EDGE zamiast HSPA+ w plusie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
EDGE zamiast HSPA+ w plusie.
witam! Wziąłem sobie na próbę mobilny internet z plus, dostałem zapewnienie przy zakupie, będzie to hspa+ tymczasem, gdy uruchomiłem to w domu okazało się że mam EDGE przy dwóch kreskach zasięgu. Czy jest możliwość, abym jakoś zwiększył prędkość przez wewnętrzną antenę? bo zewnętrzna nie wchodzi w grę. Jeśli nie da się nic z tym zrobić to muszę go oddać bo jest on u mnie na razie na próbę. Do tej pory korzystałem z orange z axxestela to jest chyba cdma internet i zasięg był pełny, czy czyni to jakieś przesłanki że z innych operatorów mogę mieć w miarę jakiś dobry i szybki internet. proszę o jakieś porady 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: EDGE zamiast HSPA+ w plusie.
danielson, 
Jeżeli nie masz żadnego zasięgu 3G dowolnego operatora? To pozostaje Ci CDMA, oprócz Orange są jeszcze oferty Plusa i Nordiska (jedna sieć lecz różne oferty handlowe) o ile jesteś w zasięgu.czy czyni to jakieś przesłanki że z innych operatorów mogę mieć w miarę jakiś dobry i szybki internet.

jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
sądzę, że tak, w Garwolinie masz 2 nadajniki Plusa na na UMTS2100 oraz nadajnik na UMTS900danielson pisze:Czy jest możliwość
napisz jaki modem i jak uruchamiasz aplikację Plus Internet (głównie chodzi o wybór APN w ustawieniach), moze masz APN Internet 2G? Sprawdź w menu Narzędzia>Ustawienia> Łącz domyslnie przez i tu sa opcje do wyboru, wybierz APN Internet 3G
jak nie za działa, tzn, nie masz zasięgu na UMTS2100, wówczas spróbuj na UMTS900 i tu
Na pewno bedziesz musiał skorzystać z programu Top_net_info (z tego forum) aby przełaczyc modem na pasmo UMTS900, niestety oryginalna aplikacja Plusa ustawia modem tylko na UMTS2100, ale pierwsza informacja to jaki modem, druga by sie przydała nazwa ulicy, przy której mieszkasz, aby zobaczyc jak daleko masz do nadajnika.
-
- Początkujący użytkownik forum
tyle, że ja mieszkam od garwolina 6km. jutro idę oddać ten internet z plusa jednak. przedłużę umowę z orange cdma bo to jest chyba najszybsza opcja. a nie chcę szperać w tym ich modemie z plusa bo mi jeszcze nie przyjmę bo stwierdzą że coś jest poprzestawiane
-
- Stały użytkownik forum
Bardzo dobra decyzja.... najlepiej zasuwać po najmniejszej linii oporu.