Telefony lepsze od modemow?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
goodsss
Początkujący użytkownik forum

Telefony lepsze od modemow?

Post autor: goodsss »

Tak wiec, mam w domu dwa modemy, huawei E220 oraz E173, na obu mam zasieg 3G, ktory wacha sie miedzy 0 a 1 kreska (wedlug iplus managera)
W zaleznosci od miejsca w jakim je ustawie, pogody, oraz wielu innych mniej znanych mi wspolczynnikow, internet raz dziala bardzo plynnie a czasem 'przerywa'
Bywalo tak, ze internet przy 0 kreskach smigal plynnie przez ponad tygodnie (download dochodzil nawet do 600kbs) ale i bywa czasem tak, ze przez miesiac hsdpa lapie bardzo rzadko i na chwilke

Natomiast gdy podlaczam nokie n8, zasieg wedlug niej nie spada ponizej polowy, a czesto trzyma sie prawie maksimum, bardzo rzadko 'zacina'

Takze moje pytanie jest nastepnujace, czy jest na rynku jakis sprzet, ktory pozwoli mi cieszyc sie hsdpa bez uzywania telefonu? Jakis modem z podobna specyfikacja co nokia n8
Nie chce katowac jego baterii, bo juz jeden telefon w ten sposob zniszczylem

Znalazlem w domu stara nokie n95, niestety na niej nie ma dobrego zasiegu

Nie wiem tylko czy problem tkwi w czestotliwosci czy rodzaju anteny

Z gory dzieki

#edit
Druga rzecz, ktora mnie interesuje to, czy mozna taki modem podlaczyc bezposrednio do routera, tak zeby mozna go bylo ustawic w bardziej dogodnym miejscu oraz czerpac internet przez wifi?

Mam w domu router zte zxv10 w300
Ostatnio zmieniony 2012-04-15, 15:50 przez goodsss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
witoj
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Telefony lepsze od modemow?

Post autor: witoj »

goodsss pisze:Takze moje pytanie jest nastepnujace, czy jest na rynku jakis sprzet, ktory pozwoli mi cieszyc sie hsdpa bez uzywania telefonu
Tak antena do modemu.
goodsss
Początkujący użytkownik forum

Post autor: goodsss »

witoj pisze:
goodsss pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Tak antena do modemu.
Konkretnie, jaka antena i jaki modem?

Czy jak podlacze antene podobna do tej http://allegro.pl/13-db-dluga-mocna-ant ... 66958.html do E173 to zlapie zasieg taki jak w telefonie?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-04-15, 22:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez goodsss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
witoj
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: witoj »

goodsss pisze:Czy jak podlacze antene podobna do tej http://allegro.pl/13-db-d...2258666958.html do E173 to zlapie zasieg taki jak w telefonie
Nie
Do e173 kupuję się dwie anteny w zależności do jakiej częstotliwości potrzebujesz 900MHz czy 2100MHz
ODPOWIEDZ