/s i żeby się nie okazało, że wezmę i nie będzie już tego.
-
Poszukuje kogoś z Lublina kto ma LTE wraz z modemem e398 ponieważ ja mam router samsunga mieszkam blisko nadajnika i według mapy mam zasięg LTE w mieszkaniu router łączy się i pokazuje połączenie 4G lecz maksymalne transfery oscylują w okolicy 20Mb/s
Nie wiem czy to max na routerze czy coś innego (może mam tylko HSPA+ ? )

Nie wiem czy to max na routerze czy coś innego (może mam tylko HSPA+ ? )
-
Witam
Specjalnie sie zarejestrowalem zeby zwrocic tutaj uwaga na rzecz o ktorej chyba jeszcze nikt nie pisal (choc nie czytalem calego forum), internet ten w plusie nie ma publicznego ip, zarowno stalego jak i dynamicznego. Oznacza to inaczej umowiac ze ma wewnetrzne IP czyli jeszcze inaczej mowiac jest za NATem.
Dotyczy to wszystkich lacz nie dla klientow indiwidualnych (nie dla firm) a w dla firm mozna dodatkowo zaplacic aby miec publiczne IP ale NIE DOTYCZY to LTE, tutaj nie ma mozliwosci aby miec publiczne ip. Dla mnie to dyskwalifikuje (i to nawet pomijajac wszystkie inne ograniczenia) to lacze i dziwie sie ze o tym nie piszecie.
To wszystko co napisalem wywnioskowalem ze strony internetowej i regulaminow zakladajac ze sa aktualne.
Specjalnie sie zarejestrowalem zeby zwrocic tutaj uwaga na rzecz o ktorej chyba jeszcze nikt nie pisal (choc nie czytalem calego forum), internet ten w plusie nie ma publicznego ip, zarowno stalego jak i dynamicznego. Oznacza to inaczej umowiac ze ma wewnetrzne IP czyli jeszcze inaczej mowiac jest za NATem.
Dotyczy to wszystkich lacz nie dla klientow indiwidualnych (nie dla firm) a w dla firm mozna dodatkowo zaplacic aby miec publiczne IP ale NIE DOTYCZY to LTE, tutaj nie ma mozliwosci aby miec publiczne ip. Dla mnie to dyskwalifikuje (i to nawet pomijajac wszystkie inne ograniczenia) to lacze i dziwie sie ze o tym nie piszecie.
To wszystko co napisalem wywnioskowalem ze strony internetowej i regulaminow zakladajac ze sa aktualne.
- wojteks
- *** Administrator ***
Było o tym wielokrotnie.Alamar pisze:choc nie czytalem calego forum
Jak najbardziej ma publiczne IP ale blokowane są połączenia przychodzące z internetu.Alamar pisze:internet ten w plusie nie ma publicznego ip
Nie jest się za NATem, patrz wyżej.Alamar pisze:czyli jeszcze inaczej mowiac jest za NATem
Większość osób nie potrzebuje łącza otwartego "z interentu".Alamar pisze:Dla mnie to dyskwalifikuje
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
a jak potrzebowałem, to zamówiłem przez telefon, miałem po 1 godzinie ( za zmienne IP 5 zł + VAT /m-c, stałe IP 15 zł + VAT /m-cwojteks pisze:Większość osób nie potrzebuje łącza otwartego "z interentu".
fakt, na razie nie można włączyć tej usługi w LTEAlamar pisze:ale NIE DOTYCZY to LTE
ale jest w 3G (w HSPA++) co mi wystarcza
chyba to jak prawie, robi wielką różnicęAlamar pisze:rzecz o ktorej chyba jeszcze nikt nie pisal

temat nie raz już poruszany na tym forum i ogólnie znany
-
kmy:
Troche sprzecznie piszecie z Wojteks'em, twierdzi on ze jest choc nie sprecyzowal czy chodzi o LTE (choc w koncu o LTE mamy temat). Kmy uzywasz "internetu dla firm"?
Zreszta podobnie sprzeczne byly komunikaty czy iplusopobieracz dziala z LTE czy nie, wiec o to tez chcialbym jesli mozna spytac mimo ze teorytycznie bylo juz na ten temat pisane.
Tak przy okazji czytalem HSPA+ ma migrowac do LTE i nie wiadomo czy wtedy bedzie w ogole to publiczne ip.
