Witajcie
Korzystam z internetu na wiosce na której z modemu Huawei E173 (ten orangeowski spaliłem xD) łapie mi standardowy EDGE i to jeszcze jego prędkość pobierania wacha się od 7 do 21kb/s. Chciałbym uzyskać stabilne 3G. Na btseach.pl znalazłem, że najbliższy nadajnik UMTS 2100 mam równe 10km w linii prostej z czego duża część to lasy. Tutaj współrzędne:
52.002558,15.961869 [ja]
52.076389,16.051944 [nadajnik UMTS 2100 Orange]
Chciałbym się dowiedzieć jaką antene i jaki router (stacjonarny) dokupić aby było stabilne 3G. Mam jednorodzinny domek na którym mam już maszt pod satelite Cyfrowego polsatu. Jedyna opcja to antene zamocować pod satelitą czyli nad dachem domu (nie wiem czy wysokość ma znaczenie).
Dobór anteny i routera do Orange na wiosce
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Re: Dobór anteny i routera do Orange na wiosce
przy tej odległości <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy uzyskasz zasieg 3 G , z antene zewnetrzna , bo masz po drodze lasy . ( mam taki sam problem u siebie ), wiec korzystam z technologi CDMA orange
kobrasek
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
student229d powiem krótko: zapomnij. Szanse są nikłe.
Ale żeby formalności były: masz telefon z 3G? Jeżeli tak to wymuś 3G i zobacz czy złapie sieć a jak tak to czy się połączy. Jeżeli nie masz to zrób to samo w modemie.
Ale żeby formalności były: masz telefon z 3G? Jeżeli tak to wymuś 3G i zobacz czy złapie sieć a jak tak to czy się połączy. Jeżeli nie masz to zrób to samo w modemie.
-
- Początkujący użytkownik forum
Telefony w różnych sieciach - PLAY, Orange, Era i swego czasu nawet Plus. W żadnym nie ma mowy o 3G. O PLAYu nie ma mowy, bo najbliższy nadajnik w Wolsztynie (drogą 30 km), w prostej może z 15-20.
Drugi nadajnik w miare mnie zadowalający to byłby w miejscowości Kargowa (też 9,9 w linii prostej i 3 obok siebie) niestety nie wiem jak on wygląda wizualnie - w sumie przejeżdżałem tam, ale nie zwracałem uwagi na to a ten był dość duży. Znajdują się tam 2 GSM 900 oraz jeden GSM1800. Uzyskam z niego jakąs sensowniejszą prędkość niż obecnie?
I mówimy cały czas o antenie kierunkowej, tak?
Drugi nadajnik w miare mnie zadowalający to byłby w miejscowości Kargowa (też 9,9 w linii prostej i 3 obok siebie) niestety nie wiem jak on wygląda wizualnie - w sumie przejeżdżałem tam, ale nie zwracałem uwagi na to a ten był dość duży. Znajdują się tam 2 GSM 900 oraz jeden GSM1800. Uzyskam z niego jakąs sensowniejszą prędkość niż obecnie?
I mówimy cały czas o antenie kierunkowej, tak?
- wojteks
- *** Administrator ***
GSM900/1800 to EDGE maksymalnie, więcej nie uzyskasz.student229d pisze:Uzyskam z niego jakąs sensowniejszą prędkość niż obecnie?
Wyjdź na dach/komin i sprawdź czy telefon (taki który ma 3G) zaloguje się (zobaczy przy ręcznym wyszukiwaniu) sieć 3G Orange (UMTS2100).student229d pisze:W żadnym nie ma mowy o 3G
Nie pomagam na PW!