Co wybrać? Pilne- proszę o odpowiedzi.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Co wybrać? Pilne- proszę o odpowiedzi.
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam bardzo ważne pytanie i prosiłbym o odpowiedzi.
A więc tak. Mam internet radiowy 0.5 Mb/s 2.4 GHz, czasem 1Mb/s 2.4 GHz od miejscowego dostawcy podłączony bezpośrednio od anteny kablem do karty sieciowej (strasznie słabo mi to chodzi).
Nie mam innego wyboru co do internetu np. neostrada odpada.
I teraz moje pytanie: Czy jeżeli chciałbym zmienić to moje podłączenie na podłączenie z wykorzystaniem routera dałby to coś? Byłaby jakaś poprawa stabilności internetu?
Jakie mniej więcej byłyby koszta zmiany i jakie urządzenia musiałbym zakupić?
Proszę o szybkie odpowiedzi.
Pozdrawiam Paweł.
Mam bardzo ważne pytanie i prosiłbym o odpowiedzi.
A więc tak. Mam internet radiowy 0.5 Mb/s 2.4 GHz, czasem 1Mb/s 2.4 GHz od miejscowego dostawcy podłączony bezpośrednio od anteny kablem do karty sieciowej (strasznie słabo mi to chodzi).
Nie mam innego wyboru co do internetu np. neostrada odpada.
I teraz moje pytanie: Czy jeżeli chciałbym zmienić to moje podłączenie na podłączenie z wykorzystaniem routera dałby to coś? Byłaby jakaś poprawa stabilności internetu?
Jakie mniej więcej byłyby koszta zmiany i jakie urządzenia musiałbym zakupić?
Proszę o szybkie odpowiedzi.
Pozdrawiam Paweł.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Co wybrać? Pilne- proszę o odpowiedzi.
Na 99,9% nie będzie lepiej.ULTR93 pisze:Byłaby jakaś poprawa stabilności internetu?
Koszta rzędu 200-300zł, najlepiej zapytaj dostawcy jakie rozwiązanie poleca w jego sieci. Optymalne rozwiązanie to przejście na 5GHz i użycie CPE (zintegrowany AP z anteną). Jak nie będziesz wiedział wszystkiego to urządzenia w ciemno nie kupuj.ULTR93 pisze:Jakie mniej więcej byłyby koszta zmiany i jakie urządzenia musiałbym zakupić?
Nie pomagam na PW!
-
Dlaczego router nie poprawiłby łącza?
Kolega ma od tego samego dostawcy i ma właśnie zrobione tak jak ja chciałbym mieć, czyli router. U niego śmiga super, pingi w miarę ogarnięte, czyli przy graniu w CS 60-70 ms. Poza tym strony wczytują się u niego odpowiednio jak dla netu 1Mb/s.
Czysto, bez zakłóceń. Ten sam system operacyjny, ta sama antena i też ma 2.4 GHz.
Przeinstalowałem kartę sieciową (mam TL-LINK TL-WN550G/TL-WN551G 54 Mbps) nic nie pomogło. DNS mam ustawione automatycznie, pracownik dostawcy był u mnie, ale kompletnie się nie zna. System Windows 7.
Zastanawia mnie tylko dlaczego kolega ma super łącze, a ja nie.
Kolega ma od tego samego dostawcy i ma właśnie zrobione tak jak ja chciałbym mieć, czyli router. U niego śmiga super, pingi w miarę ogarnięte, czyli przy graniu w CS 60-70 ms. Poza tym strony wczytują się u niego odpowiednio jak dla netu 1Mb/s.
Czysto, bez zakłóceń. Ten sam system operacyjny, ta sama antena i też ma 2.4 GHz.
Przeinstalowałem kartę sieciową (mam TL-LINK TL-WN550G/TL-WN551G 54 Mbps) nic nie pomogło. DNS mam ustawione automatycznie, pracownik dostawcy był u mnie, ale kompletnie się nie zna. System Windows 7.
Zastanawia mnie tylko dlaczego kolega ma super łącze, a ja nie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Patrz na całą instalację od anteny do routera, jaki router, ile kabla antenowego, jaka antena itp.ULTR93 pisze: czyli router.
Wystarczy że ma lepszy egzemplarz anteny, 100m bliżej. Ma mniej zakłóceń w 2.4GHz itp. Molestuj dostawcę.ULTR93 pisze:Zastanawia mnie tylko dlaczego kolega ma super łącze, a ja nie.
Nie pomagam na PW!
-
Kolega ma router TP-LINK.
No fakt jest trochę bliżej nadajnika.
Ja mam kabla ok 17m (trochę za długi) najlepszy jest w okolicach 15m prawda?
Po świętach jadę do dostawcy i pogadam z nim.
Jeśli nic nie zrobi to rezygnuję i będę działał za jakąś inną radiówą.
A napisz mi jeszcze czy jeśli od routera idzie kabel do kompa to podpięty jest do karty sieciowej ? (jestem z tych połączeń zielony- sorry.)
No fakt jest trochę bliżej nadajnika.
Ja mam kabla ok 17m (trochę za długi) najlepszy jest w okolicach 15m prawda?
Po świętach jadę do dostawcy i pogadam z nim.
Jeśli nic nie zrobi to rezygnuję i będę działał za jakąś inną radiówą.
A napisz mi jeszcze czy jeśli od routera idzie kabel do kompa to podpięty jest do karty sieciowej ? (jestem z tych połączeń zielony- sorry.)
- wojteks
- *** Administrator ***
Najlepszy to jego brak lub maksymalnie 1m a odległość od AP Clienta do komputera/routera pokonuje się kablem ethernet.ULTR93 pisze:Ja mam kabla ok 17m (trochę za długi) najlepszy jest w okolicach 15m prawda?
Tak.czy jeśli od routera idzie kabel do kompa to podpięty jest do karty sieciowej
Nie pomagam na PW!
-
Nie wiem o co b.Najlepszy to jego brak lub maksymalnie 1m a odległość od AP Clienta do komputera/routera pokonuje się kablem ethernet.
Mam kabel od anteny na dachu prosto do karty sieciowej ok. 17m.
Jak zrobić "WiFi" z anteny do karty sieciowej? Antenę od kompa dzieli dach (blacha), i sufit mojego pokoju.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież napisałem w poprzednim poście o połączeniu kablowym więc skąd wziąłeś WiFi?ULTR93 pisze:Jak zrobić "WiFi" z anteny do karty sieciowej? Antenę od kompa dzieli dach (blacha), i sufit mojego pokoju.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
W przypadku głównego dostępu do sieci przez wifi żadnych TP-Linków etc. Gotowe zestawy UBIQUITI lub składaki Mikrotik, Alix. 

jareq
-
Zaraz po świętach jadę do tego złodzieja i mu powiem, albo znacząca poprawa, albo rezygnuję, a za mną pójdzie od niego 4 osoby.
Rozmawiałem z kumplami i prawdopodobnie założymy "matkę" u kogoś na dachu i się podłączymy.
Rozmawiałem z kumplami i prawdopodobnie założymy "matkę" u kogoś na dachu i się podłączymy.
-
Poczytałem trochę w sieci i zaproponowałem swojemu dostawcy internetu, by zmienić polaryzację z pionowej na poziomą. Przyjechał zrobił to i śmiga świetnie.
Wkurzyło mnie tylko to, że sam na to nie wpadł.
Wkurzyło mnie tylko to, że sam na to nie wpadł.