Problem z anteną Cybertech 17dBi

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Problem z anteną Cybertech 17dBi

Post autor: Tomek7 »

Witam!,od kilku dni miałem problem z moją wysłużoną antenką panelową z Cybertecha 15dBi miałem ją od 3 lat.Niedawno zasięg powoli robił się coraz gorszy aż nagle wcale modem nie miał zasięgu,różne kombinacje aż w końcu okazało się że kabel jest nadłamany razem z płytą w panelu , lutowanie nic nie dało... Więc kupiłem nowa panelowa 17dBi jednak moc sygnału nie jest oszałamiająca tylko -105 dbi i nic więcej nie dało się wycisnąć.Jeszcze na jesień tamtego roku miałem stabilne -97 dbi na słabszej antenie.U sąsiada też ma Play online zasięg nic się nie zmienił ciągle na poziomie -95,-97 dzieli nas ok 800m, już nie mam pomysłów,modem sprawdzany gniazdo antenowe działa jak powinno... Został tylko konektor ale czy to może być jego wina ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z anteną Cybertech 17dBi

Post autor: wojteks »

Tomek7 pisze:Został tylko konektor ale czy to może być jego wina
Może być jego wina, nie zamienisz nie dowiesz się.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Konektor sprawdziłem i działał bez zarzutu.Czy możliwe że to linie energetyczne bo niedawno wymienili mi słupy na nowsze i przesunęli się w bok dokładnie w kierunku ełku w tą stronę gdzie panel jest skierowany a między nimi jest odległość 4m.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Tomek7 pisze:Czy możliwe że to linie energetyczne
Nie.
Nie pomagam na PW.
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

Tomek7 pisze:Czy możliwe że to linie energetyczne
Od kolegi słyszałem coś takiego: PLAY ma BTS w niedalekiej wiosce, ale między nim a domem kolegi (oprócz 9 km w linii prostej) są linie energetyczne, przez to jemu ciężko jest złapać zasięg a ja, z 15 km łapię go bez problemu. Opierając się na tym, co od niego słyszałem: bardzo możliwe.
EDIT: ale jak widzę po zdaniu znawcy: nie. ;)
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Markadiusz pisze:Opierając się na tym, co od niego słyszałem: bardzo możliwe.
A mozesz jeszcze podac jaka fizyka moze byc przyczyna tego ciekawego zjawiska?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

To ja już nie wiem co to może być.Dzieli nas 500m ,obaj mamy 13 km od tego samego Noda(ten sam CID) on ma stara antene 10 dbi i -95dbi a ja mam nowiuśką 17 i -105 dbi...
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

key, od razu napisałem wtedy przecież:
Markadiusz pisze: EDIT: ale jak widzę po zdaniu znawcy: nie. ;)
Dłużej pisałem posta i nie zauważyłem, że Ty wcześniej napisałeś.
Nie siedzę w tym, że to tak określę, nie jestem po elektronice/telekomunikacji, ja się jeszcze uczę. Podałem odpowiedź taką a nie inną bo myślałem, że jakieś tam zakłócenia mogłyby wystąpić (choć różnica między 50/60 (?) Hz, a 2100 MHz jest trochę duża ;)). Nie wytłumaczę Ci mojego myślenia na wzorach ani nijak tam fizycznie, bo po prostu coś takiego mi przyszło na myśl, tyle.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tomek7 pisze:.Czy możliwe że to linie energetyczne
key pisze:Nie.
To teoria, nie wiem jak przy UMTS ale puszczenie linka WiFi 2.4GHz przez linie wysokiego napięcia nie jest możliwe, silne pole elektromagnetyczne wokół przewodów ekranuje/tłumi link, podobna sytuacja może być przy UMTS na 2100MHz i słabym zasięgu (na granicy zasięgu). Jedyna rada to przemieścić antenę niżej/wyżej/w bok tak żeby omijała linie elektryczne.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jesli teoria nie pokrywa sie z praktyka, przyjelo sie okreslac ten fenomen slowem "cud". ;)

Mimo ze na wykladach z teoretycznej elektrotechniki troche przysypialem, nie przypominam sobie o fenomenie o ktorym piszesz. Pola EM nie moga sie wzajemnie ekranowac, a proces ktory opisales jak tlumienie nazywany jest fachowo "superpozycja", interesujacy jest jedynie dla pol o tej samej lub mocno zblizonej czestotliwosci.

Zdecydowanie prostszym wyjasnieniem problemu jest ktory opisujesz jest znieksztalcenie pola em lub usuniecie energii z linku przez przewodnik w strefie Fresnela - zeby to wystapilo, przewodnik musi spelnic pare warunkow (stac sie antena) a problem nie dotyczy tylko linii HV.
Ostatnio zmieniony 2012-04-14, 08:02 przez key, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze: teoretycznej elektrotechniki
Nie wnikam aż tak bardzo w teorię, tak jak napisałem jest prościej to komuś wytłumaczyć.
key pisze:jest znieksztalcenie pola em lub usuniecie energii z linku
Twoje wyjaśnienie jest nawet lepsze niż moje i dla osoby pytającej a nie znającej się na teorii takie proste odpowiedzi są najlepsze.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja tez jestem za prostymi odpowiedziami, uwazam nawet, ze czasami warto uzyc porownania z rzeczami, ktore latwo zrozumie (n.p. ksztalt balona vs zysk anteny).
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Po większych manewrach z antenką udało mi się wycisnąć -101dbi ,co najważniejsze przepustowość łącza podskoczyła do 2mbps... ,Montowałem antenę nawet na wysięgniku od energii ok 1m od linii i nie było żadnego problemu z zasięgiem więc moje podejrzenia w tej sprawie spadły ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zdziwil bym sie, gdyby bylo inaczej. A swoja droga w tak niewielkiej odleglosci jest szansa na grylowany modem.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Modem sprawdziłem w pierwszej kolejności, na jednym i drugim zasięg taki sam.Może przez to że mieszkam trochę niżej, choć jeszcze pół roku temu u mnie i kolegi zasięg był taki sam a nie jak teraz różnica 12 dbi...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Modem sprawdziłem w pierwszej kolejności, na jednym i drugim zasięg taki sam.
Nie o to mi chodzi: Na kablu abtenowym przebiegajacym niedaleko lini prowadzacych prad mozesz wyindukowac dodatkowe napiecie potrafiace uszkodzic modem.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Kurde a mój kabel przez krótki odcinek przebiega obok linii ale ona jest w plastikowej osłonie :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