Dlink dir-300 dd-wrt b1 - problem z konfiguracją APClient

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
atezet
Początkujący użytkownik forum

Dlink dir-300 dd-wrt b1 - problem z konfiguracją APClient

Post autor: atezet »

Witam wszystkich,

to mój pierwszy post na tym forum - i mam nadzieję, że nie ostatni :)

Przechodząc do tematu - mam problem z przekazaniem internetu do komputera po kablu w konfiguracji:

AP >(wifi) > APC > (ethernet) > PC

Mój sprzęt:
AP - Router Netgear DGN1000 podłączony do neostrady (ADSL)
APC - Dlink Dir-300 ver. b1 z dd-wrt v24 preSP2
PC - stacjonarka z Win XP

Udało mi się połączyć Dlinka do sieci po wifi jako APC - jest widoczny na mapie sieci i Netgear go "widzi". Korzystałem z tej instrukcji ustawienia:
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Client_Bridged

Niestety jednak nie mogę złapać internetu na PC podłączonym po kablu do Dlinka - komputer dostaje IP z sieci, ale nie ma połączenia z internetem.

Dodam tylko, że do Netgear'a podłączonych jest po wifi 4 inne urządzenia i internet działa. Chcę połączyć wszystkie urządzenia w 1 sieć - tak, aby wszystkie na wzajem się widziały.

Z góry dzięki za każdą pomoc :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Dlink dir-300 dd-wrt b1 - problem z konfiguracją APClient

Post autor: ja.michal »

Musisz podać adres bramy czyli IP routera. Może być potrzebny również adres DNS, ale sprawę powinno załatwić wpisanie tego samego adresu co bramy.

Konkludując - musisz ustawić na PC stałe IP z puli z adresem bramy (IP routera).
atezet

Niestety nie pomogło:
- podałem statyczny IP na PC 192.168.0.101
- wpisałem jako bramę IP netgear'a (u mnie 192.168.0.1),
- zakres IP z DHCP Netgear'a jest od 2 do 254

Netu na stacjonarnym nadal brak. Dodam, że stacjonarny nie jest widoczny na mapie sieci (tak jakby Dlink dalej nie przepuszczał...)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

atezet, a DNS? W ogóle pingi nie idą?
atezet

Pingi ze stacjonarki do sieci w ogóle nie idą - próbowałem pingować Netgear'a i dowolne inne urządzenie w sieci. Traci wszystkie pakiety.

DNS nie ustawiałem na stacjonarce - nie wiem jakie ustawić. Na żadnym urządzeniu nie ustawiałem. Na Netgear ustawiałem tylko DNS do połączenia z Neo.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Coś tutaj nie gra. Aaa. Dlink ma ustawione stałe IP i adres bramy? Działa jako AP Client?

[ Dodano: 2012-03-31, 02:25 ]
Jak ma Dlink stały adres i bramę to PC powinien zadziałać na DHCP.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

atezet pisze:Udało mi się połączyć Dlinka do sieci po wifi jako APC - jest widoczny na mapie sieci i Netgear go "widzi"
To coś nie tak, zrób z niego normalnego AP Clienta a nie "bridge", wtedy D-Link powinien połączyć się z Netgearem. Druga sprawa to IP po stronie LAN Netgeara i D-Linka, muszą być z różnych podsieci.
Nie pomagam na PW!
atezet

ja.michal pisze:Jak ma Dlink stały adres i bramę to PC powinien zadziałać na DHCP.
Na Dlinku konfiguracja wygląda tak:
- adres lan: 192.168.0.2
- adres bramy: 192.168.0.1 (czyli adres Netgear'a)
- DHCP włączony (w instrukcji nie było nic, żeby go wyłączać) z ustawieniami domyślnymi dd-wrt (limit do 50 klientów, przydzielanie ip od 192.168.0.100)

Działa jako Client z dodatkowo zaznaczoną opcją "bridged"

wojteks pisze:To coś nie tak, zrób z niego normalnego AP Clienta a nie "bridge", wtedy D-Link powinien połączyć się z Netgearem. Druga sprawa to IP po stronie LAN Netgeara i D-Linka, muszą być z różnych podsieci.
Ale wówczas PC nie będzie widoczny dla innych komputerów w tej samej sieci... czy to jedyna możliwa opcja?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

atezet pisze:Ale wówczas PC nie będzie widoczny dla innych komputerów w tej samej sieci.
Nie wiem czy dd-wrt ma możliwość tylko AP Client/switch bo takiej funkcjonalności potrzebujesz. Może bridge powinno odnosić się do LAN i WiFi żeby to był APC i switch.
Nie pomagam na PW!
atezet

@wojteks: nie do końca rozumiem, co napisałeś...

