OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
jadis
Początkujący użytkownik forum

Re: OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM

Post autor: jadis »

Czyzby problem przerastał możliwości słuzenia pomoca, czy takowa nie istnieje z powodu braków sterów do tego modemu pod vistę. Jesli jest brak sterów to napszcie - zwrócę ten modem mam czas do jutra wieczora i zrezygnuje z możliwości posiadania internetu. jak się pojawia stery to wtedy dopiero bede pisał umowe...prosze o szybka radę. Instalacjaa innego systemu nie wchodzi w rachube - nie instaluję piratów
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

jadis pisze:zwrócę ten modem mam czas do jutra wieczora
Jeśli możesz to zrób tak.Vista jest nowym systemem i ciężko jest ze sterownikami właśnie pod modemy.
jadis pisze:zrezygnuje z możliwości posiadania internetu.
Może w okolicy jest jakiś operator radiowy.
Ostatnio zmieniony 2007-05-31, 19:08 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
jadis

adres waszej strony dostałem od operatora. Swiadczy to o dużym autorytecie jaki macie jako forum specjalistyczne. Teraz wiem że trzeba odczekać troche czasu az producenci sprzętu zareaguja na wprowadzenie nowego systemu i wypuszcza sterowniki. Tam gdzie będzie uzywany laptop (jest siostry nie mój) nie ma operatora Wifi ani nawet neostrada nie spełnia norm...tak więc pozostaje uzbroić się w cierpliwość. Dzieki za pomoc. Myślę że z czasem częsciej będę tu zaglądał. Poruszacie sporo ciekawych tematów, które z różnych powodów są mi obce. Bardziej siedzę w tematyce systemów, zresztą za kazdym razem ucze się czegoś nowego w momencie gdy czegos potrzebuję....potrzeba matka wynalazku a w tym przypadku nauki..pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jaco

jadis pisze:Myślę że z czasem częsciej będę tu zaglądał..
Zapraszamy :D
jadis pisze: Bardziej siedzę w tematyce systemów,
Taka wiedza również może tu się przydać.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

@jadis, jeśli chodzi o sterowniki i aplikację do obsługi modemu pod Vistą, polecam lekturę tego wątku, zwłaszcza mój ostatni w nim post. Podaję tam link do aplikacji działającej pod Vistą, która powinna działać z tym modemem. Nie przejmuj się, że sprawa Orange dotyczy bo i w iPlusie powinno bez problemów wszystko działać.
jadis

dzieki...spróbuje na pewno..a o efekcie napiszę. Jest nadzieja.
jadis

Problem sie rozwiazał. Działa internet na tym modemie pod Vistą !!!!!
Zrezygnowac na razie trzeba z tych programów od operatorów.
zainatalowac nalezy GlobeTrotterConnect wsadzic modem do gniazda. odpalic program Globe trotter connect , wpisa przyznany pin i internet działa !!!!
porady tej (podpowiedzi) udzielono mi tu u was na forum (przewaks - jest wielki). Potwierdzam przydatnoś tego programu.Zadziałało w sieci orange oraz u mnie na Iplusie - wrzuciłem ten program na "wieszak" jest do pobrania z tego linku
http://www.evilshare.com/dd50cf5e-64fb- ... a0c993e9d6

jeszcze raz dzięki za pomoc... już chciałem wydawac kase na XP - eka
mop
Użytkownik forum

Post autor: mop »

coraz wiecej kart modemów bez simlocka (np na allegro) i aż mi sie nie chce wierzyć że nie ma sposobu na zdjecie simlocka z modemów zagranicznych sieci samemu. rozumiem ze modemy nie są az tak znane jak fony i mało softu i ludzie modemami mniej sie interesują, rozumiem ze nikt za bardzo nie chce sie podzielić wiedza. rozumiem tez ze za wiedze trzeba pałcić. jestem ciekaw kiedy otrzymamy możliwość samemu zdejmowania smoków z modemów jak w przypadku telefonów (niektórych) lub kiedy wyjdzie jakiś sprzet lub soft?.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Sprawa z modemami jest o wiele trudniejsza niż z z telefonami. Pisał z resztą o tym @Jaco kilka postów wyżej. Kto wie, może kiedyś przyjdzie taki dzień, że (jak w przypadku telefonów BB5) będzie można samemu usuwać tę znienawidzoną blokadę...
yark
Użytkownik forum

