router adsl do malego mieszkania

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
x0x
Początkujący użytkownik forum

router adsl do malego mieszkania

Post autor: x0x »

Witam
Nadszedl czas aby wymienic starego sagema fast 800 na router :-) Nie mam zieonego pojecia ktor modele sa "na topie" a ktore omijac.

Potrzebuje routera adsl ktory:
-ma min 2 porty ethernet (fajnie jakby mial 3+)
-wifi, wifi bede uzywal malo, tylko gdy bede z notebookiem pokoj dalej albo na lozku i tu pytanie czy sa routery ktore maja hardwarowo(przycisk na obudowie) wlaczanie i wylaczanie wifi? Zalezy mi zeby mial jak najmniejsza moc bo wifi uzywac bede na odleglosc max 10m a sciany sa cieniutkie :]

Przedzial cenowy na jaki sie nastawic, mysle, ze cena maksymalna to 250zl ale im tanszy tym lepiej.
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

Re: router adsl do malego mieszkania

Post autor: M@jkel »

A który dostawca? TP czy może Netia? Bo jeśli Netia to zastanów się nad ichniejszym Spotem. Możesz go mieć praktycznie za darmo, a to całkiem fajne urządzenie z ciekawym wyposażeniem.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
x0x

Mam od tp, neo 10mb
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Linksys WAG200G spokojnie starczy. Śmigał u mnie na neo 20 niezawodnie. Odradzam pentagramy, netgeary i sagemy.
Jak nie uda się WAG200G dorwać to zwróć uwagę na Edimax'a i TP-Link'a.

Praktycznie każdy router ma dziś 4 porty Ethernet.
x0x

Dzieki, widze, ze to router z 2008r, a czy jest cos z nowszych modeli w miare dobrych? ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Może i 2008, ale do tego co Ci trzeba to wystarczy.
Z droższych osobiście korzystam z WAG320N. O dziwo mimo anten wbudowanych ma świetny zasięg. Spokojnie 120m2 pokrywa z zapasem.

Jeśli coś nowszego i tańszego to popatrz na Edimaxa i TP-Linka.
x0x

dzieki, widze, ze ten twoj juz jest drogi.

Z tym Linksys WAG200G, mam problem w znalezieniu poniewaz planowalem zakupic kilka rzeczy razem w sklepie zeby taniej w kosztach przesylki wyszlo.

Mam jeszcze pytanie odnosnie Linksys WAG200G, jesli router ma juz 4lata, czy nadal wydawane sa do niego security update/aktualizacja firmware? Czy po jakims czasie producent zapomina o starych modelach?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

x0x pisze: czy nadal wydawane sa do niego security update/aktualizacja firmware?
To nie jest windows, zeby co chwile patche wgrywac. I nie jest chinszczyzna, w ktorej budowa softu trwa trzy dni.
Nie pomagam na PW.
x0x

To nie jest kwestia czestego patchowania, ale czy patchowanie sie odbywa.

Tutaj przyklad 3 linku z google, bug dla wag200g, bug jest stary wiec zapewne w nowo wyprodukowanych jest juz zalatany.
By sending a packet to UDP port 916, the Linksys answers with the following information:
* Product model
* Password webinterface
* Username PPPoA
* Password PPPoA
* SSID
* WPA Passphrase

This can be done on both the LAN interface as well as the Wireless interface.
Nie jestm jakims ekspertem od security, ale czy boty przeczesujace internet w poszukiwaniu routerow probojac zalogowac sie za pomoca domyslnych passow lub bugow w fw i zmienijace dns aby przekierowywac ruch na inne strony + wyswietlac swoje reklamy nie sa juz popularne?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Zauwazyles:
This can be done on both the LAN interface as well as the Wireless interface.
Czyli musisz miec fizyczny dostep do wewnetrznej sieci. Reszte pozostawiam do przemyslenia w wolnej chwili.
x0x pisze:ale czy boty przeczesujace internet w poszukiwaniu routerow
Nie jest mi znany ani jeden przypadek takiego ataku. IMHO jest to zupelnie bezsensowne dzialanie.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