Rozbudowa sieci o Acces Point

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gojas
Początkujący użytkownik forum

Rozbudowa sieci o Acces Point

Post autor: gojas »

Witam,
w chwili obecnej mam router TP-Link W8901G ,ktory rozdziela neostrade po sieci Wi-Fi.
Niestety na pietrze domu wystepuje b.slaby zasieg (kamienica -grube mury).
Chcialbym dokupic urządzenie które podłącze kablem do ww. routera i będzie ono na piętrze dalej rozsylalo mi sygnal bezprzewodowo na kolejne komputery...

Nie mam zbytniego doswiadczenia z rozbudowa sieci.
Wstępnie myśle o zakupie Access Point TL-WA500G ,i podlaczeniu go kalblem do W8901G i ustawieniu w tryb AP.
Czy to będzie spełniało swoje zadanie?
Czy wybór urządzen jest odpowiedni?
Czy tez potrzebe sa jeszcze jakies dodatkowe urządzenia?

Czy w celach testowych daloby sie spiac razem dwa W8901G aby drugi pracowal jako AP? (moge pozyczyc od sasiada)
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Rozbudowa sieci o Acces Point

Post autor: joujoujou »

gojas pisze:Witam
Obrazek
gojas pisze:Czy to będzie spełniało swoje zadanie?
Powinno (bo nigdy nie ma pewności czy jakaś przeszkoda jeszcze nie przeszkodzi). ;)
gojas pisze:Czy wybór urządzen jest odpowiedni?
Jak najbardziej.
gojas pisze:Czy tez potrzebe sa jeszcze jakies dodatkowe urządzenia?
Nie są. :)
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
gojas
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gojas »

super...
dzieki za odpowiedz..
powiedz mi jeszcze czy mozna to wykonac za pomoca dwoch routerow w8901g, i drugi z nich ustawic w tryb AP...
bedzie to dzialac?
zanim wydam pieniazki na Wa500G wolalbym sprawdzic czy podolam z konfiguracja.. ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

gojas pisze:Czy w celach testowych daloby sie spiac razem dwa W8901G aby drugi pracowal jako AP? (moge pozyczyc od sasiada)
Można (wtedy spiąć lan-lan, na "drugim" wyłączyć dhcp) ale nie ma nic lepszego niż to co planujesz, czyli dodatkowy AP podpięty kablem to najlepsze co można zrobić. Co prawda przy przenoszeniu włączonego sprzętu na piętro może być problem, jeśli jest śladowy zasięg na piętrze, ale na sprzęcie soho raczej roamingu nie da się zrobić.
Co do konfiguracji to kanały odległe przynajmniej o 4 trzeba ustawić, zmienić IP APka, żeby nie pokrywał się z IP routera, reszta tak samo jak w routerze (zmiana IP dotyczy także podpinania drugiego routera gniazdami lan-lan)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