Połączenia głosowe przez modem USB

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
damien
Początkujący użytkownik forum

Połączenia głosowe przez modem USB

Post autor: damien »

Witajcie,

Chciałbym mieć możliwość wykonywania połączeń przez modem GSM podłączany do komputera przez USB.

Do modemu chciałbym włożyć kartę SIM od T-Mobile, z ofertą nieograniczonych rozmów do wszystkich sieci.
Z komputera chciałbym wybierać numer telefonu i rozmawiać za pomocą słuchawek z mikrofonem.
Dodatkowo potrzebuję, aby te wszystkie połączenia były automatycznie nagrywane.

Czy da się to zrobić?
Potrzebowałbym polecenia jakiegoś dobrego modemu (potrzebuję go wyłącznie do rozmów głosowych). Tydzień temu kupiłem Huawei E3131 i okazuje się, że nie działają na nim połączenia głosowe.
Jaki program do tego będzie najlepszy? Słyszałem, że TopNet Info bije na głowę Mobile Partnera, ale może znajdzie się coś ciekawszego do wybierania połączeń telefonicznych?
Czy macie jakiś pomysł, jak można automatycznie nagrywać te połączenia na HDD komputera?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Połączenia głosowe przez modem USB

Post autor: Patryk »

Czyli jednym słowem chcesz urządzić Call Center ?
Odradzam - raz z powodu taryfy, której do tego chcesz użyć (operator zacznie się czepiać, są na to odpowiednie zapisy w umowie), a dwa że jakość voice przez modem nie jest zbyt ciekawa - Ty lub Twoi pracownicy nie będą mieli zbyt dobrych warunków pracy.
damien

Tak, ma to być call center, jednak na mniejszą skalę, niż zwykle - ok. 2-3h dzwonienia dziennie.

Jeśli chodzi o taryfę, masz na myśli specyfikę wykorzystania abonamentu czy chodzi Ci o generowanie obciążenia? Nie czytałem jeszcze regulaminu, ale wątpię żeby coś takiego było zabronione. W końcu po to się kupuje droższy abonament, żeby więcej dzwonić.

A czy znasz jakieś inne urządzenie, które zapewni dobrą jakość połączeń z komputera przez kartę SIM?

[ Dodano: 2012-04-01, 22:27 ]
Hej, w Warunkach nic nie piszą o limitach wykorzystania usługi. :)
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... lefonu.pdf
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

damien pisze:ok. 2-3h dzwonienia dziennie.
ZTCW nie chodzi o czas, tylko o ilość numerów, na które się dzwoni - "czerwona lampka" może się zapalić gdy wykonasz więcej niż kilkadziesiąt połączeń na różne numery w krótkim czasie, i wtedy jesteś już pod obserwacją operatora.
Jeśli klauzul traktujących o "połączeniach na masową skalę", czy bezpośrednio o Call Center jako takim nie ma w regulaminie promocji, to na pewno znajdziesz je w ogólnym regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych.
Oczywiście zaryzykować można, za pierwszym razem raczej umowy rwać nie będą, jeśli na prawdę nie będzie to dzwonienie na dużą skalę.

[ Dodano: 2012-04-02, 10:12 ]
damien pisze:A czy znasz jakieś inne urządzenie, które zapewni dobrą jakość połączeń z komputera przez kartę SIM?
Nie znam niestety.
damien

Dzięki Patryk, przed podpisaniem umowy dokładnie zorientuję się jak sprawa wygląda.

Co do urządzenia, znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/bramka-gsm-zte-rl500- ... 29598.html (link niebawem wygaśnie, więc dla potomnych: bramka GSM ZTE RL500).

Pozdrawiam
straszliwiec

Post autor: straszliwiec »

damien pisze:Witajcie,

Chciałbym mieć możliwość wykonywania połączeń przez modem GSM podłączany do komputera przez USB.

Do modemu chciałbym włożyć kartę SIM od T-Mobile, z ofertą nieograniczonych rozmów do wszystkich sieci.
Z komputera chciałbym wybierać numer telefonu i rozmawiać za pomocą słuchawek z mikrofonem.
Dodatkowo potrzebuję, aby te wszystkie połączenia były automatycznie nagrywane.

Czy da się to zrobić?
Potrzebowałbym polecenia jakiegoś dobrego modemu (potrzebuję go wyłącznie do rozmów głosowych). Tydzień temu kupiłem Huawei E3131 i okazuje się, że nie działają na nim połączenia głosowe.
Jaki program do tego będzie najlepszy? Słyszałem, że TopNet Info bije na głowę Mobile Partnera, ale może znajdzie się coś ciekawszego do wybierania połączeń telefonicznych?
Czy macie jakiś pomysł, jak można automatycznie nagrywać te połączenia na HDD komputera?

mam modem huawei e3131. mozna przez niego wykonywac połaczenia głosowe. przeczytaj tu : http://forum.jdtech.pl/Watek-huawei-e3131-voice-feature
ODPOWIEDZ