Troche sprzecznie piszecie z Wojteks'em, twierdzi on ze jest choc nie sprecyzowal czy chodzi o LTE (choc w koncu o LTE mamy temat). Kmy uzywasz "internetu dla firm"?
Zreszta podobnie sprzeczne byly komunikaty czy iplusopobieracz dziala z LTE czy nie, wiec o to tez chcialbym jesli mozna spytac mimo ze teorytycznie bylo juz na ten temat pisane.
Tak przy okazji czytalem HSPA+ ma migrowac do LTE i nie wiadomo czy wtedy bedzie w ogole to publiczne ip.
-
- Mistrz bezprzewodowy
piszemy dokładnie to samo, na dziś publiczne IP jest w 3G, w LTE nie ma, wg info z BOK, ma być, pracuja nad tym, taką info mi udzielono jak zamawiałem usługę.Alamar pisze:Troche sprzecznie piszecie z Wojteks'em
nie, jest to całkowicie prywatny iplus (iPlus prywatnie 7 GB)Alamar pisze:uzywasz "internetu dla firm"?
znaczy w jakim sensie, częstotliwości, technologii? mogą co najwyżej pokryć zasięgiem LTE cały kraj a wyłaczyć 2G i 3G, (jak np. w przypadku telewizji analogowej i cyfrowej), ale sam widzisz jak to brzmi, jak fikcja literacka s-fAlamar pisze:HSPA+ ma migrowac do LTE

dla mnie nie do wprowadzenia w ciągu najbliższych 30 lat
- wojteks
- *** Administrator ***
Bo w 3G i LTE jest publiczne IP ale bez dostępu z zewnątrz, wykupienie dodatkowej usługi "zewnętrznego" IP na obecną chwilę jest możliwe tylko w 3G/2G.Alamar pisze:Troche sprzecznie piszecie z Wojteks'em, twierdzi on ze jest
Istotne jest tutaj rozróżnienie: "publiczne IP" to takie pod którym widać nas w internecie i z niego możemy się wszędzie połączyć a na potrzeby tego rozważania pojawia się "zewnętrzny IP" czyli taki pod którym widać nas w internecie (jak publiczny IP), możemy się z niego wszędzie łączyć i dodatkowo każdy z internetu może się do niego połączyć. Jeżeli nie mamy serwerów jakichś usług i nie gramy w gry które muszą przyjmować połączenia z zewnątrz nie potrzebujemy usługi "zewnętrznego IP".
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Alamar, 
Usługa zewnętrznego publicznego w pełni routowanego IP w iPlus dostępna jest dla każdego (korzystam ponad 1,5 roku na iPlus prywatnie) w cenie 5zł netto-dynamiczne, 15zł-statyczne, działająca na sieci 2-3,5G Polkomtel i od stycznia na Aero2. wojteks,"internetu dla firm"?
Nie do końca tak- w obu przypadkach jest to adres publiczny pod jakim jesteśmy widoczni, bez wykupionej usługi nie zainicjujemy ruchu z zewnątrz bo jest blokowany przez serwer proxy operatora. Jak mamy wykupioną usługę to jest tak:Istotne jest tutaj rozróżnienie: "publiczne IP" to takie pod którym widać nas w internecie i z niego możemy się wszędzie połączyć a na potrzeby tego rozważania pojawia się "zewnętrzny IP" czyli taki pod którym widać nas w internecie (jak publiczny IP)
Dziś nie jest oferowana usługa zewnętrznego w pełni routowanego IP na LTE ale przecież może się to zmienić za 6 m-cy, rok... ( kupując w maju zeszłego roku zestaw CDMA-Nordiska też nie oferowali tej usługi a dziś jest za 10zł netto zewnętrzne statyczne IP).możemy się z niego wszędzie łączyć i dodatkowo każdy z internetu może się do niego połączyć.

jareq
- wojteks
- *** Administrator ***
Tu można by ciągnąć dyskusję w nieskończoność. W przypadku IP bez możliwości połączenia z zewnątrz nie jesteśmy widoczni w internecie, możemy tylko sprawdzić jaki mamy IP i połączenia nawiązane z tego IP uzyskają informację zwrotną. Z zewnątrz nawet jak ktoś będzie znał nasze IP nie będzie nas widział chyba że to jest odpowiadający na nasze zapytanie serwer/host.jarek999 pisze:w obu przypadkach jest to adres publiczny pod jakim jesteśmy widoczni
jarek999 pisze:Jak mamy wykupioną usługę to jest tak:
Dopiero wtedy jesteśmy "widoczni" z internetu.
