soft openwrt od obsego ostatnia wersja komp wpiety po lan 1Gb do routera , komp2 podlaczony po wifi n 300Mb w odl. 3m
Transfer pomiedzy kompami max 12MB/s dlaczego tak mało ?
Czytam caly czas o tym N draft i chyba cała ta technologia to o bajki mozna rozbić
Zrobiłem test i polaczylem sie jeszcze neetbokiem ao722 on ma tylko n-lite 150MB i transfer ten sam
O co chodzi w tej całej technologi 300MB ze tak wolno czy to tylko marketing na pudle od routera ?
devb pisze:Transfer pomiedzy kompami max 12MB/s dlaczego tak mało ?
Mało? Toż to prawie max, ja np. w bloku nie zobaczyłem takiej prędkości nawet przez chwilę.
devb pisze:Zrobiłem test i polaczylem sie jeszcze neetbokiem ao722 on ma tylko n-lite 150MB i transfer ten sam
O co chodzi w tej całej technologi 300MB ze tak wolno czy to tylko marketing na pudle od routera ?
key pisze:Pelna N bedzie miala transfer ~2x wyzszy od 150 - jesli bedzie kompletna i komatybilna.
I to jest właśnie pełna N.
Dużo więcej na 2.4 GHz się nie wyciągnie.
Mi w żelbetowej piwnicy (można rzec "sterylnej" radiowo) pomiędzy dwoma T-Linkami w 2x2 MIMO i 40 MHz szło ok. 130 Mbps.
Kolega pisze o karcie 150, ktora ze wzgledu na brak MIMO nie wyciagnie pelnej szybkosci. MIMO buduje dwa niezalezne kanaly, kazdy z nich po 150 - wiec tak jak pisalem - 300 bedzie w praktyce okolo 2x szybsza od jednostrumieniowej MISO.
Patryk pisze:Mi w żelbetowej piwnicy (można rzec "sterylnej" radiowo) pomiędzy dwoma T-Linkami w 2x2 MIMO i 40 MHz szło ok. 130 Mbps.
Netto w.g. teorii ~120 Mbps. Wiec u ciebie lekko lepiej niz mozliwe
W pierwszym poście jest screen który świadczy jednoznacznie o użytej karcie 300, czyli co najmniej 2T2R i 40 MHz.
[ Dodano: 2012-04-01, 13:18 ]
key pisze:Netto w.g. teorii ~120 Mbps. Wiec u ciebie lekko lepiej niz mozliwe
Cóż, tyle było.
Teoria mówi tylko o 120 Mbps ?
Przy 20 MHz (klientem jest stary Intel) i dobrych wiatrach wyciągam maks. około 65-70 Mbps, oczywiście HDX.
devb pisze:polaczylem sie jeszcze neetbokiem ao722 on ma tylko n-lite 150MB
Patryk pisze:Cóz., tyle by?o.
Nie kwestionuje - troche mozna nadrobic roznymi ustawieniami, ortogonalnoscia kanaloe i jakoscia eteru. W piwnicy mozesz miec prawie ze warunki komory bezechowej.
Patryk pisze:Teoria mówi tylko o 120 Mbps ?
Po uwzglednieniu calego overheadu, netto w granicy 120 Mbps. W przekazach WiFi jest duzo roznego dodatkow zajmujacych pasmo.