Rozłączanie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Rozłączanie.
Witam. Udało mi się podpiąć do sieci WiFi, nadawanej z routera dosyć mocno oddalonego od komputera. Sygnał nie jest zbyt mocny, ale wystarczający - prędkość internetu to około 2 MBit/s. Mam natomiast problem z rozłączaniem. Co jakiś czas siła sygnału spada do zera i mnie rozłącza, po czym za jakiś czas wykrywa tą sieć i ponownie łączy. Jak moge zdiagnozować problem? Wydaje mi się, że skoro komputer potrafi sie połaczyć z siecia i uzyskac az 2 MBit/s, to problem chyba nie tkwi w sile sygnalu, tym bardzie ze ani router anie karta sieciowa nie zmieniają swojego miejsca. Router to Cisco Linksys E3000, karta sieciowa to TP-LINK TL-WN422G z wymienioną anteną na mocniejszą TP-LINK TL-ANT2408CL, komputer z systemem Windows XP. Jeżeli to może mieć znaczenie, to sieć służy również do przesyłania obrazu z kamer. Wolalbym uniknac resetowania routera, poniewaz spowodowaloby by to problem wlasnie z kamerami.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Rozłączanie.
Zle ci sie wydaje.marbarn pisze:Wydaje mi się, że ... problem chyba nie tkwi w sile sygnalu
Nie pomagam na PW.
-
Powiedzmy, ze nie mam <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mozliwosci sprawdzenia, czy to wina sily sygnalu (nie moge poki co przestawic komputera ani routera). Co jeszcze mogłoby być przyczyną i jak to zdiagnozować? Tak żeby wykluczyć inne mozliwosci.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zakłócenia od obcych sieci WiFi (program InSSIDer).marbarn pisze:Co jeszcze mogłoby być przyczyną i jak to zdiagnozować?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Masz. Wykres sily sygnalu przez dluzszy czas, n.p. przy pomocy programu inSSIDer.marbarn pisze:Powiedzmy, ze nie mam na razie mozliwosci sprawdzenia, czy to wina sily sygnalu
Nie pomagam na PW.
-
Witam ponownie i dzieki za polecenie tego programu. Rzeczywiscie, rozlaczanie to kwestia slabego zasiegu, poniewaz na laptopie w poblizu routera problemu nie ma. Zastanawia mnie jedna rzecz. Bedąc z laptopem obok routera, gdzie zasięg był pełny, wartość RSSI wynosiła 30. Router nadaje na kanale 11, razem z 6cioma innymi sieciami. Skoro RSSI wynosiło 30 tuż przy routerze, to czy oznacza to, ze gdyby moja sieć była sama na kanale 11, ta wartość byłaby znacznie mniejsza? I w związku z tym, zmieniając kanał na na najmniej oblegany, moge zyskać trochę na zasięgu? Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak.marbarn pisze:zmieniając kanał na na najmniej oblegany, moge zyskać trochę na zasięgu?
Nie pomagam na PW!