Nie pomagam na PW!
-
Dzieki za wyjasnienie tej sprawy.
Nie wszyscy moze wiedza wiec dodam jeszcze ze to zewn. ip jest takze b. istotne w transferach p2p a wiec dla wszystkich ktorzy z iplusopobieraczem chcieliby cos sciagac/wysylac p2p w sieci LTE. W przypadku braku zewnetrznego ip wiekszosc polaczen nie bedzia dzialac (to chyba jest tak ze wewnetrzne nie polaczy sie z zewnetrznym, a zew. uzywaja prawie wszyscy)
Nie wszyscy moze wiedza wiec dodam jeszcze ze to zewn. ip jest takze b. istotne w transferach p2p a wiec dla wszystkich ktorzy z iplusopobieraczem chcieliby cos sciagac/wysylac p2p w sieci LTE. W przypadku braku zewnetrznego ip wiekszosc polaczen nie bedzia dzialac (to chyba jest tak ze wewnetrzne nie polaczy sie z zewnetrznym, a zew. uzywaja prawie wszyscy)
-
Witam,
Jestem abonentem plus lte od miesiaca. Posiadam limit transferowy 9 gb i ipluspobieracza od 00:00-09:00.
Dzisiaj zostala nalozona na mnie blokada, jak pisze smsa w celu sprawdzenia wykorzystanego przesylu otrzymalem odpwoiedz 4,5gb. Tak wiec dokladnie polowa i blokada?
Druga sprawa: W dniu 1.04 o godzinie 00:32 wyslalem smsa i stan wskazany na uzycie: 4 614 192kB, sms o 8:27 tego samego dnia czyli podczas okresu nielimitowanego pobierania w usludze: 5 376 911kB.
Dzieki z gory za pomoc pomoc!
ot: Tylko bez prima aprilisowych zartow prosze ;-)
Jestem abonentem plus lte od miesiaca. Posiadam limit transferowy 9 gb i ipluspobieracza od 00:00-09:00.
Dzisiaj zostala nalozona na mnie blokada, jak pisze smsa w celu sprawdzenia wykorzystanego przesylu otrzymalem odpwoiedz 4,5gb. Tak wiec dokladnie polowa i blokada?
Druga sprawa: W dniu 1.04 o godzinie 00:32 wyslalem smsa i stan wskazany na uzycie: 4 614 192kB, sms o 8:27 tego samego dnia czyli podczas okresu nielimitowanego pobierania w usludze: 5 376 911kB.
Dzieki z gory za pomoc pomoc!
ot: Tylko bez prima aprilisowych zartow prosze ;-)
- wojteks
- *** Administrator ***
Kiedy masz okres rozliczeniowy?robandzik pisze:Jestem abonentem plus lte od miesiaca
Część osób skarży się że iplusopobieracz nie działa na LTE więc nic innego jak reklamacja Ci nie pozostaje.robandzik pisze:Posiadam limit transferowy 9 gb i ipluspobieracza od 00:00-09:00.
Nie pomagam na PW!
-
16tego kazdego miesiaca wiec jestem w polowie. Pan w dziale wsparcia technicznego polecil reklamacje ale jest to troche irytujace ze skladanie reklamacji w niedziele mi psinco da.
- wojteks
- *** Administrator ***
Reklamacji na poczekaniu nie załatwiają, droga formalna nawet 30 dni trwa od zgłoszenia.robandzik pisze:ale jest to troche irytujace ze skladanie reklamacji w niedziele mi psinco da
Nie pomagam na PW!
-
Wiem, pracuje w handlu. Jednak w przypadku usług tego typu powinna być możliwość natychmiastowej weryfikacji i poprawy błędów. Klientem Plusa jestem od 8 lat i ostatnio strasznie stracili w moich oczach a ten LTE to będzie gwóźdź.wojteks pisze:Reklamacji na poczekaniu nie załatwiają, droga formalna nawet 30 dni trwa od zgłoszenia.
