Siec w domu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sterownik
Użytkownik forum

Siec w domu

Post autor: sterownik »

Prosze was o pomoc w stworzeniu u mnie sieci. Mam juz dosc kabli i musze ich sie pozbyc. Mam dosc duzy dom i podworko i troche urzadzen wiec potrzebuje 3 routerow czy tez innych urzadzen (nie znam sie na tym wiec pytam). To ich specyfikacja:

1. Urzadzenie głowne. <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> router. Bedzie umieszczone w korytarzu tuz przy wyjsciu kabla internetowego.
- musi wisiec
- dobrze by bylo zeby bylo nie duze
- by mialo wejscie usb na router komorkowy by w razie awari kabla mozna bylo podzielic play czy orange
- no i oczywiscie dawac wifi :)

2. Router czy access point. Umieszczony w moim pokoju 7m od glownego routera (1 sciana)
- musi lapac wifi z korytarza i dawac go po kablu do pc, drukarki, tv
- musi miec wejscie na antenke (bacik) ktory wystawiam za okno by na dosc dlugim podworku bylo eleganckie wifi

3. Router czy access point. Umieszczony w salonie 10m od glownego routera (2 sciany)
- musi lapac wifi z korytarza i dawac go po kablu do tv, tunera
- dawac wifi na ta czasc domu

Mysle ze dobrze by bylo by caly zestaw byl z jednej firmy. Sprzet ze sredniej lub wyzszej polki, priorytet to jakosc i bezproblemowosc w urzytkowaniu.

Prosze o pomoc w doborze sprzetu
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Siec w domu

Post autor: wojteks »

sterownik pisze:Bedzie umieszczone w korytarzu tuz przy wyjsciu kabla internetowego.
Co to za łącze? Ethernet czy ADSL?
sterownik pisze: by mialo wejscie usb na router komorkowy
To ogranicza wybór.

Ad2. Potrzebujesz 2 urządzenia: AP Client ze switchem (powiedzmy Ovislink WL5470) i dodatkowy AP żeby było dobrze.

Ad3. Tak samo.
Ostatnio zmieniony 2012-04-05, 11:21 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
sterownik
Użytkownik forum

Co to za łącze? Ethernet czy ADSL?
Mam neo 6mb wiec to chyba Ethernet :?
Ad2. Potrzebujesz 2 urządzenia: AP Client ze switchem (powiedzmy Ovislik WL5470) i dodatkowy AP żeby było dobrze.
Ovislik WL5470 to jakis starszy dobry model? bo nawet na allegro go nie ma
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sterownik pisze:Mam neo 6mb wiec to chyba Ethernet
Masz modem ADSL i przez USB podłączenie do komputera czy już jakiś router/modem z wyjściem ethernet?
sterownik pisze: bo nawet na allegro go nie ma
Coś kiepsko szukasz mimo mojej literówki w nazwie http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ory=0&sg=0
Nie pomagam na PW!
sterownik
Użytkownik forum

Masz modem ADSL i przez USB podłączenie do komputera czy już jakiś router/modem z wyjściem ethernet?
Teraz mam na tym miejscu
2. Router czy access point. Umieszczony w moim pokoju 7m od glownego routera (1 sciana)
- musi lapac wifi z korytarza i dawac go po kablu do pc, drukarki, tv
- musi miec wejscie na antenke (bacik) ktory wystawiam za okno by na dosc dlugim podworku bylo eleganckie wifi
router Tp-Link TL-WR543G i kablem polaczony przez karte sieciwa PCet i drukarka. Ten router moge urzyc do budowy nowej sieci ale tez moge sprzedac.
Priorytetem jest tu jakosc i realizacja moich wymagan
Coś kiepsko szukasz mimo mojej literówki w nazwie http://allegro.pl/listing...category=0&sg=0
Tak masz racje :ok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sterownik pisze:TL-WR543G i kablem polaczony przez karte sieciwa PCet i drukarka.
Nadmiar routerów w sieci to problem, możesz go użyć jako AP/Switch ale musisz jakiegoś AP Clienta dokupić (może mieć tylko 1 gniazdo LAN).
Zamiast AP Clienta pomyśl o kablu albo DLAN

Jako główny router z modemem ADSL możesz użyć jakiegoś Netgear/Linksys/Tp-Link/Draytek najlepiej żeby miał podział pasma i dobry QoS.
Nie pomagam na PW!
sterownik
Użytkownik forum

Nadmiar routerów w sieci to problem, możesz go użyć jako AP/Switch ale musisz jakiegoś AP Clienta dokupić (może mieć tylko 1 gniazdo LAN).
Zamiast AP Clienta pomyśl o kablu albo DLAN
Sorry nie rozumiem :cry:
Powtorze jesli moj stary router niepasuje/komplikuje to olac go. Kupie 3 urzadzenia byle bylo dobrze.
Jako główny router z modemem ADSL możesz użyć jakiegoś Netgear/Linksys/Tp-Link/Draytek najlepiej żeby miał podział pasma i dobry QoS.
To poto tu pisze by ktos mi poradzil jaki model. Nie wiem co to podział pasma i dobry QoS
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sterownik pisze: Kupie 3 urzadzenia byle bylo dobrze.
Mają być w 802.11G (do 54Mbps) czy 802.11n (do 300Mbps)?
Nie pomagam na PW!
sterownik
Użytkownik forum

Mają być w 802.11G (do 54Mbps) czy 802.11n (do 300Mbps)?
<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy dobrze rozumiem, <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> przez najblizsze 6mies. mam neo 10mb ale w przyszlości mam mozliwość podłączenia światłowodu 40-80mb i jesli to oto chodzi to chce zrobic tak by za kilka miechow nic nie zmieniac
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sterownik pisze:ale w przyszlości mam mozliwość podłączenia światłowodu 40-80mb
No to potrzebujesz modem z portem WAN Ethernet i zewnętrzny modem ADSL z wyjściem ethernet. Powiedzmy Netgear WNDR3700 i do tego kompatybilny AP Client, switch i drugi AP (żeby siał na zewnątrz).

Lepszym rozwiązaniem zamiast AP Clienta by był DLAN ( http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... =powerline ) a wtedy switch w drugim pokoju żeby podłączyć kilka urządzeń kablowo.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