IPLUS znacznie szybciej co jest grane ?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

IPLUS znacznie szybciej co jest grane ?

Post autor: dnnet »

Witam!
Od paru dni jestem mile zaskoczony ponieważ iplus znacznie przyśpieszył widać to gołym okiem stronki ładuja sie super transfer 23 KB/s stabilny a prędzej to stronki ładowały sie makabra transfer 8-11 KB/s czy u kogoś też tak sie stało dodam że mieszkam w bydgoszczy i połączony jestem za pomocą v235
pozdrawiam
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: IPLUS znacznie szybciej co jest grane ?

Post autor: Fanta »

No w końcu widzimy jakąś opinię że internet przyspieszył, bo głównie to czytamy że zwolnił :wink: miejmy nadzieję że będzie takich wypowiedzi coraz więcej :D
Kolego @dnnet może postawili niedaleko Ciebie nowy nadajnik i sieć stała się mniej obciążona, tak czy siak ciesz się póki możesz i módl się aby tak zostało :wink:
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

mam nadzieje że tak zostanie bo naprawde jest super aż miło posiedziec w necie i na forum pozdrawiam
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

dnnet pisze:aż miło posiedziec w necie i na forum pozdrawiam
Pozostaje tylko życzyć żeby tak zostało i żebyś więcej czytał a może nawet pisał :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum

Post autor: stone21 »

Tez bym tak chciał. Anie najbliższy jedyny BTS jest w mieście a drugie dwa na terenie prawie niezabudowanym (nie obciążone) poza miastem (są prawie pod nosem) ale za górą i lipa. To sie nazywa mieć pecha.
Bardzo rzadko mi się zdarza rozwinąć pełną prędkość w dodatku tylko w nocy.
http://www.stone21.elektroda.eu/pages/iplus
iPlus60 Option iCON 225 + HUB USB
fuhmen
Stały użytkownik forum

Post autor: fuhmen »

A u mnie przelał się kielich goryczy, bo przez 2 lata nie doczekałem się edge i jechałem tylko na gprs. To jest dopiero wielki zawód. Wkurzyłem się i poszedłem zamówić neostradę 1 mega. Sciąganie teraz...... 125kB/s.
iPlus -MotorolaV235
Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum

Post autor: stone21 »

Też bym tak zrobił, ale nie jestem aż tak zdesperowany.
Ale jak nie podniosą limitu to będzie lipa dla nich bo z tego iSzajsu zrezygnuje :)
Jeżeli podniosą limit do przynajmniej 10GB to będę kontynuował umowę jak nie to zegnaj iPlusie
iPlus60 Option iCON 225 + HUB USB
Awatar użytkownika
ksen
Stały użytkownik forum

Post autor: ksen »

Ja już zrezygnowałem na rzecz SFERI.Pozbyłem się tych żałosnych limitów,a neta mam dalej mobilnego.
Pozdrawiam
S F E R I A MOTOROLA A1000 TECHNOMATE 9100
Awatar użytkownika
S.N.A.J.P.E.R
Stały użytkownik forum

Post autor: S.N.A.J.P.E.R »

dnnet pisze:23 KB/s
:shock: :shock: :shock: Nieźle czyli 184 kb/s net śmiga aż miło :D czy to łącze EDGE? bo w FAQu forum piszę że w EDGE max 115kb/s?
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

EDGE to max 230 kb/s czyli coś około 29 KB/s to jest dopiero miło, ale niestety mi nie udało się osiągnąć takiej szybkości. W tej technologii drzemie niezły potęcjał :lol: . Może zostanie wykożystany w bardziej efektywny sposób kiedyś.
Elektroniczna rewolucja
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

S.N.A.J.P.E.R pisze:bo w FAQu forum piszę że w EDGE max 115kb/s?
:?: :shock: :?: Gdzie ty to widziałeś? Mógłbyś podać linka

W EDGE max to 235kb/s. Ostatnio ściągałem nocą gierkę ~100MB ...wciągło w godzinkę. :D Ale to i tak nic w porównaniu z HSDPA. Tam to dopiero można zaszaleć :)
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Chyba chodziło mu o TO.
zDaleKi