Offtopic: Znacie moze program do mierzenia ilosci przesylanych danych z mozliwoscia wyfiltrowania pluspobieracza na komputery MAC ?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-04-01, 14:39 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-04-01, 13:39 przez robandzik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
robandzik,
P.S Tych problemów jest najwięcej na sieci partnerskiej (CenterNetu,Aero2,Mobyland). 
Ja od 11 lat, też miałem kwiatki od 1-go marca (odpowiednie zgłoszenie reklamacyjne w toku), znikł mi zasięg HSPA (osobiście winę widzę w tej fuzji CP-Polkomtel i jakiejś reorganizacji obłożenia stacji, może jakaś usterka techniczna-tak tłumaczyli konsultanci).Wytrzymałem 20 dni użytkowania HSDPA, na szczęście mam router z Open-Wrt Gargoyle, modem obsługujący UMTS900/2100 E-367 , wymusiłem na nim obsługę wyłącznie UMTS900 i podłączyłem się do Aero2-transfer lepszy, ping niższy,stabilność gorsza, zasięg full -59dB. Działało to tydzień, po którym sieci Aero nie spodobała się moja karta i nie pozwalała jej na zalogowanie do sieci. Znów BOK, podanie nr karty ale na szybko nic-z tym że konsultant nie próbował mi wciskać bajek że może modem...ble,ble, ale powiedział krótko: "Polkomtel ma w tej chwili zawarte umowy z Aero2 i karta musi się logować-proszę o kontakt-nr tel. i o której można do pana jutro zadzwonić" . Zgłoszenie było wykonane wieczorem 21-22, a następnego dnia jak tylko przyszedłem z pracy to modem był już zalogowany i telefon o umówionej godzinie z zapytaniem czy już jest wszystko w porządku? Boję się tylko żeby firma nie przejęła standardów z CP (a niestety sygnałów o tym jest coraz więcej), ja na szczęście mam pole manewru bo mogę z korzystać z oferty konkurencji jak Polkomtelowi moje pieniądze zaczną śmierdzieć- zrobię to bez wahania i sentymentów.Klientem Plusa jestem od 8 lat i ostatnio strasznie stracili w moich oczach a ten LTE to będzie gwóźdź.

jareq
-
- Użytkownik forum
Smsem sprawdzisz dane z 3G nie LTE po co smsa wysyłac załóż sobie konto na plusonline i tam masz zużycie łącza podane. A co do LTE iplusopobieracz działa w wiekszosci przypadków ja zmieniając z 9 godzinnego na 12 godzinny dostalem smsa ze zostal zmieniony a w Plusie mieli nadal 9 godzinny. Zapuściłem sciaganie od 9 do 12 i transfer caly poszedl sobie. Oczywiscie reklamacja w toku ale Plus ma na to 30 dni wiec jak zawsze jest to bez sensurobandzik pisze:Druga sprawa: W dniu 1.04 o godzinie 00:32 wyslalem smsa i stan wskazany na uzycie: 4 614 192kB, sms o 8:27 tego samego dnia czyli podczas okresu nielimitowanego pobierania w usludze: 5 376 911kB.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-04-01, 16:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-04-01, 15:24 przez gombej, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Dostałem do testów internet LTE z plusa. Modem HUAWEI E398 LTE. Podłączam go pod usb. Wszystko się pięknie instaluje. W aplikacji początkowo pokzauje mi, że nie mam zasięgu, ale gdy wyłączam firewalla łapie zasięg tak z 3 kreski. Gdy klikam połącz wywala mi jednak komunikat, że nie udało się połączyć;/
Co może być źle? co sprawdzić? Po instalacji powinienem coś konfigurować? W instrukcji nic o tym nie piszą
Co może być źle? co sprawdzić? Po instalacji powinienem coś konfigurować? W instrukcji nic o tym nie piszą
-
- Użytkownik forum
Nic nie konfigurujesz jedynie możesz przeprowadzic zmiane z LTE na 3G Narzędzia>Ustawienia>Połaczenia APN i Łącz domyslnie APN ustaw LTE i w zaawansowanych mozesz dac tylko przeferowany rodzaj polaczenia LTE awaryjne brak. Ogólnie ja mieszkam od nadajnika okolo 300 metrów i mam na mapce plusa, że zasieg jest na zewnatrz budynków i korzystam z plusowkiej antenki za 39 zl bez niej mialem problemy z polaczeniem.
