Wifi na 4 km

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pimosz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Wifi na 4 km

Post autor: pimosz »

Witam

Kolega podłączył internet radiowy i ma problem.

Stacja bazowa jest ok 4km od jego domu.
Przed domem jest krzak który zasłania stację bazową (można go usunąć).

Antena 14 dBi.

W dzień wszystko jest ok ale wieczorem są problemy. Internet sie rozłącza i siła sygnału wynosi 20 %.

Czy wycięcie krzaka coś da ?
Czy warto wymienić antenę obecną YAGI 14 dBi na taką?

http://www.allegro.pl/item197064355_now ... 19dbi.html
http://yagi.pl/product_info.php/cPath/5 ... cts_id/788

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Wifi na 4 km

Post autor: Jaco »

Szansa zawsze jest.Ciekawe co za firma zakładała mu neta.Skoro widzieli że jest przeszkoda to nie powinni w tym miejscu instalować anteny tylko wyszukać najlepszego miejsca bez żadnych przeszkód.A tak wzięli kasę i po bólu.
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

pimosz pisze:W dzień wszystko jest ok ale wieczorem są problemy. Internet sie rozłącza i siła sygnału wynosi 20 %.

Czy wycięcie krzaka coś da ?
A co to w dzień krzaka nie ma ? :lol: skoro w dzień wszystko śmiga to czemu niby w nocy miało by być 20% przez krzak który w dzień tez jest i wszystko spoko śmiga? Moim zdaniem to nie wina krzaka :D
Dawno mnie tutaj nie było :)
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

tujboo pisze: A co to w dzień krzaka nie ma ?
Dokładnie :!:
Wieczorem jest największe obciążenie i pewnie dlatego zrywa.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

sardo nunspa pisze: Wieczorem jest największe obciążenie i pewnie dlatego zrywa.
Na bank bo z tym krzakiem to zabawne trochę :lol: Krzak nie ma nic do rzeczy, jest tak jak mówi ziomuś sardo nunspa Przeciążona sieć bo pewnie ludziska w nocy targają pliki, pewnie myślą że oni są tylko mądrzy i że w nocy nikt oprócz ich nie ściąga plików, myślą że będzie im szybciej się ściągało :lol: w rzeczywistości jest odwrotnie bo każdy jeden tak myśli i duże pliki targa w nocy co masakrycznie obciąża sieć :wink: Krzaka zostaw bo sie jeszcze Green Peace czepi :lol:
Dawno mnie tutaj nie było :)
QQQQ
Użytkownik forum

Post autor: QQQQ »

Znałem przypadek , że firma nie pomyślała ze wiosna rosną liscie hehe i sygnał zanikł.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

QQQQ pisze:Znałem przypadek , że firma nie pomyślała ze wiosna rosną liscie hehe i sygnał zanikł.
Kolesie z Ventussieci jeździli i dwa dni podnosili anteny u klientów. U mnie też. Liście to zdradliwe bestie, 3 tygodnie Internet mi słabł i słabł a ja nie wiedziałem, co się dzieje. Czwarty tydzień spędziłem bez netu. Jeżeli chodzi o ten krzak, to może ta roślina w nocy rozpościera liście a w dzień je zwija :lol: :lol: .
Latka lecą...
ODPOWIEDZ