Fanta pisze:Chyba chodziło mu o TO.
Ale tam wyraźnie jest:
Teoretyczna maksymalna szybkość połączenia EDGE wynosi 384 kbit/s,

A potem z zaznaczeniem: faktycznie uzyskiwane prędkości są rzędu 115 kbit/s

Może rzeczywiście autor trochę to źle sformułował?
Czekamy więc na propozycję jak to trafniej ująć.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Uzyskiwany speed w EDGE jest w granicach 0 -> 247 kb/s (kilobitów) czyli 0 -> ~31 KB/s (kilobajtów).
Dla każdego rzeczywista prędkość będzie różna w zależności od wielu czynników (t.j. zasięg, obciążenie sieci, odległość do BTS-a) więc chyba nie da się tego ogólnie sformułować.
BliSki pisze:Czekamy więc na propozycję jak to trafniej ująć.
proponuję zostawić tak jak jest i dodać w nawiasie coś takiego:
Dla każdego rzeczywista prędkość będzie różna w zależności od wielu czynników (t.j. zasięg, obciążenie sieci, odległość do BTS-a)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

"..przepływność danych może osiągnąć 4*59.2 kbit/s = 236.8 kbit/s" - tak podaje Wikipedia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/EDGE

Czyli wychodzi 29.6 kB/s.

Dodam, że ja nigdy nie miałem 30kB/s stabilnego transferu, zawsze kończyło się ~28kB/s więc wydaje mi się to prawdopodobne.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze:"..przepływność danych może osiągnąć 4*59.2 kbit/s = 236.8 kbit/s" - tak podaje Wikipedia.

Czyli wychodzi 29.6 kB/s.
I to niech pozostanie, ta liczba wynika ze specyfikacji technicznej i jest możliwa do osiągnięcia w idealnych warunkach, czyli bez przeciążeń sieci i maksymalny sygnał sieci. Zresztą zdarzają się takie transfery na EDGE, czyli 29 KB/s, więc niech tak pozostanie.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Widzę straszną dokładność w waszych wypowiedziach.
Głównie jak piszę to podaję 236,8 kb/s, ale niekiedy operatorzy podają 247 kb/s więc chciałem uniknąć sytuacji że ktoś napisze że widział EDGE który ma 247 kb/s
zDaleKi

Ufo atakuje pisze:"..przepływność danych może osiągnąć 4*59.2 kbit/s = 236.8 kbit/s" - tak podaje Wikipedia.
Fanta pisze:Widzę straszną dokładność w waszych wypowiedziach.
Głównie jak piszę to podaję 236,8 kb/s, ale niekiedy operatorzy podają 247 kb/s
Dokładnie tak jest, każde źródło podaje inaczej. Jedne podają tak jak u nas w FAQ: "Teoretyczna maksymalna szybkość połączenia EDGE wynosi 384 kb"
inne tak jak podaliście wyżej. W takim razie pytanie co zostawiamy w FAQ?

Z tego co ja pamiętam, to 384 kb/s przewiduje standard, ale w PL wykorzystujemy max ok. 236.

Co do prędkości max, to dodałem taki zapis:
"Należy zaznaczyć, że rzeczywiście uzyskana prędkość przesyłu danych będzie mniejsza i zależy od wielu czynników (t.j. zasięg, obciążenie sieci, odległość do BTS-a, warunków atmosferycznych). Podane powyżej prędkości maksymalne są do uzyskania w idealnych warunkach i w praktyce bardzo rzadko udaje się je osiągnąć."
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

To może podam pełną specyfikację techniczną rozwieje to wszelkie wątpliwości i wyjaśni skąd biorą się te liczby.
Prędkość teoretyczną, jaką można wycisnąć z systemu EDGE wynosi 556,8 kb/s. Prędkość ta jest nieosiągalna ze względu zastosowania kodowania kanałowego. Prędkość 473,6 kb/s można uzyskać przy zastosowaniu ośmiu szczelin czasowych i modulacji 8-PSK gdzie jedna szczelina to 59,2 kb/s. Ze względu na możliwości techniczne używanych jest tylko 5 szczelin czasowych gdzie 4 służą do odbioru a 1 do wysyłania, z czasem stało się to standardem i pozostało do dziś, choć pierwsza specyfikacja techniczna zakładała używanie wszystkich ośmiu szczelin czasowych. Czyli przy czterech szczelinach czasowych i kodowaniu 59,2 kb/s można osiągnąć 236,8 kb/s jest to realna szybkość, jaką można uzyskać, choć w bardzo dobrych warunkach.
W systemie EDGE występuje 9 schematów kodowania:

