Całość wraz z tabelą ilości stacji bazowychSieć radiowa 3G Polkomtelu w godzinach szczytu jest obciążona w około 52%. To dzięki inwestycjom, na które telekom wydał w latach 2006-2010 6,2 mld zł - można przeczytać w prospekcie emisyjnym obligacji telekomu.
W latach 2008-2009 większość funduszy szła na rozbudowę sieci 3G. W 2008, 2009 i 2010 roku inwestycje wyniosły odpowiednio 1,42 mld zł, 1,25 mld zł oraz 0,85 mld zł. Do Przez pierwsze 9 miesięcy 2011 roku Polkomtel zainwestował 503,3 mln zł.
Telekom podaje, że w zasięgu sieci 2G znajduje się blisko 100% populacji kraju (94% w zasięgu EDGE), a w 3G - 59% (21% w HSPA+).
Polkomtel ma o około 20% więcej zezwoleń GSM niż działających stacji (a to przy bezpiecznym założeniu, że każda stacja GSM900 ma także GSM1800) oraz 32% więcej w przypadku UMTS. Co ciekawe, w 2009 roku liczby te były jeszcze większe i wynosiły odpowiednio 20% i 41%.
Polkomtel jest właścicielem 2083 km światłowodów, a kolejne 2831 km dzierżawi. Sieć dostępowa oparta jest głównie na radioliniach PDH (ang. Plesiochronous Digital Hierarchy), których operator ma 7,5 tys. oraz 500 sztukach SDH (ang. Synchronous Digital Hierarchy). Radiolinie w większości obsługują backhaul (czyli "ostatnią milę" do stacji bazowej), a w przypadku backboneu stosowane są głównie łącza światłowodowe.
[NEWS] Polkomtel i sieć w liczbach
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
[NEWS] Polkomtel i sieć w liczbach
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: [NEWS] Polkomtel i sieć w liczbach
Oczywiście jakość sieci Polkomtel jest daleko przed konkurencją- w moim zasięgu. Obecnie korzystam z infrastruktury Aero2 na WCDMA900, transfer lepszy o 1Mb/s i ping o 50% niższy. Co z tego jak to się ma nijak do stabilności sieci Polkomtela (stabilne transfery, ping, brak zagubionych pakietów) która wyprzedza byle jakiej jakości łącza ADSL.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2012-04-07, 00:25 ]
bynajmniej to nie przynajmniej

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2012-04-07, 00:25 ]
bynajmniej to nie przynajmniej
Ostatnio zmieniony 2012-04-06, 23:42 przez jarek999, łącznie zmieniany 2 razy.
jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zastanawia mnie jedno.
W tym samym prospekcie do którego się odwołujesz piszą, że klienci Playa w roamingu mają mieć co najmniej takie same warunki jakościowe - więc dlaczego na SIMce Plusa mam 5Mb/s a na SIMce Playa w roamingu Plusa ledwo 1Mb/s? Po co tak piszą skoro to jest jakiś totalny bełkot?

W tym samym prospekcie do którego się odwołujesz piszą, że klienci Playa w roamingu mają mieć co najmniej takie same warunki jakościowe - więc dlaczego na SIMce Plusa mam 5Mb/s a na SIMce Playa w roamingu Plusa ledwo 1Mb/s? Po co tak piszą skoro to jest jakiś totalny bełkot?
A może to Play jest winny?klienci P4 mają być traktowani co najmniej tak samo dobrze jak właśni w tej samej lokalizacji
Ciesz się, bowiem mieszkasz w unikalnym na skalę kraju miejscuOczywiście jakość sieci Polkomtel jest daleko przed konkurencją

-
- Mistrz bezprzewodowy
Maciek764, 
Nie, korzystam 3 różnych lokalizacji oddalonych od siebie o 200km i w moim przypadku Polkomtel miażdży konkurencję.Ciesz się, bowiem mieszkasz w unikalnym na skalę kraju miejscu

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Maciek764, widać chodzi o priorytet dla połączeń głosowych, a nie data.
-
- Stały użytkownik forum
Moim zdaniem dobrze, że nie chodzi transfer danych. Jak dzieci z okolic NodeB, z którego mam sygnał miały ferie to sieć w ciągu dnia działała 3 razy wolniej. Trudno mi sobie wyobrazić gdyby do tego dołączyli użytkownicy Play. Co prawda przełączanie się urządzeń między siecią macierzystą a roamingową w tym przypadku objęte jest pewnymi restrykcjami...ja.michal pisze:Maciek764, widać chodzi o priorytet dla połączeń głosowych, a nie data.