Zasięg na wsi i co wybrać ???????

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tajson1
Początkujący użytkownik forum

Zasięg na wsi i co wybrać ???????

Post autor: tajson1 »

Witam wszystkich :)

Poszukuję urządzenia modem i router w jednym, który posiadał będzie slot na kartę sim (internet z plusa) i wejście na antenę zewnętrzną. Mieszkam w domku jednorodzinnym i sygnał ma latać po wifi.

Dzwoniłem do kilku sklepów ale chyba moje oczekiwania są zbyt wysokie:) Będę wdzięczny za udzielenie jakiejkolwiek konstruktywnej odpowiedzi.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
witoj
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Zasięg na wsi i co wybrać ???????

Post autor: witoj »

A masz zasięg Plusa (szybki) ? by modem i router mógł latać :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

tajson1 pisze:modem i router w jednym, który posiadał będzie slot na kartę sim (internet z plusa) i wejście na antenę zewnętrzną.
Huawei b260a, b970a, będzie problem z dostępem do UMTS900.
Nie pomagam na PW!
tajson1

Z anteny na dachu mam HSPA+ dwie kreski i przełącza się na 3G czasem ( też dwie kreski). Sprawdzałem na antenie dookólnej tej standardowej od operatora ( tylko taką można zwrócić).

HSPA+ lata na 900Mhz - informacja od operatora PLUS

Mam wcześniejszy model E5 i to z zsięgiem WIFI w domku to koszmar.

Wynalazłem takie coś dzisiaj: Ovislink 3G Air (do domku powinien wystarczyć), do tego E173 bądź inny ale nie mogę znaleźć czy będzie działał z modemami plusa E353 i E398 + antena zewnętrzna (jaka ??? - kabla bedzie około 11 metrów).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

tajson1 pisze: mam HSPA+ dwie kreski i przełącza się na 3G czasem
To normalne zachowanie modemu.
Nie pomagam na PW!
Wasserman
### BAN ###

Post autor: Wasserman »

Jaki budżet na samą antenę zewnętrzną posiadasz? Bo w kwestii modemu,to tutaj nie widze żadnego problemu,ale dodatkowa opcja anteny zawsze się przyda i podniesie zasięg.
tajson1

Z tego co troszkę patrzyłem to antenę do 200zł można już kupić (tylko jaką?); paraboliczna, kierunkowa ??

Jestem w trakcie testów: antena dookólna (3G/HSPA+ = dwie kreski) + E173 i router CERBERUS. Zestaw ten działa bez problemu w mieście, po przyjeżdzie na wieś (3km od bts) zasięg jak wyżej i: modem na lapku film np. youtube bez zacinek, ale jak daję pod router to nie mam nic( żadnego połączenia z siecią mimo, iż modem stoi na 3G). Zgłupiałem już i nie wiem czego się czepnąć:):)

Może macie jakieś sugestie?????
Pozdrawiam i WESOŁYCH
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

tajson1 pisze:Z tego co troszkę patrzyłem to antenę do 200zł można już kupić (tylko jaką?); paraboliczna, kierunkowa ??
Antena oczywiście panelowa - kierunkowa, jak jesteś na wsi to żadne dookólne. Jeśli testujesz antenę dookólną typu patyk(bat), to wiedz, że jest świetna. Do drapania po plecach.
Co do braku połączenia w routerze - czy aby na pewno masz dobry APN i inne takie?
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
tajson1

Bardzo dobrze zdaje sobie sprawę, że patyk do drapania po plecach, ale tylko taki mogłem pożyczyć.

Co do ustawień to zestaw ten w mieście działa bez zarzutu, a jak tylko zabieram do domu to modem na takim patyku w lapku daje radę bez problemu. Sprawa się zmienia jeśli podpinam go do routera, widzę go mogę się połączyć, ale nie mam możliwości przeglądania sieci:(:( I żadnych ustawień nie zmieniam, może router potrzebuje silniejszego sygnału ??? Nie wiem o co chodzi, a kupić i zostać z ręką w nocniku to żadna sztuka.
ODPOWIEDZ