MSC1 8,8 kb/s
MSC2 11,2 kb/s
MSC3 14,8 kb/s
MSC4 17,6 kb/s
MSC5 22,4 kb/s
MSC6 29,6 kb/s
MSC7 44,8 kb/s
MSC8 54,4 kb/s
MSC9 59,2 kb/s

Schemat kodowania jest wybierany w zależności od warunków sieciowych, czyli między innymi od siły sygnału.
Liczbę 384 można tłumaczyć tak: używając schemat kodowania MSC8 i 7 szczelin czasowych do odbioru i 1 do wysyłania wtedy wychodzi przybliżona liczba.
A ta liczba 247 to uważam że ktoś musiał się pomylić bo zamiast 237 napisał 247. :lol:
Elektroniczna rewolucja
zDaleKi

Jojo pisze:To może podam pełną specyfikację techniczną rozwieje to wszelkie wątpliwości i wyjaśni skąd biorą się te liczby
Dodałem to do FAQ :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Pawe???
Użytkownik forum

Post autor: Pawe??? »

Jojo pisze:Ze względu na możliwości techniczne używanych jest tylko 5 szczelin czasowych gdzie 4 służą do odbioru a 1 do wysyłania
Czy to jest pośrednio wina/przyczyna dużo niższego Uploadu względem Downloadu?
iPlus 110 + Comander2 ~20kB/s
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Pawełłł pisze:Czy to jest pośrednio wina/przyczyna dużo niższego Uploadu względem Downloadu?
Tak ale zależy to też od klasy terminala i ustawień operatora.
Elektroniczna rewolucja
robinio
Użytkownik forum

Post autor: robinio »

Również zauważyłem przyspieszenie iplusa. Konkretnie w Gliwicach. Dziś testowałem i średnie dane to 1,6 Mbs. Co ciekawe pojawiały się też na numion.com dane przekraczające 2Mbs. Operator mówi jedynie o 1,8Mbs.
Po raz pierwszy iplus mnie zaskoczył. Oby tak częściej :)
Pan Camel
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Pan Camel »

To ja pisałem artykuł na Wikipedii o EDGE.
Kilka wyjaśnień:
Co do 8 szczelin czasowych dla jednej transmisji (w stronę terminala lub stacji bazowej) to nie ma takich
implementacji wiec rozważanie jest czysto teoretyczne. Obecnie maksymalnie mozna uzyć 4 (a w najnowszych implementacjach
5 w stronę terminala). Stąd te dane typu 4*59.2 kbit/s = 236.8 kbit/s dla 4 szczelin i 5*59.2 kbit/s =296 kbit/s (5 szczelin) .
(przy zalozeniu, ze wykorzystana jest metoda kodowania dajaca najlepszą przepływność MCS9 - 59.2 kbit/s).

Ta magiczna liczba 384 kbit/s to wartość o której wspominaja rekomendacje ITU-T (Międzynarodowej Unii Telekomunikacyjnej),
które definiują wspólne założenia dla systemów 3G. Róźne materiały marketingowe wspominaja o niej w kontekście
EDGE, zeby pokazać że to jest system 3G. Nie mniej, obecne systemy nie umożliwiają takiej przepływności.
Trwają jednak prace nad przesunieciem tej granicy do 1 MBit/s (więcej szczelin czasowych dla jednej transmisji,
lepsze metody modulacji i kodowania).
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

Witam ponownie.
jak na razie nie mam nic do zarzucenia bo wszystko chodzi bardzo ładnie transfer stabilny zero zerwanych połaczeń normalnie super.
Pozdrawiam dnnet
ODPOWIEDZ