HUAWEI E5830 karta z Orange Free a modem z era Blueconnect

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cieply16
Początkujący użytkownik forum

HUAWEI E5830 karta z Orange Free a modem z era Blueconnect

Post autor: cieply16 »

Witam po przeszukaniu forum niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem i chciałem założyć nowy temat. Posiadam kartę sim z internetem orange free i modem huawei e5830 z ery Blueconnect po włożeniu karty do modemu pojawia się napis orange i jest zasięg z sieci, komputer łączy się z modemem ale nie ma dostępu do internetu. Pojawia się okno startowe z blueconnect i prosi o hasło do zalogowania myślałem że może to być pin do karty albo hasło wifi. Czy jest możliwe że internet będzie działać jeżeli zastosuję jakiś inny program do łączenia z internetem przez ten modem czy jest inna opcja że modem posiada jakieś blokady?. Proszę o w miarę dokładna odpowiedź ponieważ jestem zielony w temacie modemów wifi gsm.
Z góry dzięki. :)
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: HUAWEI E5830 karta z Orange Free a modem z era Blueconnect

Post autor: clamaranop »

A jesteś pewny że modem nie ma simlocka ??

Simlock jest blokadą modemu że działa tylko z internetem jednej sieci.
cieply16

Właśnie nie wiem czy jest simlock jeżeli ładuje się nazwa sieci i jest jej zasięg to nie wiem czy jest czy nie ma, jest taka możliwość że karta się zalogowała a modem mam simlocka?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

cieply16 pisze:jest taka możliwość że karta się zalogowała a modem mam simlocka?
Raczej nie, błędu upatrywałbym w ustawieniu "APN" bo dla T-Mobile może być inne niż dla OF.
Nie pomagam na PW!
cieply16

w takim razie czy jest taka możliwość aby samemu w domu "przerobić" ten modem aby działał mi w orange free jeżeli tak to prosiłbym o instrukcje jak to zobić jak ktoś się na tym zna.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Potrafisz się na niego zalogować?
Nie pomagam na PW!
cieply16

Po podłączeniu do komputera modem się zainstalował i przy pierwszej próbie wyskoczyła mi strona startowa Blueconnect, było okienko do wpisania jakiegoś hałsa ale pin i hasło do modemu do wifi nie działało.
wibi
Stały użytkownik forum

Post autor: wibi »

Modem a właściwie Router WiFi E5830 wymaga jak gdyby dwóch operacji szczególnie gdy chce się korzystać z WiFi.Pierwsza to połączenie Routera e5830 z siecią GSM (np.HSDPA) co powinno dziać się automatycznie gdy Modem-Router jest ustawiony do łączenia i nie ma pinu na karcie SIM, wówczas po włączeniu połączenie z siecią GSM odbywa się automatycznie druga operacja to połączenie przez sieć WiFi konkretnego urządzenia z Routerem.W tym wypadku należy przy konfiguracji modemu ustawić "nazwę sieci" a sieć zabezpieczyć hasłem-kluczem i to wszystko ustawia się przy połączeniu kablowym PCta z Modemem-Routerem.Gdy mamy to ustawione a modem-router działa "samodzielnie" i wysyła sygnał WiFi który znajduje urządzenie które chce uzyskać dostęp do internetu.Klikasz wówczas (po znalezieniu sieci o nazwie jaką nadałeś w trakcie konfiguracji routera) tą nazwę-połącz i wpisujesz hasło też wcześniej ustawione.Urzadzenie uzyskuje z routera adres sieciowy a po uzyskaniu masz połączenie z siecią.
ODPOWIEDZ