Problem z anteną Cybertech 17dBi
Moderator: Moderatorzy
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Problem z anteną Cybertech 17dBi
Witam!,od kilku dni miałem problem z moją wysłużoną antenką panelową z Cybertecha 15dBi miałem ją od 3 lat.Niedawno zasięg powoli robił się coraz gorszy aż nagle wcale modem nie miał zasięgu,różne kombinacje aż w końcu okazało się że kabel jest nadłamany razem z płytą w panelu , lutowanie nic nie dało... Więc kupiłem nowa panelowa 17dBi jednak moc sygnału nie jest oszałamiająca tylko -105 dbi i nic więcej nie dało się wycisnąć.Jeszcze na jesień tamtego roku miałem stabilne -97 dbi na słabszej antenie.U sąsiada też ma Play online zasięg nic się nie zmienił ciągle na poziomie -95,-97 dzieli nas ok 800m, już nie mam pomysłów,modem sprawdzany gniazdo antenowe działa jak powinno... Został tylko konektor ale czy to może być jego wina ??
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z anteną Cybertech 17dBi
Może być jego wina, nie zamienisz nie dowiesz się.Tomek7 pisze:Został tylko konektor ale czy to może być jego wina
Nie pomagam na PW!
- Tomek7
Konektor sprawdziłem i działał bez zarzutu.Czy możliwe że to linie energetyczne bo niedawno wymienili mi słupy na nowsze i przesunęli się w bok dokładnie w kierunku ełku w tą stronę gdzie panel jest skierowany a między nimi jest odległość 4m.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie.Tomek7 pisze:Czy możliwe że to linie energetyczne
Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Od kolegi słyszałem coś takiego: PLAY ma BTS w niedalekiej wiosce, ale między nim a domem kolegi (oprócz 9 km w linii prostej) są linie energetyczne, przez to jemu ciężko jest złapać zasięg a ja, z 15 km łapię go bez problemu. Opierając się na tym, co od niego słyszałem: bardzo możliwe.Tomek7 pisze:Czy możliwe że to linie energetyczne
EDIT: ale jak widzę po zdaniu znawcy: nie.

OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A mozesz jeszcze podac jaka fizyka moze byc przyczyna tego ciekawego zjawiska?Markadiusz pisze:Opierając się na tym, co od niego słyszałem: bardzo możliwe.
Nie pomagam na PW.
- Tomek7
To ja już nie wiem co to może być.Dzieli nas 500m ,obaj mamy 13 km od tego samego Noda(ten sam CID) on ma stara antene 10 dbi i -95dbi a ja mam nowiuśką 17 i -105 dbi...
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
key, od razu napisałem wtedy przecież:
Nie siedzę w tym, że to tak określę, nie jestem po elektronice/telekomunikacji, ja się jeszcze uczę. Podałem odpowiedź taką a nie inną bo myślałem, że jakieś tam zakłócenia mogłyby wystąpić (choć różnica między 50/60 (?) Hz, a 2100 MHz jest trochę duża
). Nie wytłumaczę Ci mojego myślenia na wzorach ani nijak tam fizycznie, bo po prostu coś takiego mi przyszło na myśl, tyle.
Dłużej pisałem posta i nie zauważyłem, że Ty wcześniej napisałeś.Markadiusz pisze: EDIT: ale jak widzę po zdaniu znawcy: nie.![]()
Nie siedzę w tym, że to tak określę, nie jestem po elektronice/telekomunikacji, ja się jeszcze uczę. Podałem odpowiedź taką a nie inną bo myślałem, że jakieś tam zakłócenia mogłyby wystąpić (choć różnica między 50/60 (?) Hz, a 2100 MHz jest trochę duża

OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
- wojteks
- *** Administrator ***
Tomek7 pisze:.Czy możliwe że to linie energetyczne
To teoria, nie wiem jak przy UMTS ale puszczenie linka WiFi 2.4GHz przez linie wysokiego napięcia nie jest możliwe, silne pole elektromagnetyczne wokół przewodów ekranuje/tłumi link, podobna sytuacja może być przy UMTS na 2100MHz i słabym zasięgu (na granicy zasięgu). Jedyna rada to przemieścić antenę niżej/wyżej/w bok tak żeby omijała linie elektryczne.key pisze:Nie.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli teoria nie pokrywa sie z praktyka, przyjelo sie okreslac ten fenomen slowem "cud". 
Mimo ze na wykladach z teoretycznej elektrotechniki troche przysypialem, nie przypominam sobie o fenomenie o ktorym piszesz. Pola EM nie moga sie wzajemnie ekranowac, a proces ktory opisales jak tlumienie nazywany jest fachowo "superpozycja", interesujacy jest jedynie dla pol o tej samej lub mocno zblizonej czestotliwosci.
Zdecydowanie prostszym wyjasnieniem problemu jest ktory opisujesz jest znieksztalcenie pola em lub usuniecie energii z linku przez przewodnik w strefie Fresnela - zeby to wystapilo, przewodnik musi spelnic pare warunkow (stac sie antena) a problem nie dotyczy tylko linii HV.

Mimo ze na wykladach z teoretycznej elektrotechniki troche przysypialem, nie przypominam sobie o fenomenie o ktorym piszesz. Pola EM nie moga sie wzajemnie ekranowac, a proces ktory opisales jak tlumienie nazywany jest fachowo "superpozycja", interesujacy jest jedynie dla pol o tej samej lub mocno zblizonej czestotliwosci.
Zdecydowanie prostszym wyjasnieniem problemu jest ktory opisujesz jest znieksztalcenie pola em lub usuniecie energii z linku przez przewodnik w strefie Fresnela - zeby to wystapilo, przewodnik musi spelnic pare warunkow (stac sie antena) a problem nie dotyczy tylko linii HV.
Ostatnio zmieniony 2012-04-14, 08:02 przez key, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie wnikam aż tak bardzo w teorię, tak jak napisałem jest prościej to komuś wytłumaczyć.key pisze: teoretycznej elektrotechniki
Twoje wyjaśnienie jest nawet lepsze niż moje i dla osoby pytającej a nie znającej się na teorii takie proste odpowiedzi są najlepsze.key pisze:jest znieksztalcenie pola em lub usuniecie energii z linku
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja tez jestem za prostymi odpowiedziami, uwazam nawet, ze czasami warto uzyc porownania z rzeczami, ktore latwo zrozumie (n.p. ksztalt balona vs zysk anteny).
Nie pomagam na PW.
- Tomek7
Po większych manewrach z antenką udało mi się wycisnąć -101dbi ,co najważniejsze przepustowość łącza podskoczyła do 2mbps... ,Montowałem antenę nawet na wysięgniku od energii ok 1m od linii i nie było żadnego problemu z zasięgiem więc moje podejrzenia w tej sprawie spadły 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zdziwil bym sie, gdyby bylo inaczej. A swoja droga w tak niewielkiej odleglosci jest szansa na grylowany modem.
Nie pomagam na PW.
- Tomek7
Modem sprawdziłem w pierwszej kolejności, na jednym i drugim zasięg taki sam.Może przez to że mieszkam trochę niżej, choć jeszcze pół roku temu u mnie i kolegi zasięg był taki sam a nie jak teraz różnica 12 dbi...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie o to mi chodzi: Na kablu abtenowym przebiegajacym niedaleko lini prowadzacych prad mozesz wyindukowac dodatkowe napiecie potrafiace uszkodzic modem.Modem sprawdziłem w pierwszej kolejności, na jednym i drugim zasięg taki sam.
Nie pomagam na PW.
- Tomek7
Kurde a mój kabel przez krótki odcinek przebiega obok linii ale ona jest w plastikowej osłonie 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wybatrz, ale nie mam ochoty na tlumaczenie Ci Maxwella:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Indukcja_magnetyczna
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnania_Maxwella
http://pl.wikipedia.org/wiki/Indukcja_magnetyczna
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnania_Maxwella
Nie pomagam na PW.