Router i AP w trybie repeater

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
master_pw
Początkujący użytkownik forum

Router i AP w trybie repeater

Post autor: master_pw »

Witam,
chciałbym zapytać o kwestię rozszerzenia zasięgu wifi za pomocą AP. Ale zacznę od początku.
Więc posiadam internet komórkowy z PLAY. Odbieram go na modemie Huawei e173-u2. Modem ten podpięty jest do routera TP-Link TP-MR3420. Router ma zmienione anteny z oryginalnych na drugie, firmy TP-Link o mocy 8dbi (oryginalne miały coś koło 3 dbi). Ogólnie zasięg w domu mam w miarę dobry (wg Windows - siła sygnału "Znakomita" lub "Bardzo dobra") w pokoju, gdzie stoi router i w sąsiednim. Oczywiście w miarę oddalania się zasięg spada, ale jest stabilny. Problem pojawia się, gdy wynoszę laptopa przed dom - ta jedna ściana więcej to już dla routera za dużo i nie może się przebić z sygnałem. Robi się ciepło, idzie wiosna, więc internet chciałbym mieć też przed domem i ogrodzie. Ponieważ już na zewnątrz nic nie odbieram, pomyślałem sobie, żeby do LAN dodać jeszcze AP TP-Link WA-901ND lub WA-701ND, w trybie WDS repeater lub Universal repeater.

Miało by to wyglądać tak:
E173 -> MR3420 )) WA-701ND )) laptop z Atheros AR5006EG

* ---- -połączenie kablowe, )) - połączenie bezprzewodowe

Czy takie połączenie zadziała? Dodam, że nie mam możliwości zmiany położenia routera w inne miejsce - zasięg z Playa mam tylko w tym miejscu, w dodatku modem przyklejony jest do szyby okna i podłączony do routera za pomocą przedłużacza USB. Oczywiście, ktoś może zapytać: to czemu nie wyciągniesz modemu i nie wepniesz bezpośrednio w USB komputera będąc na zewnątrz? Odpowiedź jest prosta: bo ten router wykrywa ten konkretny model modemu chyba z kilka minut i nie zawsze udaje mu się za pierwszym razem (z e156g radził sobie dużo sprawniej). Wolę jak jest wpięty na stałe w router, wtedy wystarczy, że wybudzę komputer, a modem już jest połączony z siecią i można korzystać z internetu.
Router i modem stoją od strony północnej domu, a ogród mam od strony południowej, więc sygnał musi się przebijać przez przynajmniej 3 ściany z pustaka, tak więc gdyby w pokoju od strony południowej postawić AP, który swoim zasięgiem łapałby zasięg routera i przekazywał go dalej myślę, że rozwiązałoby to mój problem. Jednak natknąłem się na informacje, że tryb repeater działa w AP tak sobie i ogólnie nie jest polecany. No więc już sam nie wiem jak to ugryźć. Między routerem a ewentualnym AP nie mogę pociągnąć skrętki, więc w grę wchodziłoby tylko połączenie bezprzewodowe. Między jednym a drugim urządzeniem byłaby odległość ok. 5m z przeszkodą w postaci 2 grubych ścian.
Może da się to zrobić innym sposobem? Nie kupiłem jeszcze AP, gdyż wolałem się upewnić, że taka (lub inna) konfiguracja w teorii może zadziałać. Nie chciałbym też ponosić zbędnych kosztów.
Wyczytałem też, że zmiana ustawienia nadawania sygnału na standard B pozwala na zwiększenie zasięgu. Wprawdzie ma on tylko przepsutowość 11 Mbps, ale na mój internet 1 Mbps w zupełności wystarczyłoby. Na razie z internetu korzystam tylko na jednym komputerze (w niedługiej przyszłości dojdzie jeszcze netbook i drukarka sieciowa), więc nie ma wymiany plików i duża prędkość w LAN nie jest tak istotna. Czy taka zmiana może FAKTYCZNIE pomóc?

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router i AP w trybie repeater

Post autor: wojteks »

master_pw pisze:Czy takie połączenie zadziała?
Może. Nie sprawdzisz to się nie dowiesz.

Podłącz router z AP za pomocą DLAN (albo znacznie taniej kablem ethernet) i to zadziała na 100%.
Nie pomagam na PW!
master_pw

No wiadomo, że ethernet jest zawsze najlepszy. No ale jak wspomniałem wyżej nie mogę położyć skrętki między urządzeniami.
DLAN to trochę droga zabawa. Chodzi o znalezienie kompromisu między ceną a efektem końcowym :)
No ale rozumiem, że takie zestawienie powinno zadziałać?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

master_pw pisze:No ale rozumiem, że takie zestawienie powinno zadziałać?
Router+repeater, czasem zadziała, zależy od sprzętu, żadnego Tp-Linka w trybie Repeater nie używałem.
Nie pomagam na PW!
master_pw

No myślę, że jeśli użyję sprzętu tej samej marki to raczej powinny być one ze sobą w jakimś stopniu kompatybilne. I jeszcze jedno pytanie: czym różni się tryb universal repeater od repeater (wds repeater)? MR3420 posiada opcję WDS Bridging.
HitFaker

Post autor: HitFaker »

WDS ("Wireless Distribution System"). Jest to specjalny tryb pracy AP który umożliwia łączenie się do nich zarówno klientów jak i innych AP (WDS Repeater) i tworzenie mostów do 8 urządzeń (WDS Bridge). Wymaga aby urządzenia po obu stronach go wspierały, co i tak nie gwarantuje połączenia bo w wypadku sprzętu różnych marek i tak pojawiają się problemy.. Universal Repeater nie wymaga tego warunku ,czyli możesz go podłączyć do dowolnego AP bez względu na markę i wersję firmware. Tyle jeżeli chodzi o teorię, w praktyce wygląda to tak że rzadko kiedy ten tryb nie sprawia problemów. Albo jest tak że tzw "Extend Interface" nie działa, albo nie łączy się do pierwotnego AP.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

master_pw pisze:czym różni się tryb universal repeater od repeater (wds repeater)?
Uniwersal teoretycznie powinien pracować z każdym AP, WDS tylko z takimi które obsługują WDS.
Nie pomagam na PW!
master_pw

W ofercie TP-Linka jest jeszcze takie urządzenie jak Range Extender. Wg opisu jest on przeznaczony głównie do poszerzania zasięgu wifi. Może to byłoby lepsze rozwiązanie (bo konkretnie do tego celu)? Link do specyfikacji: http://www.tplink.com/pl/products/detai ... 830RE#spec
ODPOWIEDZ