Witam
Mam problem z siecią wifi. Postaram się to dokładnie opisać.
Kupiłem neostrade z routerem ZTE W300 ale że zasięg sieci był za mały przedłużyłem go dwoma AP w trybie uniwersal Repeater.
Wszystko działało przez około pół roku i zaczęły się problemy.
Na początku spalił się jeden AP D-link a że był na gwarancji został wymieniony na nowy.
Po około dwóch miesiącach zaczeło zrywać internet. Po nadaniu nowego ip na laptopie działa przez chwile i ponownie zrywa internet. Połączenie z siecią wifi jest cały czas na max.
Myślałem że znowu padł jeden z AP i oddałem je i w zamian kupiłem dwa AP OVISLINK AirLive WL-5460AP (WL-5460AP v2).
Po podłączeniu wszystko chodziło jak trzeba. Połaczenie tak jak poprzednio ap w tryb uniwersal repeater do powiększenia sieci.
W300 <--->repeater1<----->repeater2
Po jednym dniu użytkowania znowu to zamo zrywa co chwile internet a połaczenie z siecią jest. Pomaga na chwile restart karty wifi lub ręczna zmiana adresu.
Dodam, że komputer podłączony do ZTE W300 przez wifi ma internet cały czas nic się nie zrywa.
Czasami po odłączeniu drugiego AP sytuacja zrywania internetu się poprawia. Tzn zrywa ale rzadziej 2-5 razy na dzień.
Walcze z tym juz od paru miesięcy i nie wiem o co tu chodzi.
Może ten ZTE w300 jest zepsuty ale wtedy komuter do niego bezpośrednio podłączony tez powinien gubić internet a tak sie nie dzieje. Albo ten router niezbyt chce działać z innymi AP.
Dodam, że kable nie wchodzą w gre oraz sieć musi mieć tą samą nazwę i zakres adresów od samego routera do najdalszego AP.
Zte W300 + 2 AP w trybie repeater i gubienie internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Zte W300 + 2 AP w trybie repeater i gubienie internetu
Zasyfiony eter i bezsensowna konfiguracja sieci.przemomokry pisze:Walcze z tym juz od paru miesięcy i nie wiem o co tu chodzi.
Zacznij od przejzenia oblozenia kanolow przy pomocy inSSIDer'a.
Nie pomagam na PW.
-
jak poprawnie powinna wyglądać taka sieć w momencie gdy nie można położyć kabli?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Minimalnie rozdzielony backbone i transfer do klientow. Cos w stylu:
Kod: Zaznacz cały
ISP -------- W300 <--->WiFi bridge--+--WiFi bridge<----->WiFi bridge
| |
| |
| |
| |
AP AP
Nie pomagam na PW.
-
Witam
Sprawdziłem inssider'em i wyszło 3szt mojej sieci na kanale 11
jakaś sieć na kanale 116 i dostawca internetu bezprzewodowego na naszym terenie na kanale 1.
Co najlepsze dzisiaj działa wszystko bez problemu. Prędkość pobierania przy neostradzie 2mega między 180 a 230.Komputer podłączony do ostatniego Repeater'a. Jutro albo za kilka dni pewnie znowu wszystko padnie na dzień i znowu wróci do normy.
Powiedzcie co to może się dziać i jak to można rozwiązać na posiadanym sprzęcie.
Wymagania mam takie że laptop ma łapać internet zarówno z routera podłączonego na początku budynku aż do ostatniego pomieszczenia oddalonego o jakieś 70 m. Pomiędzy pomieszczeniami około 9 ścian. Laptop obsługuje osoba która nie ma nawet pojęcia jak połączyć się z siecią wifi. Wszystko ma się odbywać automatycznie.
Proszę o jakieś porady.
Sprawdziłem inssider'em i wyszło 3szt mojej sieci na kanale 11
jakaś sieć na kanale 116 i dostawca internetu bezprzewodowego na naszym terenie na kanale 1.
Co najlepsze dzisiaj działa wszystko bez problemu. Prędkość pobierania przy neostradzie 2mega między 180 a 230.Komputer podłączony do ostatniego Repeater'a. Jutro albo za kilka dni pewnie znowu wszystko padnie na dzień i znowu wróci do normy.
Powiedzcie co to może się dziać i jak to można rozwiązać na posiadanym sprzęcie.
Wymagania mam takie że laptop ma łapać internet zarówno z routera podłączonego na początku budynku aż do ostatniego pomieszczenia oddalonego o jakieś 70 m. Pomiędzy pomieszczeniami około 9 ścian. Laptop obsługuje osoba która nie ma nawet pojęcia jak połączyć się z siecią wifi. Wszystko ma się odbywać automatycznie.
Proszę o jakieś porady.