[NEWS] UKE: 1800 MHz - 5 bloków po 5 MHz

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

[NEWS] UKE: 1800 MHz - 5 bloków po 5 MHz

Post autor: ja.michal »

W połowie maja UKE chce rozpocząć konsultacje dla przetargu 1800 MHz. Przetarg - jeden, a nie jak wcześniej konsultowano dwa - ma zostać ogłoszony w połowie lipca, a wyłonienie zwycięzców powinno nastąpić w listopadzie.

Zakładam, że będzie to jeden przetarg, a nie jak pierwotnie zakładano, w nieformalnych prekonsultacjach, dwa przetargi. (...) Będzie oferowanych pięć pakietów po 5 MHz, czyli będzie mogło być maksymalnie pięciu zwycięzców - powiedziała prezes UKE Magdalena Gaj.

Wyjaśniła, że częstotliwości 1800 MHz zostaną rozdysponowane w wyniku przetargu dlatego, że UKE bierze pod uwagę kryterium konkurencyjności.

Przy 1800 MHz wszyscy będą mieli takie same prawa jeśli chodzi o kryterium konkurencyjności. Dla mnie ważne też będzie kryterium inwestycji, które rzeczywiście zostaną poniesione, czyli gwarancji. Patrząc na doświadczenie regulatora do tej pory - brało się zobowiązania podmiotu w trakcie przetargu, a później podmioty składały wniosek o przesunięcie terminu realizacji i zazwyczaj przy racjonalnym uzasadnieniu uzyskiwały to przesunięcie. Natomiast teraz częstotliwości jest coraz mniej, stoimy na progu wykonania Europejskiej Agendy Cyfrowej i nie stać nas już na to, żeby sprzedawać częstotliwości, po to żeby leżały na półkach. Chciałabym stawiać na poważne podmioty, które zadeklarują inwestycje i poprą to chociażby gwarancjami bankowymi, z których będzie wynikało, że jeśli w określonym terminie nie wykonają tych zobowiązań, to zostaną poniesione skutki finansowe, a ja później cofam rezerwację częstotliwości - dodała.

Na przełomie I i II półrocza 2013 roku powinny odbyć się aukcje (już nie przetargi) na częstotliwości 800 i 2600 MHz, gdzie jedynym kryterium będzie cena. UKE ocenia, że z samej aukcji na 800 MHz budżet może uzyskać około 1,5-3,0 mld zł.
Źródło
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: [NEWS] UKE: 1800 MHz - 5 bloków po 5 MHz

Post autor: Maciek764 »

Jeżeli na obecnym hardware Playa da się odpalić DCS/LTE (a słyszałem że tak) to kryterium inwestycyjne nie powinno być dla nich dużym problemem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: [NEWS] UKE: 1800 MHz - 5 bloków po 5 MHz

Post autor: ja.michal »

Jeśli zaplecze finansowe będzie to pewnie nie będzie problemu. Tak czy inaczej wypadałoby, żeby Play miał chociaż trochę tego 1800MHz.
ODPOWIEDZ