-
mapka plusa pokazuje, że na mojej ulicy jest zasięg nawet wewnątrz. Mimo tego tak jak pisałem wewnątrz mieszkania mnie nie łączy. Wyszedłem na balkon i tam o dziwo się udało. Złapało zasięg 4 kreski(z 5 możliwych). Wydaje się, że 4/5 kresek to bardzo dobry zasięg, a udało mi się tylko wejść na google i już zerwało połączenie. Powtórki nie przynosiły większych rezultatów bo łączyło mnie tylko na chwile.
Czy to normalne? z tego internetu nie da się korzystać bez dodatkowej anteny? nawet jak pokazuje, że mam dobry zasięg?
Czy to normalne? z tego internetu nie da się korzystać bez dodatkowej anteny? nawet jak pokazuje, że mam dobry zasięg?
-
- Mistrz bezprzewodowy
jak przysłowiowe jajko i kura, co było pierwszewojteks pisze:Tu można by ciągnąć dyskusję w nieskończoność.

a wracając do tematu, dostałem pierwszą fakturę i na fakturze jest:
APN z publicznym, dynamicznym IP
tyle w kwestii nazewnictwa
[ Dodano: 2012-04-02, 08:31 ]
da się, w Płocku są miejsca, gdzie w pomieszczeniu bez dodatkowych anten łączę się z LTE i jest OK, ale ogólnie rzecz biorąc częstotliwość 1800 MHz, jest już na tyle duża, że łatwo ulega tłumieniu np. przez murowane ściany, dlatego np. daja na próbę, aby każdy mógł sprawdzić w swojej lokalizacji jak jest z zasięgiem. W mieście to tak jest, że w jednym pokoju możesz mieć, a w drugim już nie, musisz sprawdzić, gdzie jest nadajnik, jakie są przeszkody itp, ale stosowanie anteny na zewnatrz jest w zasadzie wskazane w każdym przypadku (chyba, że nadajnik widać z okna, to wtedy może nie)modessef1 pisze:Czy to normalne? z tego internetu nie da się korzystać bez dodatkowej anteny?
-
- Mistrz bezprzewodowy
kmy, 
Zgadza się, bo bardziej precyzyjne to zewnętrzne IP-prywatne, zewnętrzne IP-publiczne tzn. takie z którym możemy się połączyć z dowolnego miejsca na świecie.a wracając do tematu, dostałem pierwszą fakturę i na fakturze jest:
APN z publicznym, dynamicznym IP

jareq
-
Problem "cudownie" się rozwiązał! Dzisiaj podirytowany ciągłym brakiem internetu LTE (lejek) zadzwonilem na BOK i powiedzialem milemu Panu ze do pupy z takim internetem skoro nie moge go uzywac z ich winy. Przelaczyl mnie do technikow zeby zaoferowac mi pakiet internetu za ktory bede musial dodatkowo zaplacic ale potem mi zwroca ale juz technik poinformowal mnie ze cudownie problem sie rozwiazal dla mojego numeru i juz internet po przeladowaniu bedzie dzialac. Oczywiscie powiedzialem milemu Panu ze gratuluje kanalu komunikacji i tego ze musialem czekac na taka prosta czynnosc 4 dni.
-
- Użytkownik forum
Mnie ta sieć już denerwuje wiecznie problemy i naciąganie klienta na koszty, żeby zamknąć jakis problem trzeba wykonać ze 3 telefony z konsultantem to jest 1,90x3. Po zamknieciu problemu przysylają Ci, że sprawa taka i taka została zamknięta wiecej info na 2601 i musisz następny telefon wykonac za 1,90 jednym słowem porażka
-
- Mistrz bezprzewodowy
gombej, 
Kto Ci nakazuje łączyć się extra płatnym 2601? Przecież możesz to zrobić:1- za free przez konto on-line, 2-łącząc się z innego nr 601102601, 3-mając aktywne konto VoIP Betamax za free z nr 224261000. Co do problemów to ja je widzę jedynie na sieci partnerskiej dostępnej zaledwie od paru miesięcy (sam miałem z tym problem-mam nadzieje że w ciągu kilku miesięcy uporają się już definitywnie z tymi wpadkami).Mnie ta sieć już denerwuje wiecznie problemy i naciąganie klienta na koszty, żeby zamknąć jakis problem trzeba wykonać ze 3 telefony z konsultantem to jest 1,90x3.

jareq