Nie wiem, czy to co mam aktualnie wybrane to APC / switch i nie wiem, czym to sie różni od APC i switch :)

Załączam screeny aktualnych ustawień Dlinka z dd-wrt.

Oprócz aktualnego trybu "Client" z opcją "bridged" mogę wybrać jeszcze:
- AP
- Ad hoc
- Repeater
- Repeater bridge

Celem jest to, aby Dlink odbierał internet po wifi z Netgear'a - i to jak sądzę udało się osiągnąć - Dlink jest widoczny w sieci (widzę go na mapie, ale nie mogę go spingować) - i przesyłał dalej po kablu do PC.

Wg tego co czytałem o trybach w dd-wrt: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Linking_Routers - odpowiedni tryb, to Client Bridge, który wprowadzam. Najwyraźniej jednak instrukcja jest niekompletna - bo nie działa ;)

Nie wiem, co mam zmienić w ustawieniach / gdzie leży błąd / problem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

atezet pisze:Oprócz aktualnego trybu "Client" z opcją "bridged" mogę wybrać jeszcze
Przetestuj z "Unbridged".

Nie znam DD-wrt i więcej nie pomogę.
Nie pomagam na PW!
atezet

Niestety zaznaczenie opcji "Unbridged" nie pomogło.

Co więcej, przy zaznaczeniu tej opcji pojawiają się kolejne, wcześniej niedostępne:
- multicast forwarding (enable / disable)
- IP Adress (tylko czego???)
- Subnet Mask (tu wiadomo - wpisywałem to co wszędzie)

W IP próbowałem wpisać chyba wszystko - adres kompa, adres AP (netgear), adres klienta (Dlink) - nie pomogło. Próboałem także rozmaitych ustawień "multicast forwarding" przy kolejnych IP... i nic.

Zaczynam podejrzewać, że efekt który chcę osiągnąć jest po prostu niemożliwy przy sprzęcie z którego korzystam... Problem nie tkwi w samym dd-wrt, który wg instrukcji powinien dać się tak ustawić, tylko w Dlinku dir300 verB1, który nie ogarnia tego sprzętowo...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

atezet pisze:Najwyraźniej jednak instrukcja jest niekompletna - bo nie działa ;)
Opcje, ze masz niekompatybilny z soba sprzet lub bug w sofcie brales pod uwage?
Nie pomagam na PW.
atezet

key pisze:Opcje, ze masz niekompatybilny z soba sprzet lub bug w sofcie brales pod uwage?
Jak najbardziej - z resztą napisałem to w ostatnim poście :)

Niestety do Dlinka dir-300 verB1 nie ma innego alternatywnego softu. Akurat ta konkretna wersja tego routera jest - z tego co czytałem w sieci - na chipsecie "Artheos", na którym większość alternatywnych softów po prostu nie działa (szukałem Tomato i OpenWRT na ten konkretny model - nie znalazłem nigdzie...).

Sądzę więc, że mój problem jest stricte sprzętowy i przeskoczyć się nie da...

Tego, czy w samym dd-wrt w wersji której użyłem (v24 preSP2) jest bug niestety sprawdzić nie mogę - to jedyna wersja tego softu dostępna na ten konkretny model Dlinka.

Cóż - w moim wypadku temat kończę zamówieniem karty wifi do stacjonarki. Proponuje zostawić powyższy topic "ku przestrodze" tych, którzy będą próbowali podobnych "eksperymentów" na Dlink dir-300 verB1 :)
mieciu7676

Post autor: mieciu7676 »

atezet pisze:Niestety do Dlinka dir-300 verB1 nie ma innego alternatywnego softu. Akurat ta konkretna wersja tego routera jest - z tego co czytałem w sieci - na chipsecie "Artheos", na którym większość alternatywnych softów po prostu nie działa (szukałem Tomato i OpenWRT na ten konkretny model - nie znalazłem nigdzie...).
Działa!! Mam tego samego Dlinka co ty i działa- ustawiłem go w dd-wrt jako:
Repeater Bridge, oczywiście ręczni wpisałem adres routera do którego się łączę dlinkiem, jak i dns i bramę też routera. Standard wireless ustawiłem bg-mieszana, ssid ten sam (w końcu to repeater) i kanał wireless musiałem ustawić ten sam co router. Konfiguracja sieci: Most Pokazywanie SSID włączone. Wszystko ładnie działa....
Komputer za dlinkiem musi mieć sztywne IP ale po zestawieniu połączenia spróbowałem na kompie DHCPa i pobrał z routera IP jak i całą resztę oczywiście.
Nie wiem czy to ważne ale wyłączyłem w Dlinku WANa- oczywiście w sekcji IP-routera w Dlinku ustawiłem sztywne IP - jakieś wolne w mojej sieci- brama i DNS na router.

Ot i tyle - działa :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-09-04, 17:11 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-09-04, 16:11 przez mieciu7676, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