Post autor: yark »

Istnieje pewien sposób w jaki do kart 3G+ można wgrać najnowszą wersję firmware'u jaką jest 3.20.3Hd z dnia 2006 09 28 do kart brandowanch które nie akceptują zmiany firmware'u i wyświetlają komunikat "Wykrytej karty nie można ukatualnić tym programem....".
Ostrzegam jednak ,że sztuczki z firmwarem mogą się nie udać, jest to operacja mogąca się skończyć uszkodzeniem karty. Sam mam teraz dwie uszkodzone ;-)
grzegorzzz

Post autor: grzegorzzz »

witam wszystkich!

potrzebuję pomocy... jestem "szczęśliwym" posiadaczem GlobeTrotter 3G+ (win 2000 professional) i oststnio mam potrzebę wysłania i odbierania faksów. próbowałem wielu rzeczy ale transmisja się nie udaje. czy znacie na to jakiś sposób? Karta jest rozpoznawalna jako modem, ale...

grzegorzzz
Awatar użytkownika
asiek120
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: asiek120 »

Panowie pomocy :)
Dziś odebrałem swoją pierwszą kartę PCMCIA (Option COMBO EDGE) sprzedawca twierdził, że ma locka na ERA
Miałem plan, aby używać ją w PC (mostek RICOH)
Wsadziłem kartę w mostek zainstalowała się i...
-pierwsze co zrobiłem to upgrade do wersji 3.2.0
-następnie celem sprawdzenia czy posiada sim locka postępowałem wg opisu @boba jak w pierwszym wątku i oto odpowiedź (komp widzi ja na com15)
at+clck="pn",2
+CME ERROR: 10

w związku z tym postanowiłem sprawdzić co jest wart program do usuwania sim locka z kart (link w pierwszym wątku) i wsadziłem kartę sim Plusa odpaliłem program ten zażądał podania pinu i poinformował mnie że karta nie jest blokowana :) ale ni jak nie mogę się połączyć z netem :/
używając iplus manager ten nie widzi karty :|
Awatar użytkownika
Jaco

Miałem podobny błąd jak nie włożyłem karty sim do modemu.Włóż kartę Ery.Może być nawet Tak-Tak.Wyłącz pin wcześniej aby karta mogła się zalogować do sieci.Bo jak sam piszesz karta ma simlocka na Erę także z kartą plusa nie sprawdzisz nic.
Awatar użytkownika
asiek120

ajj
nie mam karty Ery (jak na złość) mam iplusa, simplusa, simdate, orange go orange pop, orange abo, sami swoi, ale nic od PTC :/
jutro skocze do kiosku po Heyah pójdzie na niej ?
Awatar użytkownika
Jaco

Pójdzie ale starter Heyah kosztuje chyba 20 zeta a Tak-Taka możesz kupić już za 9 zeta.Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Awatar użytkownika
asiek120

heyah byly tez 5 zł startery ale czy jeszcze sa to nie wiem

Edit 1

Dziś kupilem taktak za 9 zł
Wyłączyłem żądanie PIN
wsadziłem sim w modem odpaliłem hiper terminal i...
at+clck="pn",2
+CME ERROR: 40

na karcie orange był +CME error: 11
bez karty +CME error: 10

Edit 2

Co ciekawe znów odpaliłem program do osuwania locka (link z 1 strony) i pokazuje , że karta jest blokowana (sprawdzane na tak-tak, sami-swoi, orange, iPlus)

Po niedzieli 1 właściciel ma mi dosłać karte gw i ksero faktury wiec czeka mnie wizyta w ERA. Mam tylko nadzieje, że nic nie namieszałem robiąc firmware upgrade
andrzej37

prosba

Post autor: andrzej37 »

bardzo proszę o pomoc w ściągnięciu simlooka z cingular.
mam laptopa z opcją internetu ale z simlokiem cingular i nikt nie wie jak zdjac.Oryginalna strona jest zla.
Sony UX 280P
adnim

Post autor: adnim »

Witam .Mam option colt chodzi mi pod xp. Czy juz są stery pod vistę i czy jakims upgradem można wycisnąc coś więcej np hsdpa ? Dzięki za pomoc. Ten modem to gprs/3g
yark
Użytkownik forum

Witam. Dla tej karty najnowszy firmware to wersja 3.1.10. Ta karta nigdy nie obsłuży hsdpa. HSDPA (po zmianie softu) moga obsługiwać karty 3G które mają EDGE .
Karta powinna działać pod vistą, wystarczy zainstalować najnowszy pakiet vodafone'a. Jest to jedyny option przez którego można rozmawiać ( ma gniazdo zestawu słuchawkowego)
adnim

Post autor: adnim »

ok dzięki a karta globtroter edge/gprs co w plusie są za złotówke moga obsłużyć umts czy hsdpa ? bo mam takowy równierz.
Awatar użytkownika
Jaco

adnim pisze:ok dzięki a karta globtroter edge/gprs co w plusie są za złotówke moga obsłużyć umts czy hsdpa ? bo mam takowy równierz.
Nie obsłużą ci UMTS/HSDPA .
Awatar użytkownika
asiek120

czy w modemach optiona i innych oprócz zabezpieczeń simlock sa jeszcze jakieś inne blokady.
Chodzi o to, że... mam optiona combo edge z ery ze zdjetym lockiem. Zainstalowałem iplus menager i nie wykrywa mi w nim karty. Sterowniki owszem instalują się w gtmm wszystko działa jak należy ale w iplus menager juz nie.
Zadzwonilem wiec do wsparcia technicznego iplus i poinformowany zostałem, że w modemach pcmcia sa jeszcze inne zabezpieczenia i dlatego iplus menager nie działa z moja karta.
yark
Użytkownik forum

Blokady to są co najwyżej w sofcie iplusa.......ale ten lepiej działa na GTMM albo GC.......
Awatar użytkownika
asiek120

Coś z tymi blokadami musi byćna rzeczy. Mam zdjętego locka z erowego modemu zrobiłem upgrade firmware i lock "sam się założył" na wszystkie sieci wiec byłem zmuszony wpisac kod odblokowujący na nowo. Na stronach optiona jak wyskakuje okno rejestracji i pyta o snr i imei to po wpisaniu wyskakuje komunikat, abym kontaktował sie ze swoim operatorem komórkowym w sprawie upgrade. A na forum juz kilka osób przyblokowało sobie modemik właśnie sciągając firmware bezpośrednio z linków podanych.
Awatar użytkownika
Jaco

Zupełnie tak samo było u mnie.Może takie rzeczy są tylko w Erze. :lol: Pamiętam jak rozmawiałem w tej samej sprawie z @bob i u niego na karcie z Orange takich sytuacji nie było.
orzel

Post autor: orzel »

Witam w Piekarach Śląskich Ściąga się locki z modemów po 80zl. Na poczekaniu, Jak ktos chce podam namiar
djo4

Post autor: djo4 »

w Łodzi od 100 do 200 zł.
jak oni to robią?
YUIOP28

Post autor: YUIOP28 »

Witam
Serdzecznie mój problem jest następujący. Mam Laptopa HP Pavilion zv5000 kupiony na misji. Byłem dzisiaj w Salonie Orange. Instalowałem oprogramowanie celem sprawdzenia czy śmiga net i nic po zainstalowaniu wyskkuje mi komunikat:
Program Business Everywhere nie może zostać uruchomiony. Prawdopodobnie niezbędne pliki zostały usunięte lub przeniesione. W celu rozwiązania problemu, dokonaj powtórnej procedury instalacji.
próbowałem w salonie 5 razy i to samo. A komunikat błędów jest następujący:

--
Zbędna część postu usunięta przez
Moderator-> Fanta
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Co komu po tak nie zrozumiałym logu? Nie napisałeś na jakim systemie instalowałeś aplikacji. Może nie miałeś wystarczających uprawnień (konto administratora) lub brakuje jakiś bibliotek.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

przewaks pisze:Co komu po tak nie zrozumiałym logu?
Dokładnie, usunąłem go.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Zablokowany